Atraskite „salą“: 5 praktiški panaudojimo būdai mažame būste

Šiame straipsnyje patarsime, kodėl ir kaip vadinamoji virtuvės „sala“, „pusiasalis“ ar baro tipo stalas gali praversti net ir mažame bute.

1. Daugiau daiktų

Amžina mažos erdvės problema – kur dėti daiktus. Virtuvės „salos“ konstrukcija – puiki galimybė sukurti daugiau vietos jiems susidėti. Po „salos“ stalviršiu galima įrengti tiek uždarų, tiek atvirų, iš abiejų pusių pasiekiamų lentynų – jose patogu laikyti dažnai naudojamus reikmenis. Tvarkos įspūdį mažoje erdvėje padės išsaugoti gražiai išrikiuotos smulkmenų dėžutės. O jei virtuvės kampelis visai ankštas, „salą“ atgręžkite į kitą pusę: spinteles ir stalčius montuokite iš svetainės pusės.

2. Papildomas darbastalis

Ankštoje virtuvėje net ir nedidelė „sala“ gali tapti išsigelbėjimu ruošiant maistą – jos paviršius tarnaus kaip papildomas darbastalis. Svarbu pasirinkti tinkamą, jūsų ūgį atitinkantį darbastalio aukštį (standartas – nuo 86 cm iki 1 m), kitaip pjaustydami produktus jausitės nepatogiai.

Svarbu!
Atstumas nuo virtuvės spintelių iki „salos“ ar baro tipo stalo turi būti ne mažesnis nei 60 cm – tiek vietos reikia patogiai atidaryti apatinių spintelių durelėms ir stalčiams. Jei „saloje“ iš virtuvės pusės taip pat sumontuota spintelių, šis atstumas turi padidėti tiek, kokio pločio yra „sala“.

3. Vietoj valgomojo stalo

Net ir nedidelis valgomojo stalas mažuose butuose neretai tampa prabangos dalyku: jam reikia daug vietos, kad būtų galima prieiti bent iš 3 pusių ir dar daugiau vietos kėdėms pastatyti, o jos dažniausiai nėra... Tačiau vos 40 cm pločio baro tipo stalas gali tapti patogia, erdvę taupančia vieta pavalgyti, nes jis gerokai siauresnis. Kai kėdės nenaudojamos, jas galima sudėti po stalviršiu. Neretai stalas konstruojamas tiesiog prie „salos“ darbastalio pridėjus paaukštiną paviršių.

4. Vertikali kryptis

Įrengę „salą“ (ar baro tipo stalą), galėsite praktiškai išnaudoti ir erdvę virš jos. Nuo lubų nuleistoje lentynoje galima laikyti taures, vazas ir kitokius daiktus. Stiklinis lentynos paviršius padės išsaugoti atvirumo ir šviesos pojūtį, o skaidraus stiklo valgomojo aksesuarai neužgriozdins nedidelės erdvės.

5. Skiriamoji juosta

Šiuolaikiškai suplanuotuose butuose, kai virtuvė ir svetainė projektuojama vienoje erdvėje, lakoniško dizaino, vos iš kelių elementų sukonstruotas baro tipo stalas vizualiai atskiria skirtingas funkcines zonas ir neužgožia nedidelės erdvės. Kita vertus, stalo, baro kėdžių, kartais – ir šviestuvų kompozicija nukreipia dėmesį nuo buitinės maisto gaminimo zonos ir padeda išsaugoti estetišką vaizdą.

Nuotraukos – „Vida Press“, gamintojų ir Augio Narmonto.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis