Pataria specialistai: kaip skoningai apželdinti sodybą?

Daiva ir Darius Eidikiai 15 arų sodybą Kaune įsigijo prieš 20 metų. Tačiau tik prieš 8 metus pasistatę naują namą pradėjo formuoti ir sklypo želdynus. Tai atlikti nebuvo sunku: sodybos šeimininkų hobis ir pragyvenimo šaltinis – dekoratyviniai augalai. Eidikiai pasidalijo vertingais patarimais, kaip skoningai ir nebrangiai apželdinti vidutinio dydžio ar mažos sodybos sklypą.

Perimetrinė išdėstymo sistema. Vidutinėms ar mažoms sodyboms itin tinka perimetrinė pastatų ir augalų išdėstymo sistema. Eidikių sodyboje viename sklypo gale prie pat gatvės stovi namas, o kitame – pirtis ir darbui skirtas pastatas. Aukšti augalai susodinti palei sklypo šonus, o per vidurį – pieva. Toks išdėstymas sukuria erdvumo įspūdį.


Kompozicija – kaip natūralioje gamtoje. Sodinant dekoratyvinius augalus, tiesiant sodo takelius ar įrenginėjant dekoratyvinį tvenkinį patartina laikytis vienos taisyklės: turi būti atkartojami gamtos motyvai. Pasak Daivos, miškas neprasideda staiga, todėl ir sode iš pradžių turi eiti samanos, tada pažemiui besidriekiantys augalai, už jų žemi krūmeliai, krūmai, neaukšti medeliai ir galiausiai aukšti medžiai. Taip pat reiktų vengti griežtų formų, kampų. Pavyzdžiui, tiesi takelio linija, kampuotos plytelės, linijomis susodinti augalai sodybai jaukumo nesuteiks. Geriau rinktis vingiuotą akmenimis grįstą ar užpiltą skalda takelį, apvalių formų dekoratyvinį baseiną, o augalų kompozicijos turėtų persilieti.


Sodyba Kaune
Sodyba Kaune
Asmeninio archyvo nuotr.


Mažiau investicijų, daugiau efekto. Tai turėtų būti, pasak medelyno savininkės, svarbiausia taisyklė pradėjusiems apželdinti sodybos aplinką. Geriausia rinktis kuo pigesnius, paprastesnius, nelepius lietuviškus daugiamečius augalus. Reti, egzotiški ir brangūs augalai – visai nereikalinga investicija. Efektingus derinius galima sukurti ir iš paprastų bei pigių augalų. Be to, egzotiški augalai reikalauja daug priežiūros. Juos reikia specialiai genėti, žiemą dengti, gali tekti naudoti specialų gruntą. Pavyzdžiui, gana lepūs yra puskiparisiai, bonsai, magnolijos.


Būtinos spalvos. Planuojant želdynus svarbu atkreipti dėmesį į spalvas. Jei žolė žalia, krūmai žali ir dar medžiai tokios pat spalvos – tai estetiškai neatrodys. Visžaliai spygliuočiai itin derės su lapuočiais. Kai kurie augalai itin gerai dera susodinti kartu. Pavyzdžiui, rododendrai ir spygliuočiai užmezga simbiozę. Puošniai atrodo nedideli dekoratyviniai raudoni klevai, raugerškių krūmai ar ožekšniai. Tačiau lapuočių reiktų nepadauginti. Jie gali sudaryti tik apie 30 proc. dekoratyvinių augalų. Jie gražūs – su lapais būna vos pusę metų. Taip pat galima sodybai spalvų suteikti pasodinant daugiamečių gėlių. Tačiau patartina rinktis ne stambiažiedes, bet smulkiais žiedais ir gražiais, margais lapais.


Pirkti visus augalus vienu metu. Suformuoti gražios sodybos aplinkos nepavyks, jei augalai bus perkami po vieną. Geriausia iš pradžių nusibraižyti sodybos apsodinimo planą, pasidomėti apie dekoratyvinius krūmus ir medžius: kokie atsparūs lietuviškoms žiemoms, kokios jų spalvos. Daiva pataria, nesidrovėti patarimų klausti ir medelynų darbuotojų. Jie gali pasiūlyti labai įdomių derinių. Taip pat itin svarbu vienu metu įsigyti visus sodybos arba bent vienos kompozicijos augalus. Parsivežus juos vazonėliuose bus lengviau sudėlioti, perdėlioti, komponuoti taip kaip norisi ir malonu akiai. Tik suradus tinkamiausią vietą patariama sodinti. Beje, medelyne būtina paklausti, kokio aukščio ir pločio augalas bus sulaukęs dešimties metų. Taip bus paprasčiau apskaičiuoti atstumus tarp augalų juos sodinant.


Sodyba Kaune
Sodyba Kaune
Asmeninio archyvo nuotr.


Kas sugadina sodybos vaizdą? Sodybos sklypą gali suplanuoti ir apželdinti geriausi savo srities specialistai, tačiau užtenka vos kelių smulkmenų, kad visas darbas nueitų perniek. Pirmoji jų – neskoningos puošmenos, kaip plastmasinės gulbės ar moliniai nykštukai. Jei labai norisi skulptūros, ji turėtų būti sukurta profesionalaus menininko ir derėti prie sodybos stiliaus. Taip pat vaizdą itin gadina, vienmetės gėlės derinamos su spygliuočių kompozicija. Pavyzdžiui, našlaitės pasodintos prie pušų su kadagiais.


Vienmetes gėles sodinti vazonuose. Geriausias pasirinkimas daugiametės gėlės su dideliais ir spalvingais lapais. Tačiau jei norisi daugiau spalvingų gėlių – jos turi turėti savo atskiras zonas. Vienmetes gėles geriausia sodinti į pastatomus ar kabančius vazonus. Tačiau teks nusiteikti, kad jas reikės kasdien laistyti, nuskinti nužydėjusius žiedus ar mezgamas sėklas. Pasak Daivos, vazonuose itin tinka auginti mėlynąsias viksvas. Jos ne tik gražiai atrodo, bet ir yra nelepios, pakenčia ir sausrą, ir šaltį.



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis