Kalėdiniai patiekalai, kurie atneš sėkmę ir laimę į jūsų namus

Kūčių vakarą paprastai valgome tradicinius, lengvus valgius, o Kalėdų rytą galime nudžiuginti save ir artimuosius gardžiais kepsniais ir saldžiais desertais. Kai kurie jų nuo seno populiarūs Lietuvoje, kiti – atkeliavę iš užsienio. Žinoma, ne mažiau svarbus patiekimas į stalą. Štai keletas receptų, kurie neabejotinai pagardins šventinį laikotarpį.

Žuvies kotletai su sūriu


Žuvis, ypač baltoji, puikiai dera su bulvių koše, o fermentinis sūris suteikia jai dar daugiau gardumo.


Reikės: 500 g baltosios žuvies (menkes, jūros lydekos), svogūno, kiaušinio, 4 šaukštų manų kruopų, 150 g fermentinio sūrio, džiūvėsėlių, sumaišytų su sezamų sėklomis, druskos ir pipirų pagal skonį, aliejaus kepimui.


Shutterstock nuotr.


Paruošimas: žuvį sumalkite mėsmale su svogūnu, įberkite pipirų, druskos, įmuškite kiaušinį, suberkite manus ir gerai išmaišykite. Uždenkite ir palikite 15 minučių. Sūrį supjaustykite griežinėliais. Kotletus lipdykite taip, kad sūris atsidurtų mėsos kukulio viduryje. Suformuokite kukulį drėgnomis rankomis, apvoliokite džiūvėsėliuose su sezamų sėklomis ir kepkite įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių.


Porų ir lašišų pyragas


Koks Kalėdų stalas be nesaldaus pyrago?


Tešlai reikės: 500 g miltų, žiupsnelio druskos, 125 g minkšto sviesto, nepilnos stiklinės vandens.

Įdarui reikės: 250 g šaltai rūkytų lašišų filė, 250 g šviežių lašišų filė, 2 ne itin storų porų, stiklinės grietinėlės, 2 kiaušinių, 2 šaukštų švelnių garstyčių, 2 šaukštų kapotų krapų, 2 šaukštų kapotų česnakų laiškų, marinuoto agurko, 100 g tarkuoto kietojo sūrio.

Shutterstock nuotr.


Paruošimas: sviestą, miltus, druską ir vandenį suminkykite į vientisą masę, įvyniokite į polietileno plėvelę ir valandą palaikykite šaldytuve. Porus supjaustykite griežinėliais ir šiek tiek apkepkite su dviem šaukštais sviesto. Lašišų filė supjaustykite gabaliukais, krapus, česnakus ir agurką susmulkinkite. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Tešlą iškočiokite. Kepimo formą (26 cm skersmens) išklokite tešla (šonus – taip pat), pakepkite 10 minučių, ištraukite iš orkaitės. Sumaišykite lašišų filė gabaliukus, porus, grietinėlę, kaušinius, garstyčias, krapus, česnakų laiškus ir smulkintą agurką. Mišinį sukrėskite į formą, apibarstykite tarkuotu sūriu, tešlos kraštus gražiai užlenkite ant įdaro ir kepkite orkaitėje apie 30–40 minučių.


Jautienos kepsnys su citrininėmis bulvėmis

Išties šventiškas receptas.


Reikės: bulvių, didelės morkos, 400 g jautienos išpjovos, pusės galvutės česnakų, šviežių rozmarinų, šalavijų ir čiobrelių, druskos, pipirų, alyvuogių aliejaus, 50 g sviesto, ketvirtadalio citrinos.


Paruošimas: bulves ir morką nuskuskite, supjaustykite 2 cm storio gabalėliais ir išvirkite. Nupilkite vandenį, įpilkite 3 šaukštus alyvuogių aliejaus, įberkite žiupsnį druskos, įdėkite šakelę rozmarinų ir sutraiškytas česnakų skilteles. Kepkite, kol gražiai apskrus. Prieš baigdami kepti apšlakstykite citrinų sultimis. Jautienos išpjovą apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite druska ir pipirais.


Shutterstock nuotr.


Susmulkinkite kelias šakeles šviežių rozmarinų, pridėkite 4–5 lapelius šalavijų ir žiupsnelį čiobrelių. Išpjovą apvoliokite, įtrinkite susmulkintomis žolelėmis ir dėkite į keptuvę su išlydytu sviestu. Kepkite vartydami apie 15 minučių. Tuomet jautieną perdėkite ant lėkštės ar pjaustymo lentelės, uždenkite folija ir palaikykite 5 minutes. Patiekite supjaustytą maždaug 1 cm pločio gabalėliais bendroje lėkštėje su bulvėmis. Puikiai dera su grybų padažu.


Antienos salotos su vaisiais


Antiena labai dera su saldžiais vaisiais, o skonių kontrastui išryškinti į salotas beriama granatų sėklų.


4 porcijoms reikės: 2 antienos krūtinėlių filė, 3 nepernokusių nektarinų, pusės stiklinės kedrinių pinijų, granato, 3 saujų įvairių mėgstamų salotų, saujos šviežių kalendrų (nebūtinai), druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį.


Padažui reikės: trečdalio stiklinės granatų sulčių, ketvirtadalio šaukštelio rūkytos aitriosios paprikos miltelių, šaukštelio medaus, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus.

Shutterstock nuotr.


Paruošimas: antienos odą supjaustykite kryžmai, stenkitės nepažeisti mėsos. Įtrinkite druska ir pipirais. Sudėkite į įkaitintą keptuvę oda žemyn ir kepkite 5 minutes, kol lengvai paskrus, apverskite ir pakepkite dar kelias minutes. Sudėkite paukštieną į aliejumi pateptą kepimo indą, pašaukite į 180 ºC temperatūros orkaitę ir kepkite 15 minučių. Ištraukite, palaikykite pridengtą 10 minučių. Kai pravės, supjaustykite plonomis riekelėmis.Nektarinus nulupkite ir supjaustykite riekelėmis. Išlimkite granato sėklas. Pinijas paskrudinkite įkaitintoje keptuvėje. Pagaminkite padažą – gerai išplakite visas sudedamąsias dalis.


Granatų sulčių galite pasigaminti taip: vaisių spausdami paridenkite ant lygaus paviršiaus, kad sėklytės susitraiškytų, o paskui laikydami virš dubenėlio įpjaukite keliose vietose ir išspauskite sultis. Galite naudoti ir citrusinių vaisių sulčiaspaudę, tik pridenkite ją virtuviniu rankšluosčiu, nes labai taškysis.


Į plačią lėkštę sudėkite nusausintus salotų lapus, antienos gabalėlius, nektarinus, užberkite granatų sėklų ir kedrinių pinijų, apliekite padažu ir iš karto patiekite.


Praktiškas patarimas. Suprasti, ar granatas sunokęs, galite pabarbenę į jį krumpliu. Neprinokęs granatas skambės dusliai, prinokęs – skardžiai (panašiai kaip metalas). Pernokęs granatas neskleis jokio aiškaus garso.


Nepamirškite aplinkos, kurioje gaminsite, o daugiau idėjų rasite interjero ir baldų prekybos centre „Domus galerija“:


Užsakymo nr.: PT_73044246

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis