Ruošiamės šventėms: išskirtinės dekoro idėjos

Papuoštos miestų aikštės ir parduotuvių vitrinos primena, kad šventės jau ne už kalnų. Daugelis jau spėjo papuošti ir namus, o kiti planuoja tai padaryti netrukus. Nors atrodytų, kad raudonais, baltais ir žaliais žaisliukais žėrinti eglutė – Kalėdų klasika, dizaineriai kasmet ieško naujų idėjų, kaip papuošti namus didžiosioms metų šventėms. Ką naujo jie siūlo šiemet ir ko galėtume pasisemti iš jų idėjų, paklausėme dviejų dizainerių – Linos Kalinauskaitės Forsman ir Agnės Povilonytės.

Maži stebuklai

Kaip sako interjero namų „DECOSENSE“ kūrybos vadovė Agnė Povilonytė, Kalėdos – stebuklų metas, tad šiuo metų laiku galima pažadinti kūrybingąjį, išradingąjį aš, jei šaltuoju metų laiku jis buvo kiek prisnūdęs: „Pasitelkus fantaziją, Kalėdų dvasią galima perteikti papuošimais iš dekoruotų knygų, šermukšnių, eglės ar kėnio šakų, galų gale – rankų darbo žaislais“, – sako dizainerė. – „Štai keli paprasti patarimai: stokojant laiko, namus nuostabiai papuoš baltai nudažyta beržo šaka ar auksu nupurkšti auliniai batai. Po eglute galima pridėlioti įvairiausių dėžių ir dėželių, įvyniotų į dovanų popierių, o vertinantiems ekologiją – į tapeto ar ryškiaspalvių audinių atraižas. Tokia dekoracija akimirksniu sukurs malonią laukimo nuotaiką.“

Dizainerės Linos Kalinauskaitės Forsman manymu, gražu, kai papuošti visi namai, o šventinės atributikos gali rasti pačiose netikėčiausiose namų kertelėse. „Vietoj gėlių į vazą pamerkite eglės šakų. Ant virtuvės palangės vietoj pelargonijų ar bazilikų statykite kalėdinę gėlę – amarilę. Jei gyvenate erdviame būste, net vonią galite papuošti nedidele egle, atmosferą kurti kalėdinėmis žvakėmis“, – siūlo dizaino namų „RETROFORMA“ įkūrėja. – „Kita vertus, aš laikausi nuostatos, kad persistengti nederėtų – juk visus tuos papuošimus iki kitų metų dar ir laikyti kažkur reikės. Viskas priklauso nuo to, kiek erdvės turite.“

Dekoravimo idėjos

Pritrūkote įkvėpimo? Kviečiame pasižvalgyti į tai, ką siūlo garsūs dizaino namai. Štai danų dizaineriai „Ferm Living“ daug dėmesio skiria minimalizmui, iš etninės kultūros ateinančiai stilizuotai formai ir autentiškoms medžiagoms. Medžiagų, iš kurių gaminamos kalėdinės dekoracijos, įvairovė nedidelė, bet jos puikiai suderintos tarpusavyje.

„Kalėdiniai papuošimai gali būti daromi iš popieriaus, žalvario arba keramikos. Tai artima ir lietuviškai pasaulėžiūrai, kurioje susijungia krikščioniška ir tradicinė kultūra. Pavyzdžiui, žvaigždės formos eglės viršūnės papuošimas man primena mūsų dekoratyvinės dailės paveldą – šiaudinius sodus“, – sako L. Kalinauskaitė Forsman.

Dizainerė A. Povilonytė siūlo pasigrožėti dizaino namų „Hubsch“ kolekcija. Neabejojame, kad šios dekoracijos įkvėps jus sukurti savo namuose nepakartojamą Kalėdų pasaką. Svarbiausia – nebijoti eksperimentuoti, o dekorui galima panaudoti įvairius namie esančius daiktus: „Lentynas puoškite skirtingo dydžio ir formos žvakėmis, skulptūromis, meno dirbiniais. Knygas galite apvilkti šventiniu popieriumi, perrišti kaspinais. Stalą dekoruokite karalienės Viktorijos paparčiu, eukaliptu ar kėnio šakelėmis, servetėles – rozmarinais, cinamono lazdelėmis. Kalėdos – puiki proga atgaivinti kelionių prisiminimus: augalai ir suvenyrai iš svečių šalių derės su kalėdiniais papuošimais.“

Įvairiaspalvius burbulus galima panaudoti ne vien eglutei puošti – kabinkite juos ant sietyno, kurkite koliažą, klijuodami ant įrėmintos drobės. Jei jums artimesnis minimalizmas, žaisliukus riškite prie grakščios šakos, pritvirtintos prie lubų. O gal pakaks nudažyti aukso spalva gėlių vazonėlius ir namus nušvies jauki Kalėdų dvasia.

„Būsiu banali, bet gražu tai, kas paprasta“, – primena dizainerė. – „Gyvos gėlės, vainikai, beržo šakos, magnolijų lapai ne tik papuoš namus, bet ir gardžiai kvepės... Savaime aišku, puošmenos turi tikti prie namų interjero. Pavyzdžiui, prie modernaus stiliaus gražiai atrodys dekoracijos iš betono, žalvario, eglutės iš knygų.“

Dizainerė pataria puošiant namus šventėms išsirinkti vieną ar kelias vietas – jomis atkreipsite savo ir svečių dėmesį, vos įžengus pro duris. Nuo jų pradėkite dekoruoti visą erdvę. Jei turite židinį, pirmiausia puoškite jį, jei ne – pasirinkite kitą akį traukiantį objektą. Išryškinę dėmesio traukos centrus ir priderinę prie jų kitas interjero detales išvengsite netvarkos ir per didelės spalvų įvairovės.

Spalvų deriniai

Tradicinis kalėdinis derinys – balta, žalia, raudona – jau gali būti pabodęs. Kita vertus, raudona spalva visuomet suteikia šventiškumo, iškilmingumo, nesvarbu, kokį jos atspalvį pasirinksite. Jei norite modernumo, rinkitės kiek patamsintus, šaltesnius tradicinių spalvų tonus – raudono vyno ar tamsiai žalią spalvą, derinkite juos su aukso, sidabro, baltos ir tamsiai pilkos spalvos akcentais.

Beje, šiais metais pasaulis eina iš proto dėl ryškiai žalios, primenančios malachito akmenį, indigo ir ciklameninės (ryškiai rožinės) spalvų. Šios gaivios, intensyvios spalvos praturtins bet kokį šviesų interjerą. Stalą galima serviruoti ryškiaspalviais indais, puošti bijūnų žiedais ir aukso spalvos įrankiais. Nereikėtų pamiršti ir kiek pablukusių, tarsi jūros nuskalautų spalvų: švelnios koralinės, mėtos, eukalipto. Visuomet meniškai atrodo kontrastas – ryškiomis raudonomis uogomis apsipylusios šermukšnių šakos juodai baltame interjere.

Eglutės puošimas

Pabaigoje dizainerių pasiteiravome, kaip jos puošia Kalėdų eglę – juk be šio medelio šventės būtų visai kitokios. „Man patinka eglutę puošti imbieriniais sausainiais, kuriuos kepame su vaikais“, – sako L. Kalinauskaitė. – „Prikepam įvairių formų sausainių, praduriu juose skylutes – tai ir žaisliukai, ir dovana einant į svečius, ir skanėstas. Sausainius galima papuošti cukraus glaistu, o pakuojant dovanas – pririšti kaip dekoraciją. Paprasčiausias sausainis, o kiek panaudojimo galimybių!“, – juokiasi moteris.

„Eglę mėgstu puošti lemputėmis, džiovintais vaisiais, šermukšnių šakelėmis, cinamono lazdelėmis, dažytais kankorėžiais. O gardžiausias papuošimas – kepti grybukai su šokoladinėmis kepurėmis, pririšti sidabriniais siūlais“, – šypsosi A. Povilonytė.

Užsakymo nr.: PT_73238044

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis