Originalios kalėdinės eglutės – netikėti sprendimai, kurie atsieis nedaug

Neįprastos, net šiek tiek ekscentriškos eglutės (tik mūsų vaizduotė padeda išsaugoti sąsajas su žiemą vasarą žaliuojančia, sakais kvepiančia tradicine Kalėdų egle) – tai galimybė eksperimentuoti, įgyvendinti originalias namų dekoravimo idėjas, patirti kūrybos malonumą ir mėgautis smagia švenčių nuotaika.

1. Iš kartono atsargų

Dar vienas būdas, kaip ne tik saugoti gamtą, bet ir tausoti aplinką, – eglutė gali būti padaryta iš perdirbtų medžiagų ar naujam gyvenimui prikeltų senų daiktų. Svarbiausia, kad išliktų asociacija su Kalėdų simboliu.

Garbanotą eglutę galite pagaminti iš senų kartono dėžių: siauromis juostelėmis sukarpykite vidinį „raukšlėtą“ kartono sluoksnį. Pagrindui, kurio nematyti, formuoti tinka viskas – viela ir net tas pats kartonas. O tada netaupydami ant jo priraišiokite daug daug juostelių. Natūralūs rafijos plaušai ir kankorėžiai labiausiai tinka tokiai eglutei dekoruoti.

Projekto autorė – Rima Milaševičienė.

2. Argi sunku tokią „užauginti“?

Gal vaikystėje niekas neleisdavo piešti ant sienų, bet niekada nevėlu šį norą įgyvendinti kad ir taip. Žinoma, jei tai – ne kambario siena, o ryškiais dažais nudažyta ar tapetų likučiais apklijuota plokštė, improvizuoti galėsite dar laisviau. Svarbiausia, tokia stilizuota eglė turėtų būti puošiama nuo įprastų kanonų kuo labiau nutolusiais, netikėtais ir stebinančiais aksesuarais – vientisas stilius yra pagrindinė „žaidimo“ taisyklė (įsivaizduokite, kaip absurdiškai ant tokios eglės atrodytų tradiciniai Kalėdų žaisliukai). Koridoriuje eglę dekoruokite spalvingomis kabyklomis ir drabužiais, virtuvėje galbūt smagiai atrodytų ornamentais margintos lėkštės ar svogūnų girliandos, o svetainėje... Neabejojame: tikrai sugalvosite ką nors originalaus.

Vida Press

3. Medžio likimas

Galbūt kažkada tai buvo eglė, galbūt per pernykštes šventes net spindėjo gražiai papuošta. O šįmet nutiko taip, kad liko iš jos malkų glėbys, bet, matyt, šio medžio likimas toks – jis vėl tapo Kalėdų eglute. Dėkinga tam, kas sugalvojo genialiai paprastą būdą taip sukurti artėjančių švenčių laukimo nuotaiką.

Vida Press

4. Eglutė – sniego karalienė

Kaip pasidaryti eglutės karkasą. Norėdami pasigaminti eglutę, pirmiausia suformuokite karkasą. Susukyte kūgį iš storo popieriaus, sutvirtinkite. Apvyniokite jį maistine plėvele – ši reikalinga tam, kad vėliau būtų lengviau popierių išimti. Ant plėvelės tepkite lipalo sluoksnį – jei klijai labai tiršti, atskieskite juos vandeniu. Lipalo negailėkite – sustingęs jis ir taps eglutės pagrindu – kuo didesnį svorį jam teks atlaikyti, tuo storesnis lipalo sluoksnis turėtų būti.

Nesibaiminkite, kad lipalas atrodo baltas, išdžiuvęs jis taps visiškai skaidrus. Jei norite, kad eglutė nebūtų kiaurai permatoma, galite apklijuoti sluoksnį popierinių servetėlių, skirtų veidui valyti. Ant klijų nieko nelaukdami vyniokite siūlus, dekoravimo plaušus, audinius ar kitas medžiagas, kurios sudarys eglutės karkasą. Pabaigus darbą eglutę bent parą reikės džiovinti, kol ji sutvirtės, tada popierinį pagrindą galima išimti.

Ši eglutė suformuota iš baltų siūlų, dekoratyvinio plaušo ir ant viršaus iš siauromis juostomis sukarpyto plono vielinio tinklelio – tokio galima įsigyti prekybos centruose, prekiaujančiuose tvoromis. Smulkaus tinklelio ažūras subtilus, gražus, bet karpyti juosteles nėra lengva, nes vielutės kaip reikiant bado pirštus.

Eglutės viduje pritvirtinkite baterijomis maitinamą girliandą – galima ją netgi priklijuoti karštais klijais, kad apšviestų visą medelį, o ne tik jo apačią.

Atkreipkite dėmesį, kaip girliandos šviesos spektras lėmė eglutės puošybą. Melsva šviesa suteikia elegantiškumo, bet ji šalta, tad prie jos teko derinti skaidrius taip pat mėlyno atspalvio stiklo karoliukus, o tada ir toliau vandens temą pratęsiančias kriauklytes. Eglutės puošybą pagyvina tamsesnio atspalvio dekoratyvinis plaušas, susuktas nedidukais skrituliukais ir suteptas lipalu, kad išlaikytų formą ir gerai prikibtų.

Projekto autorė – Rima Milaševičienė, nuotraukos – Domanto Pipo.

5. Variacijos eglutės tema

Kad kuo stipriau pajustume šventinę nuotaiką, vienos Kalėdų eglės namuose neužtenka, net jei ji tikrai įspūdingo dydžio.


Kaip pasigaminti eglutės karkasą, skaitykite aukščiau esančiame eglutės aprašyme. Eglutei galite naudoti pačias įvairiausias medžiagas: svarbiausia, kad jos būtų įdomios, išraiškingos faktūros.

Efektingai atrodo reta, grubaus audimo drobė – ja apsukta eglutė puošta ryškiais ir didokais žaisliukais, nes tokie geriausiai derėjo prie fono. Kadangi jie sunkoki, patikimiausia buvo klijuoti karštais klijais.


Balta eglutė susukta iš sintetinės sodo virvės, prieš tai ją išskirsčius į plonesnius plaušus – toks užsiėmimas įprasmino televizoriaus žiūrėjimą ilgais vakarais.

Tiesa, sintetiniai plaušai prie karkaso lipo ne taip lengvai, kaip drobė, juos ilgiau reikėjo laikyti prispaudus. Baltą elegantišką eglutę ir puošti norėjosi kitaip, karoliukais, blizgučiais.

Girliandos eglučių viduje tik sustiprino įspūdį, kad šie rankų darbo aksesuarai – svarbiausi kalėdiniai akcentai namuose.

Projekto autorė – Rima Milaševičienė, nuotraukos – Domanto Pipo.

6. Gamtos motyvai

Kai kam tik įdomus, o kai kam labai gražus skandinavų pomėgis kalėdinei namų puošybai naudoti kuo paprastesnes ir natūralesnes priemones. Pastarųjų metų tendencija – į vandenį merkiami augalai su šaknimis, kurios yra nė kiek ne mažiau dekoratyvios nei lapai, šakos ar uogos... Mes taip pat nusižiūrėjome šią idėją (ir neverta mūsų kaltinti, kad gal su eglute negražiai pasielgėme – iš tiesų pamiškėse tiek medelių „braunasi“ į kiemus, kad daug jų pjaunant žolę tenka kartu nušienauti, tad mūsų eglutei dar labai pasisekė...).

Svarbiausia buvo parinkti tinkamą indą – efektingą ir nei per didelį, nei per mažą, kad ne tik medelio kamienas, bet ir šaknys gražiai matytųsi. Jas teko truputį pakarpyti, kad dekoratyviau atrodytų. Beje, Skandinavijoje mėgstama merkti ir pušeles, o kuo keistesnė medelio forma – tuo labiau priartėjama prie taisyklių nepaisančios gamtos... Jei šalia eglutės bus ir samanų, tai tik sustiprins natūralumo įspūdį. O gražiai derinukas atrodys tada, kai tas samanas išradingai įkomponuosite.

Jei norite, kad samanų kamuoliukų spalva, faktūra skirtųsi, derinkite pušines ir eglines samanas – pastarosios žemesnės, ne tokios „gauruotos“ ir tamsesnės, iš jų netenka rankioti spyglių. Skirtingų samanų paieškokite įvairiose miško vietose – pavyzdžiui, šalia kelio jos būna gelsvesnio atspalvio. Kad samanų kamuoliukai būtų didesni, iš pradžių susukite gniužulą iš laikraščio, o tada ant jo vyniokite su šiek tiek žemių išsirautas samanas. Kad laikytųsi, standžiai apvyniokite vielutėmis. Prieš tai ant jų galite priverti karoliukų, apsukti blizgiu siūlu ar sugalvoti dar šimtas vieną originalią idėją.

Projekto autorė – Rima Milaševičienė, nuotraukos – Domanto Pipo.

7. Vintažinė nuotaika

Vienspalviai, niekuo neypatingi žaisliukai per porą metų tikrai nusibosta. Yra labai daug būdų pakeisti jų spalvą, faktūrą, bet prieš tuo užsiimdami pirmiausia pagalvokite, kur juos įkomponuosite.

Nuo to priklausys ir kalėdinių burbulų dekoras – jis gali būti toks, sendintas, be spindesio, kad derėtų prie seno bidono ir lagamino.


Burbulai nudažyti paprasčiausiais baltais matiniais akriliniais dažais. Kad pavyktų paslėpti įkyrų oranžinį blizgesį, pirmajam dažų sluoksniui išdžiuvus (maždaug per 10 minučių) prireikė dar vieno. Tada žaisliukai nupurkšti juodos spalvos purškalu, skirtu odos gaminiams atnaujinti. Taip, jokių specialių dažų nebūtina pirkti!

Purkšti teks atsargiai, nes kur dažų užtikš, ten jie ir liks, tad nepamirškite užsimauti vienkartinių pirštinių. Vertėtų iš pradžių pasitreniruoti nupurkškiant popierių, kad išmoktumėte pasiekti norimą efektą, kad lašeliai būtų tinkamo dydžio o tamsios spalvos nei per daug, nei per mažai.

Projekto autorė – Rima Milaševičienė, nuotraukos – Domanto Pipo.

Dar keletas idėjų įkvėpimui:

MedisLine, „Domus galerija“
MedisLine, „Domus galerija“
DELFI / Domantas Pipas

MedisLine, „Domus galerija“
MedisLine, „Domus galerija“
DELFI / Domantas Pipas

LEJA, „Domus galerija“
LEJA, „Domus galerija“
DELFI / Domantas Pipas

„Domus galerija“
„Domus galerija“
DELFI / Domantas Pipas

„Domus galerija“
„Domus galerija“
DELFI / Domantas Pipas

„Domus galerija“
„Domus galerija“
DELFI / Domantas Pipas


Užsakymo nr.: PT_73169608

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis