5 virtuvės tendencijos, kurios artimiausiu metu pakeis maisto gaminimą namuose

Rugsėjo pradžioje Berlyne vykstančioje prestižinėje elektronikos ir buitinės technikos prietaisų parodoje IFA 2017 ypatingas dėmesys skiriamas virtuvės inovacijoms. Parodos lankytojai gali susipažinti su buitiniais prietaisais ir įrenginių patobulinimais, kurie jau artimiausiu metu persikels į mūsų virtuves. Technikos gamintojai išskiria penkias vyraujančias virtuvės tendencijas, kurios netolimoje ateityje negrįžtamai keis maisto gaminimą namuose.
© Shutterstock

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Restoranų įranga – į namų virtuves

Namų virtuvės kuo toliau, tuo labiau profesionalėja ir netolimoje ateityje virs mažomis restoranų šefų virtuvėmis – vis daugiau įrangos, kurią neseniai naudojo tik profesionalūs virėjai, persikelia į namų erdvę. Pavyzdžiui, kepimas garuose dar ne taip seniai buvo restoranų privilegija, tačiau jau dabar ne vienas gamintojas siūlo orkaites su garų funkcija, tad ir namuose galima mėgautis restorano kokybės maistu.

5 virtuvės tendencijos, kurios artimiausiu metu pakeis maisto gaminimą namuose
© Shutterstock

Nekeista, kad gamintojai iš profesionalių virtuvių į namų erdvę perkelia ir smulkesnius prietaisus, kurie profesionaliems virėjams pagreitindavo maisto ruošą. Štai parodos metu vienas buitinės technikos gamintojas pristatė namams skirtą „mise en place“ sistemą – profesionalių virtuvės šefų ilgai slėptą paslaptį. Indelių sistema leidžia visus patiekalui reikalingus ingredientus laikyti vienoje vietoje – taip patiekalas ne tik greičiau pagaminamas, tačiau ir būsite tikri, kad nieko neužmiršite.

Virtuvę keičia išmanioji virtuvė

Atrodo, kas gali būti bendro tarp virtuvės ir informacinių technologijų? Dar prieš penkerius metus toks klausimas buvo natūralus. Dabar, kai šaldytuvai jungiami prie interneto, o peiliai turi
„Bluetooth“ ryšį, išmanaus namo koncepcija persikelia ir į virtuvę.

Virtuvė iš mus įprastos erdvės virsta išmaniąja virtuve (angl. smart kitchen), kur įrenginiai prijungti prie interneto ryšio, o maisto gaminimas virsta sujungtu (angl. connected cooking): šaldytuvas nurodo, kokių produktų trūksta norimam patiekalui, orkaitė pateikia optimaliausius kepimo parametrus, o šiukšliadėžė perspėja, kad jau laikas išnešti šiukšles.

Kitas iššūkis buitinės technikos gamintojams – kaip visą tai sujungti į vieną sistemą. Tam pasitelkiami išmanieji telefonai: parodos metu buvo pristatyta atnaujintą programėlę, kuria vartotojai gali lengvai sureguliuoti savo prietaisų parametrus, taip pat valdyti įrenginių veikimą. Tai pirmasis žingsnis į vieningos išmaniosios virtuvės kūrimą.

5 virtuvės tendencijos, kurios artimiausiu metu pakeis maisto gaminimą namuose
© Shutterstock

Sveikas gyvenimo būdas persikelia į įrenginius

Pasaulį jau kuris laikas yra apėmęs tikras sveiko gyvenimo bumas: vis daugiau žmonių sąmoningai renkasi ekologiškus maisto produktus, reguliariai sportuoja, stengiasi daugiau laiko praleisti gamtoje.

Kaip rašoma spaudos pranešime, ši tendencija neaplenkė ir virtuvės. Augant sveiko maisto gaminimo poreikiui ir apimtims, gamintojai į įrenginius perkelia vis daugiau jo detalių. Štai IFA 2017 parodos metu pristatoma unikali maisto ruošimo technika – rožinis Himalajų druskos luitas, kuris tinkamas naudoti vietoje keptuvės, skardos ar lėkštės. Reikia tiesiog sudėti maistą ant druskos luito ir padėti šį ant kaitlentės: patiekalas vienu metu ir gaminsis, ir bus skaninamas druska. Šį luitą su maistu ant jo galima kepti orkaitėje, taip pat laikyti šaldytuve. Technika tinkama skirtingiems patiekalams ruošti – ne tik mėsai, bet ir žuviai, daržovėms ar net pikantiškiems desertams.

5 virtuvės tendencijos, kurios artimiausiu metu pakeis maisto gaminimą namuose
© Shutterstock

Kova dėl kiekvieno centimetro

Didėjantis gyventojų skaičius ir mažėjantis išteklių kiekis nors ir nepastebimai, bet veikia ir mūsų gyvenimą – vis dažniau statytojai butuose sujungia virtuvės ir svetainės erdves, kad kuo efektyviau būtų išnaudojamos patalpos.

Nuo šių tendencijų neatsilieka ir buitinės technikos gamintojai. Jie jau puikiai įvaldė energijos sprendimus, kurie tausoja aplinką – dabar atėjo eilė sprendimams, kurie taupo erdvę. Mažėjant virtuvei atsiranda poreikis „liesinti“ įrenginius, suteikti jiems mobilumo. Tarkime, šaldytuve vietoje įprastų lentynų montuojamos tokios, kurias gali suktis 360 laipsnių kampu. Vadinasi, nuo šiol norint pasiekti šaldytuve padėtą produktą nebereikės patraukti arčiau esančių, ar net iškraustyti visą lentyną. Pakaks tiesiog lentyną pasukti, kol norimas produktas atsidurs prieš akis. Dar vienas tokios tendencijos pavyzdys – vis plonėjančios indukcinės kaitlentės.

5 virtuvės tendencijos, kurios artimiausiu metu pakeis maisto gaminimą namuose
© Shutterstock

Higiena – svarbiausia

Virtuvė yra ta vieta, kur higienos klausimas yra ypač jautrus – maisto gamyba susijusi su sveikata, todėl antibakteriniai paviršiai ir kiti higienos sprendimai tokie aktualūs. Žengiama dar toliau ir stengiamasi taršos šaltinius šalinti ne tik nuo paviršių, bet ir nuo kitų daiktų.

Parodos lankytojai turi progą anksčiau už kitus išvysti ir naująjį „Ultrasonic“ dėmių išėmėją – į rašiklį panašų prietaisą, skirtą pašalinti dėmėms, kurias ant skirtingų audinių besisukiojant virtuvėje paliko maisto produktai. Prietaisas palengvina dėmių valymą, jo veikimo principas paremtas ultragarsu. Dėmių išėmėją naudoti reikia prieš skalbiant – „patepti“ ant audinio atsiradusią dėmę.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Konkurso nugalėtoja iš Vilniaus prizo laimėti visai nesitikėjo

Sveikiname „Mano Namai“ žurnalo prenumeratorę Odetą Ražinskienę, kuri laimėjo ilgaamžę patirtį turinčio gamintojo „Villeroy&Boch” įsteigtą prizą – keraminę virtuvės plautuvę.

PRIEŠ ir PO: nauja perdažyta virtuvė – per 3 dienas

Virtuvės interjeras atnaujintas perdažius spinteles – jis turėjo derėti prie originalios pastato architektūros, reprezentuojančios geriausią dešimtmečio, kai buvo pastatytas, suomių architektūros stilių. Iš bendro namo stiliaus išsiskyrusi virtuvė buvo atnaujinta pasitelkus žalsvai pilką spalvyno TIKKURILA „Symphony“ spalvą K497. Žalsvai pilka spalva – nepavaldi laikui.

Teisinga virtuvė: kaip suderinti patogumą ir stilių

Mėgstantiesiems gaminti virtuvė tampa ir eksperimentų, ir šeimos ar draugų susibūrimų vieta, kur nesinori ieškoti kompromisų tarp praktiškumo ir stiliaus. „Domus galerijos“ ambasadorė – interjero dizainerė – Daiva Česnauskaitė pastebi, kad baltas virtuves nukonkuruoja žemės spalvos, ir pataria, kaip nesuklysti renkantis ne tik gražiai atrodančius, bet ir praktiškus stalviršius, fasadus ir kitus svarbius virtuvės atributus.

Kambariniai augalai virtuvės interjere: kokius pasirinkti?

Virtuvė yra gana komfortiška vieta augalams. Čia paprastai būna šviesu, šilta, didelis oro drėgnumas, be to, šioje patalpoje mes būname kasdien, tad mažesnė tikimybė, kad pamiršime augalus palaistyti. Bet toli gražu ne visus augalus ir ne visada galima statyti šalia viryklės. Pasidalinsime idėjomis, kaip virtuvėje įsirengti nedidelį sodelį, papasakosime, kokius augalus auginti ir kur juos laikyti.

5 svarbūs klausimai sau prieš įsirengiant baltą virtuvę (4)

Balta spalva neabejotinai yra graži, bet ar ji tinka jūsų namams?

8 būdai, kaip stilingai ir funkcionaliai įsirengti mažą virtuvę

Ar turite mažą būstą miesto centre, ar nedidelį namą priemiestyje, šios dekoravimo idėjos padės jums įsirengti stilingą ir jaukią virtuvę, atitinkančią visus jūsų poreikius.

Kaip sutvarkyti virtuvę greitai ir su malonumu (1)

Virtuvės tvarkymas visada užima labai daug laiko, nes būtent joje viskas turi blizgėti ne tik išorėje, bet ir pačiose neprieinamiausiose vietose. Šiame straipsnyje sužinosite, kaip sutvarkyti virtuvę greitai ir su malonumu.

Kaip papuošti šventėms virtuvę pagal savo horoskopą

Šie paprasti patarimai padės parinkti tinkamus šventinius papuošimus visiems, kurie seka savo horoskopą ir nori paversti savo virtuvę jaukia vieta, kurioje vyksta tikri Kalėdų ir Naujųjų metų stebuklai.

10 patarimų, kaip įsirengti funkcionalią, bet stilingą virtuvę

Jeigu šiuo metu įsirenginėjate naujus namus ar planuojate renovuoti esamus, virtuvės zona yra viena iš pagrindinių erdvių, nuo kurių pradedame savo namų apstatymą, rašoma interjero dizaino tinklaraštyje „Homy Ideas“. Galima neturėti lovos, stalo ar spintos, bet, sutikite, be virtuvės baldų, orkaitės ar kriauklės išsiversti gali būti ypatingai keblu. Tad virtuvei dažniausiai yra teikiamas didelis prioritetas ir jos baldai užsakomi bene anksčiausiai.

Kaip įrengti mažą virtuvę: 8 paprastos idėjos (3)

Nedidelė virtuvės erdvė – tai daugelio šeimininkių galvos skausmas. Kaip sutalpinti visus virtuvinius rakandus ir buitinę techniką? Kur laikyti produktus? Pateikiame visus atsakymus į šiuos klausimus.