Svetainių pokyčiai: nuo salono iki nedidelės laisvalaikio erdvės

Ko gero, sunku būtų įsivaizduoti savo butą ar namą be svetainės. Tai neatsiejama pagrindinė, paprastai erdviausia, dalis, kurioje, jei jau būname namuose, praleidžiame nemažai laiko su šeima, svečiais ar tiesiog poilsiaujame po darbo dienos. Paprastai šiam kambariui įrengti investuojama daugiausiai laiko ir pastangų.

Pasirodo, ši erdvė ne kartą transformavosi. Siekiant įsigilinti į svetainės pokyčius įdomu apžvelgti istorinę raidos chronologiją. Apie tai kalbamės su architektu Tautvydu Pasvensku, atstovaujančiu architektūros studiją „Baltican Ltd“.

Erdvė priklausė nuo socialinio statuso

Tarpukario laikotarpio svetainė buvo vadinama salonu. Salono (pranc. salon) samprata siaurąja prasme apibrėžiama kai kuriose šalyse, ypač Vakarų Europoje, kaip inteligentų, kultūros veikėjų rinkimosi, pokalbių vieta politikos, meno, literatūros klausimais, nuolat renkantis privačiuose namuose. Iš apibrėžimo lengvai galima pastebėti, kad salono funkcija – laisvalaikio diskusijų, įvairių aptarimų prie „arbatos“ erdvė.

Tarpukario ir pokario pradžioje pastebimas stiprus socialinių sluoksnių skirtumas – tai neabejotinai daro įtaką ir pagrindinei buto patalpai.

Pav. darbininkams ir tarnautojams skirti butai.

Iš plano galima matyti, kad butai yra mažo ploto, svetainės zona labiau primena valgomąjį.

Pav. pasiturinčiam (elitui) skirtas butas.

Žiūrint į planinę buto struktūrą pastebimas didelis bendras buto plotas (215 m²). Galima pamatyti ir dar vieną šių dienų butams nebūdingą 100 m² plotą: kurį sudaro salonas, valgomasis, virtuvė, tarnų ir ar šeimininkės kambarys, tarnų laiptinė, tarnų san. mazgas. Visą šį plotą šiandien paprastai vadiname svetainės – virtuvės patalpa. Šie pokyčiai atsirado dėl paprasto aspekto: nebeliko tarnų ar bent jau gyvenančių kartu su šeimininku. Tačiau salono plotas (31 m²) yra tik nežymiai didesnis už pagrindinio miegamojo patalpą.

Pav. tipinis blokinis butas.

Žvelgiant į tarybų Lietuvos tipinį blokinį butą, galima rasti paralelių su tarpukario darbininkams skirto buto planine struktūra. Miestų plėtra ir pramonės proveržio įtaka lemia sparčias nedidelių butų daugiabučių statybas miestuose. Didesni butai statomi retai, elitas gyvena tarpukariu ar seniau statytuose renovuotose daugiabučiuose namuose arba keliasi į besikuriančius ir keičiančius savo veidą gyvenamųjų namų kvartalus.

Apskritai aspektų, turėjusių įtakos svetainės patalpos raidai, išties apstu:

Socialiniai žmonių sluoksniai ir jų poreikiai laisvalaikiui;
Transporto infrastruktūros.

Laisvalaikis atskirais laikotarpiais ir šiandien:

Televizijos atsiradimas;
Kompiuterinių žaidimų įtaka;
Šeimos šventės;
Laisvalaikis namuose ir miesto pasiūla.

Išmaniosios technologijos:

Žinių pasiekiamumas;
Virtuvės valgomojo ir svetainės sujungimas.

Socialiniai žmonių sluoksniai. Tai visada, kaip ir šiandien, yra bene reikšmingiausią įtaką lemiantis veiksnys gyvenamosios erdvės planinei struktūrai. Kartu su transporto infrastruktūros tobulėjimu aukštesnės socialinės klasės žmonėms nebereikia gyventi mieste dideliame bute, dažnai pasirenkamas užmiesčio gyvenamojo namo variantas.

Laisvalaikis ir jo praleidimo forma. Ji kito kartu su naujų įrenginių atsiradimu. Tarpukario metų salonas skirtas politinėms aktualijoms aptarti, knygoms skaityti, stalo žaidimams, šeimos ir kitoms šventėms paminėti. Beje, dažnai ir šarvojimui – tai šiai dienai išties sunkiai suvokiama.
Tuo metu salono patalpos funkcija buvo itin aktuali, nes miestas negalėjo pasiūlyti tiek pramogų kaip šias laikais. Keletas teatrų ar restoranų neužtikrino tūkstančių miestiečių laisvalaikio poreikių. Visai kas kita yra šiandien, kai pasiūla itin didelė – šventės dažnai minimos restoranuose, baruose, kavinėse, vaikų žaidimų kambariuose, yra specializuoti laidojimo namai ir t.t. Svetainės funkcija ir įtaka žmogaus gyvenime mažėja.

Technologijų atsiradimas. 1955 m., kai Lietuvos gyventojų namuose pasirodė pirmieji televizoriai, svetainės funkcija iš esmės kito. Palaipsniui televizorius tapo šios patalpos ašis. Televizija iš dalies pakeitė teatrą, faktiškai tapo pagrindiniu žinių srauto transliuotoju kartu su radiju. 1986 m., o Lietuvoje gal tik 1993 m., pasirodė kompiuterinių žaidimų konsolės, jungiamos prie svetainės ašies – televizoriaus – ir šią dar labiau išryškino.

Šiandien dėl kompiuterių, išmaniųjų technologijų ir interneto, galimybės gauti informaciją yra neribojamos vietos. Tad svetainės erdvės funkcija keičiasi ir darosi vis mažesnė. Kartu su interneto spartos augimu vakaro žinias galima stebėti parke sėdint ant suoliuko, stebėti krepšinio varžybas žvejojant valtyje.

Kompiuterinių technologijų, kartu ir žaidimų, evoliucija pasiekė virtualios realybės tašką (Pokemon GO). Šiandien dar kartais išsitraukiame Monopolį, bet, tenka pripažinti, stalo žaidimai pamažu traukiasi iš svetainės ir šios patalpos reikšmė mažėja.

Svetainės ir virtuvės jungtuvės

Kartu su svetainės patalpos reikšmės mažėjimu neatsitiktinai ji jungiama su virtuve ir valgomuoju kambariu. Virtuvėje ar šalia jos šiandien beveik nėra produktų laikymo tamsaus kambarėlio, nes miesto prekybos centrai gali pasiūlyti ir uogienės, ir marinuotų grybų, ir t.t. Virtuvės patalpa tampa estetiškesnė, švaresnė – tad ją paprastai galima integruoti kartu su svetaine.

Be to, ir pačios virtuvės funkcija bute taip pat sumažėjusi. Juk nebepalyginsime pietaujančiųjų mieste šiandien ir, pavyzdžiui, 1930 m. Tai dar ryškiau pastebima didžiuosiuose vakarų Europos miestuose.

Neatsitiktinai kinta ir šios patalpos pavadinimas bei apibrėžimas: salonas (inteligentų, kultūros veikėjų rinkimosi, pokalbių vieta politikos, meno, literatūros klausimais, nuolat renkantis privačiuose namuose.) tampa svetaine (svečių kambarys).

Šiandien tai vis dar yra „televizoriaus patalpa“, tiksliau, erdvė. Tačiau tai yra tik viena iš laisvalaikio leidimo formų.

Ateities prognozės

Archyvo nuotr.

Pav. šiuolaikinis butas

Ateityje pagrindinę įtaką laisvalaikio patalpai turės žmonių laisvalaikio užsiėmimai ir jų vieta. Įžvelgiama tendencija laisvalaikio zonos (svetainės) mažėjimui, nes žmonių laisvalaikis kartu su miesto pasiūla tampa vis labiau įvairiapusiškas, neapsiribojantis viena erdve.

Technologijų ir inžinerinių sistemų tobulėjimas, kaip ir kitose srityse, taip pat turi didelę įtaką laisvalaikio patalpos estetikai bei funkcijai. Multifunkciniai baldai, pradedant išskleidžiama dviejų funkcijų sofa/lova ar iš sienos išskleidžiama darbo erdve iki išmaniuoju telefonu valdomo patalpos mikroklimato – visa tai leidžia patalpas įrengti mažesnes, išlaikant jų funkciją ar multifunkciją.

Kartu su inovacijomis neatsilieka ir apšvietimo sistemų kaita – nuo kaitrinės lemputės (1840 m.) iki šviesos diodų, spinduliuojančių visą matomą šviesos spektrą. Keičiasi spalvos, apdailos medžiagos, baldų dizainas.

Kitas labai svarbus aspektas bendram gyvenamųjų butų mažėjimui, kartu ir laisvalaikio erdvės mažėjimui, yra konkrečios teritorijos žmonių perkamoji galia ir pasiūlos kaina.

Verta paminėti, kad gyvenamųjų namų svetainės patalpos evoliucionuoja skirtingai nei miesto butų, gal net atvirkščiai.

Keletas praktiškų patarimų, kaip įrengti buto svetainę

Iš pradžių reikia pažvelgti į savo dienotvarkę ir racionaliai pasverti kiek jūs ir jūsų šeima laiko praleisite svetainėje, kokiu paros metu bei kokie jūsų laisvalaikio pomėgiai bus realizuojami buto svetainėje. Nuo to priklauso svetainėje kuriamų elementų visuma. Pavyzdžiui, jei jums patinka su draugais žaisti stalo futbolą pasirinkus multifunkcinį stalą su uždengiamu stalviršiu, jis gali būti naudojamas ir kaip valgomasis stalas. Žurnaliniai staliukai gali virsti pokerio stalu, šachmatų lenta ar akvariumu;

Jei mėgstate su šeima žiūrėti filmus ar serialus, pagalvokite apie vaizdo projektorių ir jam reikalingą švarią erdvę ant sienos, juk net ir nedideliame bute galima turėti svetainę – kino salę;

Svetainės esmė paprastai – praktiškumas su jaukumo ir šilumos akcentais. Svarbiausius baldus (sofą, stalą, grindų dangą ir kitą įrangą) pasirinkite kuo kokybiškesnius, tuo tarpu dekoro detalės gali būti keičiamos priklausomai nuo nuotaikos;

Stenkitės remtis principu „kuo daugiau erdvės“. Svarbu prisiminti, kad aplink kiekvieną elementą turi būti erdvės, oro, fono;

Rinkdamiesi spalvas venkite atvirų spalvų – svarbu, kad jos ne vargintų, o stimuliuotų arba ramintų;
Nebijokite išskirti tam tikrų vietų. Tai gali būti sienos spalva ar faktūra, specialiai sukurta niša ar lentynų sistema;

Židinys – tinkama svetainės interjero detalė. Skirtingi elektriniai ir dujiniai židiniai, arba tiesiog marmurinė židinio lentynėlė su viduje išdėstytomis žvakėmis, suteikia patalpai žavesio, rafinuotumo, ypatingo jaukumo ir šilumos;

Svetainėje puikiai tinka akvariumai, paveikslai, akį traukiantys akcentai. Kambario atmosferai jaukumo gali įnešti minkštos antklodės, neproporcingos ar skirtingų dydžių pagalvės.

Naudotų planų šaltinis: www.autc.lt

Užsakymo nr.: PT_73995944

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis