6 būdai įkvėpti gyvybės baltai virtuvei

Jei manęs kas paklaustų, ką rašant apie interjerą sunkiausia apibūdinti, atsakyčiau, kad greičiausiai baltą sterilią virtuvės zoną: ji tobulai prisitaikiusi, kartais atrodo nepastebima, tad lyg ir nėra ką pasakyti... Bet peržiūrėdama ne vieną dešimtį nuotraukų supratau, kad balta spalva vizualiai užmaskuota buitinė virtuvės paskirtis dar nereiškia, jog čia nepamatysime originalių architektūrinių ar interjero dekoro sprendimų. Jie būtini, kad namai neatrodytų beveidžiai.

1. Subtilus asketiško fono dekoras


Balta spalva – kaip švarus popieriaus lapas (beje, popieriaus atspalvis baltos spalvos paletėje iš tiesų nėra tobulai baltas, o šiek tiek pilkšvas...). Baltų sienų fone balti baldai tarsi ištirpsta. Taip ir turi būti – juk šia spalva virtuvės dažnai dekoruojamos tada, kai siekiama užmaskuoti buitinę zoną atvirame bendrajame kambaryje. Įprastas sprendimas sterilų virtuvės interjerą pagyvinti ryškiais akcentais čia netinka, nes jie pernelyg kristų į akis, juolab kad spalvų paprastai užtenka toje pačioje erdvėje esančiose kitose zonose – valgomajame ar svetainėje. Taigi tenka ieškoti subtilesnių būdų, kad virtuvė nebūtų monotoniška ir beveidė.


2. Nepriekaištingas minimalistinis tikslumas


Griežtas minimalistinis stilius – tikslios linijos, lakoniškos formos, lygūs paviršiai ir jokių puošybos elementų – neįsivaizduojamas be sniego baltumo spalvos: ši geriausiai pabrėžia virtuvės interjero organizuotumą, funkcionalumą ir racionalumą. Siekiant išsaugoti stilistinę vienovę tokioje virtuvėje tenka atsisakyti dekoratyvių elementų: durų rankenėlių, užuolaidų, atvirų lentynų, vazų ir indų, kuriais įprastai „apgyvendinama“ darbastalio plokštuma. O išvengti nuobodulio geriausiai padeda blizgių ir matinių paviršių, lygių ir reljefiškų faktūrų deriniai.


Žurnalas
Žurnalas


Metalas, chromo ar plieno atspalvių furnitūra, grūdintas stiklas, blizgus plastikas, įmontuota buitinė technika – tai, ko reikia minimalistinio stiliaus virtuvei.3. Suvaldyti spindesį


Balta spalva visuomet atspindi šviesą, o blizgumas šį efektą dar labiau sustiprina, kurdamas iliuziją, kad kambarys didesnis, o baldai lengvesni, nei yra iš tikrųjų. Dar vienas blizgių paviršių privalumas tas, kad jų spalva atrodo ryškesnė ir sodresnė nei matinių. O, kad šiek tiek „sintetinis“ spindesys neakintų, su tokių spintelių fasadais galima derinti matinius paviršius – pavyzdžiui, lubas. Ir sienų apdaila turėtų būti ramesnė: tiktų smulkaus ir neryškaus rašto tapetai. Natūraliai atrodo ir medžio ar akmens apdaila.


Žurnalas


Šiuolaikiško dizaino akinamai balta vientisa spintelių konstrukcija ne tik paryškina interjero lengvumo ir šviesos koncepciją, bet ir gražiai kontrastuoja su šiltu tamsiu grindų koloritu, prislopinančiu šaltą spindesį. (Projekto autoriai – architektai Donaldas Trainauskas ir Darius Baliukevičius.)


4. Ryškus kontrastas


Kai balta derinama su juoda ar kita tamsia spalva, interjere baltumas dar labiau išryškėja, o tamsi tampa gilesnė ir iškilmingesnė. Kontrastas visada atrodo stilingai ir prabangiai, todėl dizainerių toks mėgstamas.


Žurnalas


Baldų koloritas paremtas kontrastingu „šviesu–tamsu“ principu: stalviršiai ir baldų „karūnos“ dekoruoti giliu šokolado atspalviu, o fasadai nudažyti baltai. Tai, kad jie frezuoti ir sudėlioti iš atskirų lentelių, primena tipinę angliško kantri stiliaus virtuvę. Siena virš darbastalio padengta grūdintu stiklu, o po juo išklijuota šviesiai žydrais smulkaus rašto tapetais – šis subtilus dekoro elementas taip pat sušildo ir pagyvina virtuvės interjerą. (Projekto autorė – interjero dizainerė Monika Noreikienė.)


5. Skandinaviškas derinukas


Mediniai paviršiai sniego baltumo idilei suteikia šilumos, minkštumo, jaukumo, o kartais ir šiek tiek ryškumo bei dramatiškumo. Balta idealiai dera tiek su tamsių, tiek su šviesių atspalvių mediena, naudojama paviršiams ar baldams apdailinti, aksesuarams gaminti. Ji – kaip universalus fonas, prisitaikantis prie įvairių dekoro ir aplinkos permainų. Be natūralių medienos atspalvių ir išraiškingos faktūros neįsivaizduojama skandinaviško stiliaus virtuvė, o ir Provanso, klasikiniame bei kantri stiliaus interjeruose mediniai elementai yra tiesiog būtini.


6. Intarpas


Siena virš darbastalio – gražioji virtuvės dalis, ją galima arba išryškinti, arba „ištirpinti“. Įprasta ir praktiška sieną išklijuoti keraminėmis plytelėmis, tačiau šios ne visuomet dera prie interjero, nes virtuvė labai dažnai projektuojama vienoje patalpoje su svetaine.


Žurnalas


Į sieną virš darbastalio paviršiaus įmontuotas didžiulis akvariumas – išskirtinis virtuvės akcentas, visiškai pateisinantis baldų neutralumo koncepciją. (Projekto autorė – interjero architektė Indrė Sunklodienė.)

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis