Patarimai, kaip sukurti patogesnę virtuvę

Virtuvė, dar vadinama namų branduoliu arba širdimi, šiais laikais nėra siejama vien tik su maisto ruošimo vieta.

Derinamas virtuvės ir svetainės dizainas

Anksčiau virtuvė buvo labai uždara, dabar ji yra kur kas atviresnė ir erdvesnė: neretai virtuvė būna sujungiama su svetaine. Dažnai žmonės įsikūrę naujame bute iškart griebiasi remonto darbų ir griauna virtuvės sienas, siekdami sujungti svetainę su virtuve. Šios dvi namų erdvės jau nėra atskiri pasauliai – juos sieja panaši stilistika, interjero sprendimai.

„Virtuvės erdvė tapo neatskiriama bendro interjero detalė. To pasekoje, stilistiškai ir spalviškai tarpusavyje deriname ne tik virtuvės, bet ir svetainės zonas“, – sakė Goda Kromelytė-Matvejeva UAB „Vilgma GI“ projektų vadovė.

Šią tendenciją pastebi ir UAB „Alantas“ rinkodaros direktorė Nora Zakarauskienė: „Labai dažnai virtuvė yra vienoje patalpoje su svetaine, todėl tiek jos spalvos, tiek išdėstymas derinamas prie kitų patalpoje esamų baldų“. Tokie namai yra harmoningesni, skoningesni.

Abi pašnekovės pastebi, kad ryškių spalvų, kokios buvo madingos anksčiau, atsisakoma. Dominuoja šviesios, ramios spalvos. Šiuo metu ypatingai mėgstami balti, prancūziškąjį Provansą primenantys atspalviai.

Virtuvės salelės išstumia valgomąjį stalą

Vis labiau populiarėjančios virtuvės salelės – baldų salelė viduryje patalpos arba baro stalviršis – išstumia valgomąjį stalą į antrą planą. Daugelis sutinka, kad virtuvės salelė yra daug funkcionalesnis baldas negu paprastas virtuvės stalas. Taip yra todėl, kad įprastai mažose virtuvėse tokios salelės yra puiki alternatyva vietai sutaupyti. Tiek virtuvės salelė, tiek valgomasis stalas gali būti virtuvėje, jeigu ji yra pakankamai erdvi.

„Ypač išpopuliarėjusios, taip vadinamos virtuvės salelės, dažnai atlieka ir valgomojo stalo vaidmenį, tačiau būtų netikslu sakyti, kad valgomieji stalai nebepopuliarūs. Jeigu namuose yra pakankamai erdvės, žmonės renkasi ir stalą su 4-6 kėdėmis. Stalas, šiuo atveju, būna kaip akcentas interjere su, pavyzdžiui, skirtingų spalvų kėdėmis (gobelenu) arba ypač aktyviu rėmu (tekintos medinės kojos arba masyvus stalviršis)“, – pasakojo N. Zakarauskienė.

Nors virtuvės salelės šiuo metu yra „ant bangos“ ir gali atstoti darbastalį ar barą, tačiau valgomasis stalas, arba šeimos stalas, labiau suartina šeimos narius. „Valgomasis stalas – išlieka šeimos susibūrimo vieta. Lietuviai yra pamėgę ir vertina iš ąžuolo ir beržo medienos pagamintus baldus, jiems svarbu ilgalaikės vertybės“, – sakė Rima Striūgienė UAB „Venta“ pardavimų skyriaus vadovė.

Granito stalviršiai

Specialistės sutinka, kad stalviršiams vis dažniau naudojamas granitas. Stalviršis neretai atstoja darbastalį maistui gaminti, todėl labai dažnai ant jo dedami įkaitę indai, įvairūs buitinės technikos prietaisai.

Granitas brangi medžiaga, tačiau klientai supranta, kad ši itin tvirtos struktūros medžiaga yra puiki investicija. „Žmonės vis dažniau virtuvėje naudoja granitą, nes tai yra amžina, laikui atspari medžiaga, suteikianti ne tik prabangą, bet ir ilgaamžiškumą“, – teigia G. Kromelytė-Matvejeva.

Žmones žavi ir tai, kad liejant stalviršį, galima išlieti plautuvę, kas labai papuošia visą virtuvės interjerą: „Jeigu stalviršis yra iš lieto akmens, tuomet ir plautuvė visada bus išlieta iš tos pačios medžiagos. Kuomet stalviršiai granito – plautuvės būna metalinės, tvirtinamos po stalviršiu“, – pasakojo N. Zakarauskienė.

Daugiau patogumo

Virtuvės tampa vis patogesnės ir erdvesnės, nes žmonės renkasi geros kokybės varstymo, atidarymo mechanizmus, kurie yra ilgaamžiai ir labai patogūs.

„Šiuo metu siūloma labai daug vidinių mechanizmų, apšvietimo variantų. Atsiranda galimybė naudoti elektra valdomus fasadus (durelės atsidaro ir užsidaro nuo paspaudimo), integruojamas apšvietimas spintelių viduje (atidarius spintelę, apšviečiamas jos vidus)“, – sakė kalbinta pašnekovė.

Pastebima tendencija virtuvės baldus labiau integruoti į gyvenamąją erdvę. Virtuvė tampa svarbiu bendro interjero akcentu, todėl vengiama atvirų lentynų ir viskas slepiama.

„Klientai vis dažniau pageidauja už spintelių durų paslėpti buitinę techniką, tai yra integruoti indaplovę, šaldytuvą, gartraukį, kad erdvė kuo mažiau primintų maisto ruošos vietą ir taptų jaukiu interjero kampu, mielu visai šeimai“, – kalbėjo projektų vadovė.

N. Zakarauskienė taip pat pastebi, kad didėja poreikis ergonomikai ir patogumui: „Spintelės yra talpesnės, uždaros, iki pat lubų. Vengiama atvirų lentynų, daugiau naudojami mechanizmai, kurie išnaudoja spintelių erdvę ir padeda lengviau organizuoti daiktų laikymą, pavyzdžiui: kampinių spintelių mechanizmai, stalčių skirtukai, ištraukiamos ūkinės spintos“.

Pasak pašnekovių, virtuvės dizainas labai pasikeitė pastaraisiais metais. N. Zakarauskienė išskiria šiuo metu vyraujančias dvi virtuvės dizaino tendencijas: „Pirmoji – minimali, paprasta, lygiais fasadais, integruota į bendrą erdvę. Antroji – klasikinio stiliaus su masyviais karnizais, dekoratyvinėmis kolonomis, raštais. Tokio tipo virtuvė tampa visos patalpos akcentas. Čia naudojamos raštuotos plytelės, net buitinė technika būna klasikinio stiliaus“.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir spalio mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis