Lietuviška sodyba su Briuselio berniuko skulptūra kieme FOTO

Darbėnuose įsikūrusi Airinos ir Artūro Valantinų sodyba apylinkėse garsėja išpuoselėta aplinka ir skulptūrų gausa. Čia net galima išvysti garsiojo Briuselio berniuko kopiją. Ją šeimininkai įsigijo pačią pirmąją, tik pradėję sodybos pertvarkymą.

Trisdešimties arų sklype sutuoktiniai šeimininkauti pradėjo prieš šešerius metus. Prieš tai namas priklausė tėvams. Viskas prasidėjo nuo nedidelio kampelio. Čia buvo užsėta žolė, pasodinti dekoratyviniai augalai. Ilgainiui daržų kiekis mažėjo, o žolės ir gėlynų didėjo, tačiau vaismedžiai nebuvo iškirsti. Jie derinami su dekoratyviniais augalais. Vienas didžiausių atliktų darbų sklype – iškastas dekoratyvinis baseinas ir įrengtas nedidelis fontanas. Beje, dirbtiniame vandens telkinyje ne pirmus metus gyvena žuvys.

Airinos ir Artūro Valantinų sodyba
Airinos ir Artūro Valantinų sodyba
Asmeninio archyvo nuotr.

„Vizija, kaip turėtų atrodyti sodybos aplinka, keitėsi ne kartą. Pradėjome nuo vieno sklypo kampo ir kasmet vis plėtėmės. Tačiau visada stengėmės išlaikyti darnų sodybos vaizdą, kad neatrodytų sulipdyta tarsi iš gabalėlių“, – pasakojo Airina.

Įkvėpimo sodybos aplinkai sutuoktiniai semiasi tiek iš žurnalų, tiek specializuotų internetinių portalų. Pasak moters, apžiūrinėdama kitas sodybas dažnai randa patinkančių idėjų. Kartais savo sumanymus pasiūlo ir kito žmonės. Taip sodyboje ėmė daugėti skulptūrų – vietinis skulptorius pasiūlė savo darbus. Skulptūromis papuoštas kiekvienas gėlynas ar dekoratyvinių spygliuočių plotas.

Airinos ir Artūro Valantinų sodyba
Airinos ir Artūro Valantinų sodyba
Asmeninio archyvo nuotr.

„Kol kas sodyba nėra išpuoselėta taip kaip norėtųsi. Šiemet planuojame pasodinti gyvatvorę, daugiau spygliuočių, atskirti likusį daržo plotą. Taip pat atnaujinsime šuns voljerą. Gaila, kad medeliai, krūmai auga taip lėtai – kol maži nėra išbaigto sodybos vaizdo“, – ateities planus vardijo Airina.

Šią vasarą taip pat planuojama sutvarkyti gėlynus. Daugiau jų neatsiras, tačiau pasipildys rožynai, vienmetes gėles keis daugiametės – pavyzdžiui, šeimininkės mėgstami vilkdalgiai. Gėlynai formuojami ne bet kaip: centrinė ašis pasirinkta sodo šviestuvas arba dekoratyvus ir masyvus vazonas. Didžiausias yra suformuotas aplink dirbtinį vandens telkinį. Čia derinamos gėlės ir nedideli spygliuočiai.

Airinos ir Artūro Valantinų sodyba
Airinos ir Artūro Valantinų sodyba
Asmeninio archyvo nuotr.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis