Trijų asmenų 200 kv.m namas Danijoje: tikra kaimiška idilė

Vieno organinės daržininkystės ūkio Danijoje šeimininkė ir savo namus kūrė tokiu pačiu principu – arčiau žemės: rinkosi neutralius tonus su subtiliais žydros, oranžinės ir žalios spalvos akcentais, išraiškingas natūralių medžiagų faktūras, sendintus medinius baldus derino su rankų darbo tekstilės gaminiais, originaliais blusturgiuose rastais aksesuarais iš antrų rankų ir visiškai atsisakė iš plastiko pagamintų daiktų.

Senas plytinis užmiesčio namas su dideliais prancūziško tipo langais ir stoglangiais, apsuptas natūralių, vešliai žaliuojančių augalų, skleidžia kaimišką jaukumą.


Vida Press


Namo šeimininkai – organines daržoves auginanti ir valganti šeima, ji, kurdama savo gyvenamąją aplinką, stengėsi vadovautis ekologijos idėjomis, rinkosi natūralius daiktus, erdves dekoravo individualumą pabrėžiančiais ir gyvenimo būdą atspindinčiais objektais.


Vida Press


Toks pat įspūdis vyrauja ir interjere. Didžiulės šviesios patalpos su pereinamaisiais kambariais, kuriuos skiria skaidraus stiklo durys, nudažytos baltai. Toks sprendimas ne tik padėjo išryškinti šviesos ir erdvės pojūtį, bet ir suteikė galimybę detalėmis kurti savitą interjerą, kuriame akcentuojamas unikalumas, žemiškumas ir harmonija su aplinka.


Ekologišką gyvenimo būdą vertinanti namo šeimininkė, įsikūrusi čia su dviem dukterimis, tikina norėjusi sukurti praktišką gyvenamąją erdvę, kuri tuo pat metu žavėtų jaukumu ir natūralumu, turėtų šį tą savito ir asmeniško. „Kai kas naujo, kai kas – iš vaikystės namų. Tai suteikia emocinio komforto jausmą ir leidžia atsipalaiduoti“, – sako ji.


Vida Press


Valgomajame stovintis stalas pagamintas iš grubių medinių lentų, prie jų priderintos panašaus stiliaus kėdės su pintomis detalėmis. Neutralų erdvės koloritą papildo medinių grindų faktūra.


Vida Press


Erdvės ir šviesos pojūtį sustiprina skaidraus stiklo durys tarp visų pereinamųjų namo kambarių.


Unikalumo interjerui suteikia išskirtiniai baldai bei aksesuarai, puikiai išryškėjantys baltoje minimalistinėje erdvėje.


Daugelis jų pagaminti iš seno medžio, yra rankų darbo, natūralių faktūrų, kai kuriuos sukūrė pati namų šeimininkė.


Interjeras neperkrautas daiktais, parinkta tik tai, kas būtiniausia. Svetainės zonoje – sofa su pačios šeimininkės sukurtu staleliu ir didžiuliu minkštu sėdmaišiu, knygų lentyna, palei langą pastatytas natūralaus pluošto gultas, kelios dekoratyvios skulptūriškos vazos, kaimišku stiliumi ant palangės sustatytos kambarinės vazoninės gėlės – viskas, ko reikia, kad itin savita poilsio zona trauktų prisėsti ir atsipalaiduoti.


Vida Press


Nusižiūrėk idėją

Originalų kavos staliuką šeimininkė sukūrė pati – tereikėjo ant paprastos medinės dėžės uždėti atpjautą nužievintą vientiso medžio kamieno plokštę.


Vida Press


Galiniame namo kambaryje, už valgomojo įrengta virtuvė iš bendros erdvės išsiskiria ryškesniu kantri stiliaus įvaizdžiu, tačiau per daug nenutolsta nuo bendros interjero koncepcijos ir harmoningai įsilieja į bendrą visumą.


Spintelėms po dideliu, kampu sumontuotu virtuvės darbastaliu buvo parinkti balti, įsprūdomis dekoruoti fasadai, o viršutinių spintelių apskritai atsisakyta. Šeimininkės įsitikinimu, pakabinamosios spintelės užgožia erdvę, todėl vietoj jų įtaisytos paprastos medinės lentynos, kuriose sudėlioti virtuvės daiktai. Jos ne tik atrodo labai jaukiai, bet ir yra daug patogesnės: viskas matoma kaip ant delno, reikiamo produkto ar įrankio netenka ieškoti giliose tamsiose spintelėse.


Modernumo virtuvės zonai suteikia blizgios nerūdijančio plieno detalės – virš darbastalio nuleistas metalinis šviestuvas, sienelė prie viryklės bei gartraukis. Šią apdailos medžiagą šeimininkė rinkosi ne tik dėl estetinių sumetimų: metalas – natūralus, lengvai prižiūrimas, higieniškas paviršius, puikiai derantis tiek prie balto kolorito, tiek ir prie natūralaus medžio faktūros.


Vida Press


Praktiškas sprendimas

Vietoj įprastų pakabinamųjų spintelių virš darbastalio buvo įrengtos atviros lentynos. Jos ne tik suteikia virtuvei jaukumo ir padeda išsaugoti erdvės pojūtį, bet ir yra praktiškesnės – nereikia giliose tamsiose spintelėse ieškoti reikiamų produktų, visi daiktai puikiai matomi ir lengvai pasiekiami.


Vida Press


Pastelinį interjerą šeimininkė praskaidrino skirtingais spalviniais akcentais. Virtuvės zonoje išryškėja subtilus žydras tonas – šia spalva nudažytas virtuvės valgymo zonos stalas, prie jo dera stilingi to paties kolorito aksesuarai.


Vida Press


Šeimininkei buvo svarbu ne tik estetinis namų vaizdas, bet ir praktiniai dalykai. Atvira kaimiško stiliaus virtuvė su išėjimu į terasą turi visus reikalingus šiuolaikiškų namų atributus, subtiliai įkomponuotus į natūralų, savitumu dvelkiantį interjerą.


Vida Press


Kitame nei virtuvė namo gale įrengtame šeimininkės miegamajame kartojama tokia pati ekologijos bei savito dizaino idėja kaip ir visame interjere, o svarbiausia – čia sukurta ypatinga ramybe ir jaukumu dvelkianti atmosfera. Pastelinę natūralių atspalvių gamą paryškina sodrus sienos tonas – prigesinta alyvinė. Prie jo harmoningai dera lengvos švelniai alyvinės užuolaidos ir originalus natūralaus pluošto rankų darbo lovos apklotas. Spalvinga lovatiesė miegamojo erdvei ne tik suteikė spalvų, bet ir pabrėžė čia kuriamą išskirtinumo, individualumo pojūtį.


Vadovaudamasi ekologiškumo principais, šeimininkė savo lovą sumeistravo iš panaudotų europadėklų. Grubūs medžio padėklai, sukrauti vienas ant kito, suformuoja pakyla, ant kurios padėtas didelis patogus čiužinys, atstojantis lovą. Čiužinio neuždengti medinių padėklų kraštai turi ir kitą funkciją – juos šeimininkė naudoją ir kaip paviršių daiktams pasidėti, ir kaip patogią vietą prisėsti.


Vida Press


Senoviniai daiktai, gražiai sugyvenantys su naujais interjero elementais, natūralios faktūros, originalios detalės ir subtiliai parinkti atspalviai užmiesčio namuose sukuria ypatingu jaukumu, harmonija ir savitumu dvelkiančią atmosferą.


Šviesiam mergaičių kambariui linksmos, romantiškos nuotaikos suteikia švelnus alyvinis atspalvis, kuriuo dekoruoti sienų fragmentai. Dviaukštė lova yra ne tik itin praktiška – ji ir paįvairina erdvės formas.


Vida Press


Praktiškas sprendimas

Ilgoje ir siauroje vonios kambario patalpoje palei sieną sumontuotas ilgas praustuvas, kuriuo vienu metu, netrukdydami vienas kitam, gali naudotis net du žmonės. Tai padėjo išspręsti nepatogios formos erdvės problemą ir sukurti funkcionalią aplinką.


Namo šeimininkės manymu, vonios kambarys dažnai būna viena iš reikalingiausių namo erdvių, tad čia buvo svarbu sukurti funkcionalią ir praktišką erdvę. Tiesa, daug kas liko taip, kaip buvo sugalvota ankstesnių namo šeimininkų: ilgoje patalpoje su langu galinėje sienoje įrengta atskira dušo kabina, palei sieną nusitęsiantis ilgas, šiai šeimai kaip tik tikęs praustuvas su didžiuliu veidrodžiu virš jo, trys retro stiliaus sieniniai šviestuvai.


Kurdama interjerą dabartinė šeimininkė pakeitė tik detales – atnaujino praustuvo santechniką, pakeitė rankenėles, pritaikė ypač patogią pintų krepšių lentyną, kurioje galima paslėpti visus vonios reikmenis ir taip palaikyti tvarką bei neužgriozdinti erdvės, greta pastatė uždarą žalsvo atspalvio vonios spintelę, pagyvinančią spalvinį šios patalpos sprendimą.


Vida Press


Nuotraukų autorius: Jens Barslund („Vida Press“)

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis