Užmiesčio sodyba - ant ežero kranto

Gražiame Aukštaitijos kampelyje, prie ežero įrengtoje sodyboje, šeimininkai poilsiauja iki vėlyvo rudens ir net žiemą. Čia, pakrantėje, atokiau nuo pagrindinio namo, pastatyta šiuolaikiška pirtelė, aplink kurią suprojektuotos patogios ir jaukios poilsio zonos bei estetiškas kraštovaizdis, o nuo šlaito atsiveria nepakartojama ežero panorama.

Didelė pirties pastato terasa pritaikyta patogiai ilsėtis – čia ant medinių atramų pakabinti du hamakai, ant kurių gulint galima gėrėtis ežero vaizdu.

Veja apsodintą aikštelę tarp pirties ir akmeninės poilsio zonos puošia didelis išraiškingų formų alyvų krūmas.

Užmiesčio sodybai skirtas sklypas gana didelis, todėl projektuojant kraštovaizdį jis buvo padalytas į atskiras zonas. Poilsio kampeliui formuoti logiškai pasirinkta vieta arčiau ežero – čia ant nedidelio šlaito pastatyta modernios architektūros medinė pirtis su dideliais stikliniais langais ir stogu dengta terasa, atsukta į ežero pusę. Šis pastatas atlieka ne tik savo tiesioginę funkciją – jis naudojamas ir kaip poilsio bei svečių namelis, todėl aplink buvo suformuoti nedideli gėlynai, derantys prie natūralios sklypą supančios aplinkos ir matomi pro pirties pastato langus iš vidaus. Juose vyrauja dekoratyvinių įvairaus aukščio spygliuočių augalų kompozicijos, natūralumo įspūdį suteikia dideli rieduliai.

Šiek tiek atokiau nuo pirties, palei šlaito liniją, pastatyta pastogė malkoms sudėti, o greta jos iš natūralių akmenų suformuota jauki aikštelė su laužaviete – čia šeimininkai, gėrėdamiesi ežero vaizdu, gamina įvairius patiekalus ant laužo ar kepsninėje. Malkinė atstoja savotišką sienelę ir suteikia šiai zonai privatumo, uždarumo įspūdį. Poilsio zonoje iš natūralių akmenų suformuota jauki aikštelė su laužaviete – čia šeimininkai, gėrėdamiesi ežero vaizdu, gamina įvairius patiekalus ant laužo ar kepsninėje.

Romantišką pakrantės įspūdį sustiprina ir ant ežero įrengtas pantoninis tiltelis su kėdėmis ir stalu.

Ežero link veda akmeninių plokščių augalais apsodintas takas.

Malkinė atstoja savotišką sienelę ir šiai zonai suteikia privatumo, uždarumo įspūdį.


Didžiulis sklypo plotas, nusitęsiantis nuo pakrantės šlaito gyvenamojo namo link, buvo dekoruojamas atsižvelgus į sklypą supančią gamtinę aplinką – mišką. Čia iškastas dirbtinis tvenkinys, jo krantai dekoruoti natūralų stilių padedančiais kurti augalais, o aplink suformuotos augalų grupių kompozicijos – suderinti dekoratyvūs, šioms vietoms būdingi spygliuočiai (eglės ir pušys), taip pat žemesni augalai, suteikiantys dekoratyvumo ir įvairovės. Dideliame sklype suformuota keletas atokesnių poilsio zonų, kuriose galima mėgautis gamtos ramybe, – tarp augalų įkomponuoti liaudies menininkų sukurti suoleliai, papuošti medinėmis Zodiako ženklų, atitinkančių šeimos narių ženklus, skulptūromis. Sklype vyrauja dekoratyvinių įvairaus aukščio spygliuočių augalų kompozicijos, tarp kurių įmaišyta ir šioms vietoms būdingų lapuočių medžių, o natūralumo įspūdį suteikia dideli rieduliai.

Dirbtinio tvenkinio krantai dekoruoti natūralų stilių padedančiais kurti vandens ir pakrančių augalais, o aplink jį suformuotos augalų grupių kompozicijos.

Tarp augalų įkomponuoti liaudies menininkų sukurti suoleliai, papuošti medinėmis Zodiako ženklų skulptūromis.


Ežero pakrantę sodybos šeimininkai pavertė nedideliu paplūdimiu: smulkių akmenukų gruntu išklotas pakrantės plotas prie pat vandens apjuostas neaukšta akmenų tvora – ji suformuoja jaukią aikštelę, kurioje įkomponuoti du patogūs poilsio gultai. Romantišką pakrantės įspūdį sustiprina ir ant ežero įrengtas pantoninis tiltelis su kėdėmis ir stalu. Į nedidelį paplūdimį iš sodybos veda nuo kalno besileidžiantis akmeninių plokščių takelis, jo pabaigoje – kelios medinės pakopos. Siekiant sukurti natūraliai gamtai būdingą įspūdį, buvo suformuota vingiuota takelio linija. Ją išryškina iš abiejų pusių pasodinti žemaūgiai dekoratyviniai alpinariumų augalai, derantys prie natūralaus sklypo stiliaus. Romantiškas ežero paplūdimys: smulkių akmenukų gruntu išklota pakrantė, akmenų tvorelė ir du patogūs poilsio gultai.

Į nedidelį paplūdimį iš sodybos veda nuo kalno besileidžiantis akmeninių plokščių takelis, jo pabaigoje – kelios medinės pakopos.







Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis