5 gudrybės, kaip užmaskuoti virtuvę atviroje erdvėje

Interjero dizainerė Goda Litinskienė, suprojektavusi funkcionalų, spalvingą ir įdomų jaunos vilniečių šeimos 75 kv. m dviejų miegamųjų naujos statybos buto interjerą, dalijasi idėjomis, kaip vizualiai užmaskuoti nedideliame bendrajame kambaryje įrengtą virtuvės zoną, kad ši netrikdytų stilistinės erdvės kompozicijos.

1. Išrinkite tinkamą vietą. Bendrajame kambaryje projektuodami virtuvę, jai parinkite kuo mažiau matomą vietą – tuomet ši zona mažiau kris į akis. Itin tinka nedidelė niša, kad baldai atrodytų tarsi įsprausti į sieną ir neišsikištų į kambario erdvę. Taip pat stenkitės, kad virtuvė nebūtų matoma iškart nuo įėjimo į kambarį. Puiki pozicija „nematomai“ virtuvei komponuoti – siena, kurioje sumontuotos ir įėjimo į kambarį durys.

2. Koloritą derinkite prie sienų. Sieną, prie kurios bendroje erdvėje projektuojama virtuvės zona, dekoruokite neutraliais, pasteliniais atspalviais, ypač jei kambarys nėra didelis. Prie jos atspalvių derinkite virtuvės fasadų atspalvius – tuomet ši konstrukcija tarsi įsilies į bendrą kompoziciją ir neatkreips į save dėmesio.

3. Rinkitės vientisus uždarus fasadus. Tai padės sukurti vientisos sienos įspūdį ir vizualiai užmaskuoti buitinę zoną. Atviros lentynos šią plokštumą suskaidytų, jose sudėlioti daiktai trauktų žvilgsnį, todėl tokios labiau tinka atskirose erdvėse suprojektuotoje virtuvėje, siekiant sukurti jaukią ir dekoratyvią aplinką, o ne ją paslėpti. Dar geresnį rezultatą pasieksite atsisakę net rankenėlių – virtuvės durelėse galima sumontuoti specialius (ir itin praktiškus) mechanizmus, kurie atidaro dureles vos spustelėjus.

4. Atsisakykite plytelių. Sieną virš darbastalio rekomenduojama uždengti lengvai valomu paviršiumi. Tačiau tai nebūtinai turi būti daugeliui įprastos keraminės plytelės – net ir vienspalvės, priderintos prie sienos ir baldų kolorito, jos suskaido plokštumą, sukuria tam tikrą ritmiką ir atkreipia dėmesį į virtuvės darbo zoną. Vietoj jų galima rinktis kitokias medžiagas, pavyzdžiui, sienos atspalviu tonuotą vientisą grūdintą stiklą.

5. Nukreipkite dėmesį. Stengdamiesi, kad bendrajame kambaryje įrengta virtuvės zona būtų kuo mažiau pastebima, sutelkite dėmesį į kitus interjero akcentus. Priešais virtuvės zoną galima įkomponuoti išskirtinio dizaino, ryškių spalvų krėslą – toks akcentas iš karto pritrauks į save žvilgsnius, nukreipdamas dėmesį nuo už jo esančios vienspalvės virtuvės zonos.

Straipsnį apie naujausią dizainerės Godos Litinskienės sukurtą buto projektą ir daugiau interjero nuotraukų rasite žurnalo „Mano namai“ liepos mėnesio numeryje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis