8 būdai, kaip stilingai ir funkcionaliai įsirengti mažą virtuvę

Ar turite mažą būstą miesto centre, ar nedidelį namą priemiestyje, šios dekoravimo idėjos padės jums įsirengti stilingą ir jaukią virtuvę, atitinkančią visus jūsų poreikius.

1. Funkcionalumas


Įsirengiant mažą virtuvę tenka pasukti galvą ne mažiau – o gal net daugiau – nei įsirengiant didelę virtuvę, nes reikia apmąstyti ne tik įprastus dalykus, pavyzdžiui, kaip veiksmingai įkomponuoti buitinę techniką, arba kaip išgauti daugiau funkcionalumo, bet ir kaip mažoje erdvėje sutalpinti kuo daugiau laikymui skirtų spintelių ir lentynų, kad atrodytų stilingai.


Shutterstock


Pripažinkime, mažoje erdvėje vargu ar pavyks įsirengti tokią virtuvę, kurioje virtų visas namų gyvenimas – būtų ruošiamos pamokos, skaitomi laiškai, skalbiami drabužiai, ieškoma receptų ir gaminama. Nebent jūs apskritai negaminate (tokiu atveju virtuvės spintelėse galite laikyti nesezoninius drabužius!), pagrindinė mažos virtuvės paskirtis – maisto gaminimas. Todėl visų pirma susitelkite į funkcionalumą – mažoje virtuvėje turi būti visi jums reikalingi prietaisai ir darbo erdvės.


Shutterstock


Kažkiek vietos sutaupyti padeda mažesnė ar inovatyvi technika, pavyzdžiui, šaldytuvas su šaldymo stalčiumi ar nedidelė mikrobangų krosnelė, viryklė (pavyzdžiui, tik su dviem kaitvietėmis) arba mažesnė plautuvė. Funkcionalumą galima užtikrinti ir neužimant papildomų kvadratinių metrų. Jei jums svarbiausia darbo erdvė, galite įsirengti nedidelę virtuvės salą arba stalelį su ratukais, kurį, kai nenaudojamas, galima laikyti spintoje.


2. Atviros lentynos


Maža virtuvė gali atrodyti klaustrofobiškai, ypač jei ankštoje erdvėje virš galvos grėsmingai kabo spintelės. Jose esančius daiktus sunku pasiekti, o vietos kėdutei ar kopėtėlėms nėra, o ir šiaip apima jausmas lyg būnant uždaroje dėžėje. Jei sugebate palaikyti tvarką, vietoj viršutinių spintelių įrenkite atviras daiktų laikymo erdves – lentynas, kabliukus puodams ir keptuvėms ir magnetinius laikiklius peiliams ir prieskoniams. Virtuvė atrodys erdvesnė, be to, tai puikus būdas pademonstruoti gražiausius indus ar spindinčius puodus, netgi meno kūrinius.


Shutterstock


3. Įdomesnės medžiagosNors mažoje virtuvėje ir nėra plačių atvirų erdvių, bet joje yra daug pasirinkimų. Iš tikrųjų nedidelėje erdvėje pasirinkimų yra daugiau nei dabartinėje Tadž Mahalo dydžio virtuvėje. Didelėje erdvėje lengviau paslėpti klaidas arba atskirti skirtingus stilius, o mažoje erdvėje viskas turi būti kruopščiai apgalvota, įskaitant medžio, metalo ir kitų paviršių medžiagų derinimą. Kadangi mažoje virtuvėje yra mažiau įdomių architektūrinių detalių arba jų apskritai nėra, išskirtinumo galima siekti pasirinkus įdomesnį darbastalio paviršių, spinteles, buitinę techniką, grindis, apšvietimą ir spalvas.


Galbūt kur nors galima pagyvinti erdvę akiai maloniu išlinkimu? O ar granitinis stalviršis (mažoje erdvėje granitas labiau prieinamas!) tinka prie spintelių spalvos? Geriausia prieš pradedant įsirengti ar renovuoti virtuvę visų pirma susirinkti visų svarstomų medžiagų pavyzdžius, juos sudėti šalia ir pažiūrėti, ar jie dera tarpusavyje. Patarimas: geriau, kai buitinės įrangos ir stalčių rankenėlių spalva ir tekstūra sutampa – taip stilius bus nuoseklus.


Shutterstock


4. Stiklas


Vienas iš paprasčiausių būdų vizualiai praplėsti nedidelę virtuvę – inkorporuoti stiklą, kad objektai būtų peršviečiami ir stiprintų talpumo jausmą. Pavyzdžiui, galite įsirengti stiklinį darbastalį arba stalviršį, stiklines spintelių dureles. Stiklinės virtuvės durys, vedančios į lauką arba kitą kambarį, taip pat gali vizualiai praplėsti erdvę. Taip pat būna itin šviesą atspindinčių stiklinių plytelių, kurios gali suteikti jūsų virtuvei papildomo šarmo. Veidrodinė sienelė virš kriauklės ir viryklės arba strategiškai kambaryje pakabinti veidrodžiai taip pat gali vizualiai suteikti kambariui šviesumo įspūdį.


5. Tinkamas apšvietimas


Kaip ir kituose kambariuose, ir virtuvėje reikia derinti taškinį apšvietimą su atmosferiniu. Dažniausiai virtuvėje naudojamos liuminescencinės lempos, skleidžiančios melsvą šviesą, veikiančią kambaryje esančių objektų, įskaitant maistą, spalvą. Jei norite šį poveikį neutralizuoti, valgymo zoną apšvieskite kabančiais šviestuvais, skleidžiančiais šiltesnę šviesą. Štai kelios gudrybės, kaip apšvietimu vizualiai išplėsti mažą virtuvę:


• Po viršutinėmis spintelėmis įsukite kaitinamąsias lemputes (skleidžiančias gelsvą šviesą), kad jos apšviestų stalviršius. Lubiniai šviestuvai su kaitinamosiomis lemputėmis, nukreiptomis tiesiai į spinteles, virtuvėje sukurs šešėlių žaismą ir suteiks erdvei daugiau vizualinio judesio per šviesos ir tamsos kontrastus.


• Pastaruoju metu vis labiau populiarėja grindų apšvietimas, pavyzdžiui, kai sukuriamas vaizdas, tarsi grindyse naktį šviestų žvaigždės. Taip pat galima įrengti apšvietimą po apatinėmis spintelėmis.


Shutterstock


6. Tinkama grindų danga


Kur dažniausiai krypsta akys, įžengus pro duris į kambarį? Dažniausiai žemyn – tiesiai į dulkių gniutulą arba į nusidėvėjusias grindis. Štai kodėl mažoje virtuvėje labai svarbu tinkamos grindys. Linoleumas (senas virtuvės grindų favoritas) gali tikrai traukti akį mažoje virtuvėje, ypač jei bus margintas juodai ir baltai šachmatų lentos principu. Tai palyginti nebrangus pasirinkimas.


Kadangi mažos virtuvės grindų plotas nedidelis, galite sau leisti marmurines plyteles – tai padės sukurti terasos įspūdį. Be abejo, marmuras šaltas ir kietas kojoms, bet prabangus vaizdas atperka galimus nepatogumus. Dar galite išbandyti kamštinę grindų dangą, tik prieš pirkdami įsitikinkite, kad ji tinkamai impregnuota (kitaip nuo drėgmės gali išsipūsti). Toks sprendimas ne tik gražus, bet ir ekologiškas.


Shutterstock


7. Spalvos


Sienų, buitinių prietaisų, stalviršių, kėdžių – net virtuvinių rankšluosčių – spalva gali pakeisti atmosferą ir suvokiamą virtuvės erdvę. Pastelinės ir šviesios spalvos, ypač jei vyraujanti spalva yra balta, atspindi šviesą ir nukreipia akis aukštyn, tad kambarys atrodo aukštesnis. Vis dėlto mažoje virtuvėje neverta bijoti ir ryškesnių spalvų – ryškūs akcentai čia gali būti labai veiksmingi. Įsivaizduokite raudono metalo spinteles ant šviesiai žalsvų sienų ir geltoną stalviršį. Toks derinys rytais tikrai pakraus jus energja.


Shutterstock


8. Komfortas


Dabar jau žinome, kaip vizualiai praplėsti mažą virtuvę, pasitelkus įrengimą, dizainą ir spalvas. Tačiau turėkite omenyje, kad to visai nebūtina daryti, nes priėmus egzistuojantį mažos erdvės išplanavimą galima sukurti stilingą ir labai jaukų kambarį. Todėl ne visada verta taikyti erdvę išplečiančias gudrybes, o tiesiog priimti savo mažą virtuvę tokią, kokia ji yra.


Shutterstock


Galbūt jūs visai nenorite sukurti šviesaus, puošnaus įspūdžio, o norite jaukios kaimiško stiliaus virtuvės. Galite įsirengti nedidelį kampelį, kur galima jaukiai pasėdėti su į svečius užsukusiu draugu (-e). Arba galite pasirinkti tamsią, sodrią spalvą, kuri padės sukurti elegantiškumo atmosferą ir panaudoti aksesuarus, kurie šį įspūdį sustiprins. Net ir maža virtuvė gali būti originali.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis