Patarimai, kaip išvengti klaidų renkantis virtuvės baldus

Jei mėgstate gaminti, virtuvė bus vieta, kurioje lankysitės itin dažnai. Svarbu, kad visi produktai ir įrankiai joje būtų lengvai pasiekiami ir maisto ruošimas teiktų ne susierzinimą, eilinį kartą lankstantis ieškoti giliai paslėptų prieskonių ar puodų, o užtikrintumo jausmą, kai atsidarius spintelę ir stalčių, viskas juose yra taip, kaip norite. Vadovaudamiesi šiais paprastais patarimais, galėsite optimaliau išsirinkti tinkamus virtuvės baldus.

Planuokite. Nebūtina būti interjero dizaineriu ar profesionaliu virtuvės planuotoju, kad galėtumėte nusibraižyti virtuvės planą – tai yra paprasta ir visuomet verta. Planas padės geriau įvertinti turimą laisvą vietą, poreikius bei galimus baldus. Vizualizavus savo idėją gali kilti ir naujų minčių. Braižydami nepamirškite ir vertikalios erdvės – pakabinamose spintelėse galima sutalpinti didelį kiekį įvairių daiktų. Kita vertus, kai kas jus ribos – šalia santechninių ar ventiliacinių mazgų visuomet yra tvirtinami gartraukis ir plautuvė. Jei atnaujinate savo virtuvę, jums bus kiek lengviau – išsimatavus ten jau stovinčius baldus, galėsite geriau matyti, kur patogumo vardan galima labiau pasistengti. Įsirengiant naują virtuvę taip pat gerai išsimatuokite virtuvės erdves ir būkite lankstūs, tačiau tuo pat metu racionalūs.

Fotolia nuotr.

Virtuvę naudinga skirstyti į zonas. Paprastai išskiriamos šios zonos:

Maisto produktų zona. Šioje zonoje laikomi konservuoti arba ilgalaikiai produktai (tokie kaip cukrus, miltai, ryžiai ir pan.), stovi šaldytuvas.

Fotolia nuotr.

Indų laikymo zona. Šioje zonoje laikomi įvairūs, indai ir įrankiai, kiti reikalingi prietaisai, puodeliai, stiklinės.

Shutterstock nuotr.

Valymo zona. Į šią zoną įeina kriauklė, indaplovė, šiukšliadežė, spintelė indams bei valymo ir plovimo priemonėms.

Ruošos zona. Čia vyksta įvairūs procesai prieš kepant ar verdant. Laikomi įvairūs puodai, talpos, įrankiai.

Gaminimo zona. Čia stovi viryklė, gartraukis, mikrobangų krosnelė, kai kurie puodai ir keptuvės, jeigu juos čia laikyti patogiau.

Shutterstock nuotr.

Tinkamas zonavimas leis viską turėti po ranka jums patogiu metu. Taip pat į virtuvę užsukęs tas šeimos narys, kuris virtuvėje paprastai yra retas svečias, galės intuityviai orientuotis, kurioje vietoje kurio produkto ar įrankio ieškoti.

Svarbiausi elementai virtuvėje vis dėlto yra viryklė, plautuvė ir šaldytuvas, todėl geriausia, jei žmogaus judėjimas tarp jų yra sklandus ir patogus. Patariama, jeigu leidžia virtuvės sprendimai, šiuos taškus sudėlioti trikampiu ar bent jau netoli vienas nuo kito.

Shutterstock nuotr.

Stilius taip pat svarbus. Vėlgi nebūtina dirbti interjero dizaineriu, kad sugebėtumėte pervertęs katalogus ar apsilankęs svečiuose, išskirti pagrindinius akcentus, kas stiliui suteikia vienokį ar kitokį jausmą, ar kaip atskirti modernų stilių nuo klasikinio ar senoviško. Vis dėlto, jei biudžetas ribotas, neaukokite stilingumo vardan funkcionalumo. Geriau įsigyti visus jums reikalingus baldus, nei persistengti virtuvę dekoruojant. Tiesa, įdėjus pastangų, tikrai įmanoma suderinti šiuos du kriterijus.

Fotolia nuotr.

Kadangi virtuvė pirmiausia skirta ruošti maistą, o ne rodyti ją užsukusiems svečiams, svarbiausiu kriterijumi lieka jūsų patogumas – atidžiai peržiūrėkite savo įrankius, maisto atsargas, įvertinkite, kuriose vietose juos laikote ir pamąstykite, kuriuos iš jų galima laikyti patogesnėse vietose ar didesnėse patalpose. Žinoma, perkant baldus iš baldų salono, jūsų vizija ir realus pasirinkimas gali kiek kirstis ir būsite priversti rinktis iš to, kas pasiūlyta. Jei tam galite skirti daugiau lėšų, užsisakykite specialiai jums projektuotus baldus.

Fotolia nuotr.

Shutterstock nuotr.

Daugumą visų virtuvės reikmenų laikysite spintelėse ir stalčiuose. Viena iš tinkamai pasirinktų stalčių ar spintelių taisyklių – balduose turi būti užtektinai vietos, kad visi reikalingi daiktai laisvai sutilptų, stalčiai lengvai darinėtųsi, o daiktai atidarius dureles nekristų laukan. Renkantis verta atsižvelgti ir į dureles. Standartinės, įprastos į šoną atsidarančios durelės yra geras pasirinkimas, tačiau priklausomai nuo konkretaus atvejo, kartais geriau rinktis vertikaliai atsidarančias dureles, tai padės taupyti vietos arba tiesiog patogiau įrengti virtuvės baldų ansamblį. Svarbu, kad durelės nesidaužytų į kitus paviršius tuo atveju, jei patalpoje yra mažai vietos.

Shutterstock nuotr.

Gerai pagalvokite, kuriuose iš baldų jums bus patogiau stalčiai, o kuriuose spintelės. Atidarant spinteles esančias kelių aukštyje reikia susilenkti daugiau, nei atidarinėjant stalčius, todėl tai ilgainiui gali sukelti nepatogumų. Todėl racionaliausia spinteles įsirengti aukščiau, o žemiau naudotis lengvai ištraukiamais stalčiais.

Shutterstock nuotr.

Jei virtuvė itin maža, pagalvokite apie pakabinamas spinteles. Jos kabinamos tokiame aukštyje, kad galėtumėte lengvai pasiekti reikiamus įrankius ar produktus. Jeigu tarp spintelės viršaus ir lubų dar lieka vietos, o virtuvė maža, patartina išnaudoti ir šią erdvę. Čia galima dėti tuos daiktus, kurių paprastai prireikia kelis kart per metus – kadangi vieta sunkiau pasiekiama, nieko neprarasite.
Kitas svarbus aspektas – baldų stalviršiai. Virtuvėje vienaip ar kitaip praleisite daug valandų ruošdami maistą, todėl svarbu, kad stalviršis būtų tinkamo aukščio – tiek, kad nereikėtų būti susilenkus. Stalviršį galima rinktis iš kelių variantų, pagal savybes, atsižvelgiant į tai, kaip gerai jis valomas ir kaip atsparus įbrėžimams.

Jei turite mažai erdvės, išnaudokite stalviršį ir kitus baldų paviršius. Tarkime, turint mažą kiekį puodų, jų nebūtina laikyti spintelėse – juos galima tiesiog palikti ant viryklės. Jeigu puodai neapdegę, prižiūrėti, estetinio vaizdo tai negadins, o dar daugiau – šie įrankiai visada bus po ranka.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis