Pabodo sena virtuvė? Metas atsinaujinti!

Už akių kliūna netvarkinga, senutėlė virtuvė, kurios tiek dizaino, tiek praktiniai sprendimai kelia abejonių? Tuomet pats metas pradėti jos atnaujinimą.

Didieji virtuvės atnaujinimo projektai paprastai varijuoja nuo absoliutaus egzistuojančios virtuvės pašalinimo ir pagrindinių komponentų pertvarkymo iki naujų spintelių, stalviršių bei virtuvinių prietaisų įrengimo. Mažieji virtuvės atnaujinimo projektai varijuoja nuo turimų spintelių perdažymo ir stalviršių bei virtuvinių prietaisų pakeitimo iki paprastų patobulinimų, tokių kaip sienų ir lubų perdažymas bei kelių dekoratyvinių elementų įvedimas.

Nesvarbu, kokio didumo jūsų projektas, planuodami remontą turite visuomet prisiminti pagrindinius projektavimo principus. Nors dauguma nemato skirtumo tarp interjero projektavimo ir interjero dekoravimo, paprasčiausiai dekoravimas yra projektavimo atšaka.

Pagrindinis principas yra labai paprastas: forma seka funkciją. Funkcija – tai kaip turima erdvė bus naudojama (šiuo atveju – virtuvė), o forma – tai fizinė turimos erdvės išvaizda (dekoravimas), palaikanti funkciją.

Pradėkite nuo klausimo, kaip naudositės virtuve. Kadangi virtuvė paprastai yra šeimos gyvenimo centre, pagalvokite apie susidomėjusių namiškių įtraukimą į planavimo procesą. Sukurkite specifinį sąrašą.

Ar jūs esate gurmaniškų patiekalų gamintojas, kuriam reikia aukšto lygio maisto gaminimo prietaisų, tokių kaip maisto procesoriai, elektrinio grilio šašlykams, gilių keptuvių, duonos kepyklų ir sulčiaspaudžių? Ar jūs nuolatos perkate naujus įtaisus? Ar dažnai rengiate pasilinksminimus ir kiek maždaug žmonių ateina? Ar jūsų virtuvė naudojama tik maisto gaminimui, gaminimui ir patiekimui, ar yra didesnio kambario dalis – maisto gaminimo, valgymo ir laiko leidimo erdvių kombinacija?

Kai turėsite pradinį dizaino planą, būsite pasirengę pradėti jūsų pasirinkto virtuvės naudojimo modelio išvaizdos formavimą. Galima pateikti virtuvės renovacijos projekto būtent iš šio funkcinio požiūrio privalumus – apgalvokite stalviršių atranką. Vienas virėjas nori stalviršių, ant kurių be jokios baimės sugadinti galima padėti ką tik nuo viryklės nuimtą puodą. Eiliniam virėjui tai gali būti visai nesvarbu.

Dauguma gurmaniškų patiekalų gamintojų naudojasi galybe skirtingų įrankių, todėl norėtų, kad jie būtų lengvai pasiekiami. Dekoratyviniai kabliukai, rakandų kabinimas ir puodų lentynos paprastai yra įtraukiamos į dekoravimo planą. Galbūt paprastiems virėjams nepatiks toks apkrautas virtuvės įrankių išdėstymo būdas – jie verčiau rinksis didelius išvažiuojančius stalčius daiktams.

Deja, yra nerealu galvoti, kad jeigu perskaitysite kokį nors straipsniuką, išmoksite sukurti funkcionaliai virtuvei reikalingus elementus. Netgi jei planuojate pasisamdyti profesionalą, panagrinėkite šią temą internete, apsilankykite bibliotekoje ir peržvelkite virtuvės dizainui skirtus žurnalus. Turbūt dabar galvojate, kodėl jums reikia vargintis, jeigu ketinate pasisamdyti interjero dizainerį.

Visi profesionalai jūsų paklaus, kur ir kaip norėsite įrengti darbo trikampį, taip pat kokia – U-formos, L-formos ar galeros tipo virtuvė yra jums priimtiniausia. Jeigu turėsite kažkokių žinių šia tema, laikas, kurį praleisite su jūsų pasirinktais profesionalais bus kur kas produktyvesnis.

Darbo trikampį sudaro trys taškai: šaldytuvas, kuriame laikote maistą, plautuvė, kurioje plaunate ir ruošiate maistą bei viryklė, ant kurios ar kurioje gaminate maistą. Eismas yra labai svarbus visose virtuvėse. Mažai kuris gurmaniško maisto virėjas džiaugiasi, kuomet kiti trepsi jo gaminimo trikampyje tuo metu, kai jie ruošia savo šedevrus!

Dažymo kiekis priklauso nuo jūsų projekto. Dauguma planų pratęsia stalviršius iki kabančių spintelių dugno, taip sukurdami perimetro platumo koklinę sienelę už plautuvės. Šiuo atveju, dažysite erdvę tik virš spintelių, lubas ir atvirus plotus.

Spalva, esanti namuose, turėtų šį tą pasakyti apie jūsų šeimą. Jeigu esate ramūs, laikotės tradicijų, tai ryškios ir drąsios spalvos tikrai ne jums. Jeigu mėgstate šaltas spalvas, išlaikykite spalvų schemą, net ir virtuvėje. Nepabijokite per spalvų pasirinkimą išreikšti savęs.

Štai paskutinis trumpas patarimas tiems, kurie, norėdami sutaupyti šiek tiek pinigų, ruošiasi dažyti patys. Sutaupysite laiko, jei sienas, lubas ir kitus atvirus plotus dažysite prieš sustatant spinteles. Gali būti, kad statydami ir kabindami spinteles įbrėšite sienas – nesijaudinkite, įbrėžimus galima lengvai pataisyti, bet už tai jums nereikės apdenginėti spintelių ir stalviršių prieš dažant.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis