7 patarimai, kaip sukurti angliško stiliaus kaimo sodybą

Klasikinis angliškas kaimo sodybų stilius išgrynintas dar XIX a. pabaigoje. Nuo tada nelabai kas keitėsi. Šis stilius itin jaukus, romantiškas, jį paprasta sukurti patiems, bei lengvai pritaikomas įvairiose klimato juostose. Jei svajojate apie sodybą kaip iš senų angliškų detektyvų, pradėkite nuo aplinkos.

Kuo daugiau įvairių gėlių. Angliškas sodas turi žydėti nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens. Tam gėlynai suplanuojami taip, kad nebūtų tuščių plotų – šalia auga skirtingu metu žydintys augalai. Be to, gėles reiktų sodinti pagal aukštį: žemesnes palei takus ar gėlynų kraštus, o aukštesnes už jų. Taip geriau matysis visi žiedai. Angliško sodo stilius leidžia nežaboti savo fantazijos – šalia gali augti ir paprastos pievų, ir egzotiškos gėlės. Svarbu, kad gėlynai mirgėtų spalvomis. Prie namo patariama pasisodinti vijoklinių augalų. Geriausia kelių rūšių.

Angliško stiliaus sodas
Angliško stiliaus sodas
Vida Press

Ideali veja. Britai garsėja itin išpuoselėtomis vejomis. Tanki, trumpai pjauta, sodriai žalia veja privalomas angliško sodo atributas. Ji turėtų būti vienos rūšies, be dobilų, pienių ar kitų žydinčių augalų. Taip pat reiktų nepamiršti jos palaistyti karštomis dienomis, kad nepagelstų. Vienintelė veja turi atrodyti nepriekaištingai išpuoselėta, visa kita turėtų kurti nerūpestingumo įliuziją.

Gėlių salos. Gėlynai angliškame sode formuojami palei namą, takelius. Jei sklypas mažas, ir palei jo kraštus. Jei sklypas didesnis, gėlynus galima formuoti ir vieno ar dviejų metrų spinduliu aplink medžių kamienus. Beje, medžių angliško stiliaus sode itin mažai. Vos vienas kitas gali būti sklypo viduryje, kiti – sklypo kraštuose.

Angliško stiliaus sodas
Angliško stiliaus sodas
Vida Press

Jokių spygliuočių ir vaismedžių. Angliško kaimo stiliaus sode spygliuočiai draudžiami. Galima pasisodinti egzotišką palmę, bet tik ne spygliuotį. Lygiai taip pat nėra vaismedžių. Šio stiliaus soduose derinamos gėlės, dekoratyviniai lapuočiai ir jau suaugę lapuočiai medžiai.

Vidury sodo suoliukas. Arba visas stalas su kėdėmis. Jie reikalingi, net jei prie namo yra erdvi terasa. Jei sklypas mažas, patariama verčiau atsisakyti terasos ir lauko baldus statyti pievoje. Gėlių žiedais reikia gėrėtis ne iš tolo, bet jų apsuptyje.

Gėlės vazonuose. Net jei visa sodyba skendi gėlėse, kelias jų patariama pasodinti ir į gražius vazonus. Tiesa, šie neturėtų būti itin nauji ar modernūs. Geriau kiek aptrupėję, nublukusių spalvų. Gėlių vazonais galima puošti terasos kraštus, takelius prie gėlynų ar namo duris. Beje, prie durų stovinčiuose vazonuose gali būti pasodinti ne tik gėlės, bet ir dekoratyviniai lapuočiai augalai, kaip raugerškių krūmeliai.

Angliško stiliaus sodas
Angliško stiliaus sodas
Vida Press

Skulptūros ir suformuoti dekoratyviniai medžiai. Angliškame sode specialiai kuriama kiek apleisto ir sulaukėjusios prancūziško sodo iliuzija. Laukinės pievų gėlės ir vijokliai derinami su suformuotais dekoratyviniais medžiais, skulptūromis ar net dekoratyviniais baseinais. Vienintelė taisyklė – jų turi būti nedaug. Pakaks vienos akmens skulptūros prie baseino.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

_loadQuiz(13362);

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis