Žurnalo MANO NAMAI sausio numeryje – šilta buitis

Žurnalo MANO NAMAI sausio numeryje – šilta ir jauki žiemiška buitis. Po didžiųjų švenčių pakilios nuotaikos ateina ramuma, kuri lyg baugina savo kasdienybe. Bet, kaip visi esate patyrę, ir tai praeina. Ir net labai greit. Kai po Trijų Karalių nupuošiate eglę, sušluojate nuo jos nukritusius spyglius ir paslepiate kitus šventinius aksesuarus. Prasideda naujas naujų metų gyvenimo etapas.

Interjeras/geros idėjos

Ramybė ir santūrumas tipiniame bute

Neretai sakoma, kad lengviau pastatyti nauja, nei perdaryti sena. Tačiau interjero dizainerė bei architektė Vaida Kandratavičiūtė, projektavusi sovietinės statybos daugiaaukštyje įrengto buto interjerą, džiaugiasi, kad pavyko sukurti šiuolaikišką gyvenamąją erdvę.

Visam butui dekoruoti dizainerė parinko pastelinę gamą – beveik balto atspalvio sienos nedidelėse patalpose padeda sukurti erdvės ir šviesos įspūdį, o medžio faktūra, kuria dekoruotos grindys ir kai kurie baldai, suteikia natūralumo, jaukumo ir stabilumo pojūtį.

Svetainės sienoje iškirtus angą ir sumontavus matinio stiklo intarpą, į ilgą ir siaurą koridorių pavyko įleisti daugiau šviesos bei vizualiai jį padidinti.

Prie baltų sienų ir natūralios ąžuolo faktūros subtiliai derinami ramūs pilki atspalviai, pabrėžiantys skandinaviškai tradicijai būdingą spalvinę gamą. Bendrajame kambaryje suprojektuota svetainės poilsio zona, o prie naujai iškristos virtuvės angos įkomponuotas didelis valgomojo stalas.

Nuotraukos – Augio Narmonto, tekstas – Kristinos Pečiukonienės, projekto
autorė – interjero dizainerė, architektė Vaida Kandratavičiūtė,
www.vdesign.lt.

Dizaino pamokos

Viduržiemio namuose – šiltos faktūros

Kai už lango tamsu ir šalta, namie stengiamės sukurti ypatingą jaukumo ir šilumos pojūtį – tiek fizinį, tiek emocinį. Patariame, kokiomis priemonėmis tai padaryti pavyks geriausiai.

Namų tekstilės gaminiai – pagalvėlės, pledai, kilimai – kaip ir mediniai paviršiai, žavi natūralumu, malonia liesti faktūra. Net ir pabrėžtinai moderniame ar industriniame interjere tradicinės tekstilės fragmentai tampa ypatingomis jaukumo ir šilumos salelėmis.

Kailinis kilimas, pintas krepšys su minkštu grublėtu pledu pripildo modernų interjerą šiltų, malonių liesti faktūrų, ryškūs geltoni ir mėlyni atspalviai nuskaidrina pastelinę aplinką ir sukuria asociacijų su šilta saulėta diena ar mėlynu dangumi, o girdėdami židinyje spragsint ugnį ar užuosdami malonų degančių malkų kvapą mintyse iki galo užbaigiame kuriamą jaukių ir šiltų namų vaizdinį.

Nuotraukos – gamintojų, „Alloverpress“ ir iš žurnalo archyvo. Pataria interjero dizainerė Goda Litinskienė, goda.litinskiene@gmail.com.

Stiliaus paieškos

Dramatiškasis damastas

Elegantiškas ir puošnus damasto audinys mūsų vaizduotėje asocijuojasi su karališkųjų rūmų prabanga. Tačiau šiuolaikiškos jo variacijos tobulai dera ir moderniame interjere – damasto raštais dekoruoti tapetai šiais metais labai populiarūs.

Audinys taip pavadintas pagal Sirijos sostinę Damaską, kur ir gamintas. Miestas buvo žymus kilimais, siuvinėjimu, šilko ir vilnoniais audiniais – pastarieji nudažyti raudona ir mėlyna spalvomis, gautomis iš purpurinių sraigių. Tačiau labiausiai jis garsėjo brokato audiniais, iš brangių šilko metmenų, ataustų aukso ir sidabro siūlais.

Terminu „damasto raštai“ pastarąjį šimtmetį taip pat įvardijami ir populiariausi senieji damasto audinio motyvai, kuriais šiandien dekoruojami ir kitų technologijų austiniai bei spausdintiniai audiniai, tapetai.

Nuotraukos – gamintojų. Tekstas – Rūtos Būtėnaitės.

Praktiški sprendimai

Šiuolaikiškas darbastalis: patrauklus ir praktiškas

Apgalvotas virtuvės darbastalio dizainas padeda „suvienyti“ baldus ir buitinius prietaisus, sukurti intrigą kontrastingai derinant tradicines ir šiuolaikiškas medžiagas.

Kuo įspūdingasstiklas? Virtuvei jis suteikia švytėjimo, skaidrumo. Ypač įspūdingai atrodo apšviestas spindintis darbastalio paviršius. Darbastaliai gaminami iš grūdinto patvaraus stiklo, kuris atsparus rūgštims, vandeniui, iš dalies karščiui. Net ir atsiradus subraižymams gali būti sėkmingai atnaujintas.

Lieto akmens darbastalių įvairovė didelė. Jis gaminamas iš natūralių mineralų ir didelio kiekio akrilo dervos – ši suteikia lankstumo, todėl galima išgauti įmantrias lenktas formas. Naudojami spalvą suteikiantys pigmentai, todėl spalvinė gama labai įvairi: lietas akmuo gali būti tiek vienspalvis, tiek kelių spalvų ar su blizgiomis dalelėmis.

Nuotraukos – „iStockphoto“, iš žurnalo „Mano namai“ archyvo, tekstas – Danguolės Kiškienės.

Namų virtuvė

Avienos kepsniai

Reikia pripažinti, kad aviena – ne itin populiari mūsuose mėsa, bet kas ją mėgsta, tas mėgsta labai. Yra sriubų, kurių be avienos net neverta pradėti virti, o avienos troškiniai ir kepsniai – tiesiog gurmaniškas patiekalas.

Avienos nugarinė

Reikės: 1 kg avienos nugarinės su kaulais. Marinatui paruošti: 2 šaukštų avienos prieskonių, aliejaus, 1 citrinos sulčių.

Mėsą supjaustykite taip, kad iš kiekvieno gabaliuko išlįstų kaulas. Sumaišykite marinato sudedamąsias dalis. Nusausinkite kaulų galus, mėsą ištepkite marinatu ir 2 valandas palaikykite šaldytuve. Prieš kepdami nuo mėsos paviršiaus nuvalykite prieskonių mišinį. Kepkite keptuvėje po 3 minutes iš abiejų pusių. Patiekite su troškintomis daržovėmis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis