Svetingumo dizaino meistriškumo pavyzdys Malaizijoje

100 metų senumo išsaugotame ir pritaikytame istoriniame ansamblyje įkurto „Macalister Mansion“ viešbučio (Penangas, Malaizija) dizainas buvo kuriamas sujungiant įvairius stilius: vietinio butiko tipą su intymia aura ir šiuolaikinį dizainą, dėmesį detalėms. dizainas varijuoja nuo meninių išraiškų iki uniformų, nuo prekių ženklo kūrimo ir interjero dizaino bei viso to, kas telpa tarp šių dalykų. Šio viešbučio paveldui priskiriamos erdvės buvo kruopščiai pritaikytos, o pagrindiniai elementai išlaikyti ir įpinti į šiuolaikinį dizainą, pabrėžiant tinkamą pusiausvyrą tarp praeities nostalgijos ir ateities aktualumo vizijos.

Tarptautinis įvertinimas

Iki šiol „Macalister Mansion“ viešbutis yra laimėjęs šešis aukso ar aukščiausius tarptautinius apdovanojimus ir paskelbtas finalininku dar septyniuose. Prestižiškiausias iš jų – „Geriausias prabangus viešbutis“, kuris Niujorke įteiktas per „Oskarams“ prilyginamus Auksinio rakto apdovanojimus už meistriškumą svetingumo dizaine.

Šis viešbučio projektas taip pat yra laimėjęs „Geriausio mažojo viešbučio“ nominacijoje Tarptautiniuose viešbučių apdovanojimuose Jungtinėje Karalystėje, „Geriausio prabangaus viešbučio dizaino“ vardą Svetingumo dizaino baldų prabangos projektų Azijoje apdovanojimuose 2013 m. ir „Geriausio viešbučio“ vardą Moderniųjų dekoracijų apdovanojimuose Kinijoje.

2013 m. „Macalister Mansion“ viešbutis taip pat buvo įtrauktas į žurnalo „Condé Nast Traveler“ sudaromą pasaulio geriausių naujų viešbučių „karštąjį sąrašą“.

Projektavimo procesas

„Macalister Mansion“ viešbutį projektavusi ir kūrusi kaip į tam tikrą gyvenimo būdą orientuotą „rezidenciją“, turinčią penkias maitinimo zonas ir aštuonis viešbučio kambarius, „Ministry of Design“ (Singapūre) turėjo vientisą, bendrą viziją.

Viešbučiui „Macalister Mansion“ pavadinimas suteiktas siekiant pagerbti Penango britų gubernatorių pulkininką Normaną Macalisterį. Specialiai užsakytuose meno kūriniuose ant grindų ir įvairiose rūmų erdvėse galima rasti daugybę nuorodų į šią istorinę asmenybę.

Vadovaujant „Ministry of Design“ direktoriui Colinui Seah, viešbučio dizainas buvo kuriamas sujungiant įvairius stilius. Kai į Coliną pirmą kartą kreipėsi jo klientas Dato’ Seanas su pasiūlymu, kuris pagyvintų Penango viešbučių ir maitinimo įstaigų vaizdą, buvo greitai sutarta, kad naujasis projektas atstatytuose kolonijiniuose rūmuose bus pagrįstas holistine vizija, su penkiomis maitinimo zonomis ir aštuoniais viešbučio kambariais – taip suformuotas vientisas prekių ženklas su išskirtine pozicija.

Projektavimo procesas truko aštuonis mėnesius, po to – 12 mėn. vyko statybos, kurių metu surengta daugybė susitikimų ir diskutuota apie svarbius infrastruktūros darbus, reikalingus kolonijiniams rūmams atstatyti. Pavyzdžiui, reikėjo būtinai išsaugoti ir sutvirtinti autentiškas kolonas, laiptus ir arkas, nugrandyti tinką nuo originalių plytinių sienų ir jų atbrailų, suremontuoti ir padaryti garsui nelaidžius originalius langus, idant būtų užtikrintas šiuolaikinius reikalavimus atitinkantis svetingumas. Buvo suprojektuota renginių aikštelė, kurioje galima organizuoti didelio masto šventes. Greta jos įrengtas mozaikinis plaukimo baseinas, viename jo gale išdygo ir baseino baras, prie kurio galima tiesiog priplaukti. Viešbučio svečiai taip pat mėgaujasi sporto, kompiuterių sale ir biblioteka.

Visas projektavimo procesas prasidėjo nuo nuotaikos kūrimo – didžiausią dėmesį skiriant svečių savijautai ir pabrėžiant stulbinamą pojūtį atvykus. Nemenka erdvė prieš istorinius rūmus buvo padalyta į ilgą paradinį privažiavimo keliuką, automobilių stovėjimo aikštelę, veją, baseiną ir baseino barą bei lauko staliukų zoną.

Žiūrint nuo pagrindinio kelio (Macalister Road), „Macalister Mansion“ viešbučio logotipas tarsi plaukia virš žalios gyvatvorės ir autentiškų kaltinės geležies vartų, o elegantiški rūmai matomi tolumoje. Įvažiavus į gyvatvorių apsuptą keliuką, svečius pasitinka didžiulis 2,5 m aukščio Normano Macalisterio fraktalinis biustas. Į registratūros zoną einama pro restauruotas įmantriai puoštas dvivėres duris po turkio spalvos festonų ornamentais puošta stogine.

Visų viešbučio dalių nuotaika labiausiai jaučiama registratūroje, kuri sujungta su 3 maitinimo zonomis (restoranu, viskio ir cigarų baru „The Den“ ir Bagano baru) ir 8 viešbučio kambariais viršuje. Į svetainę yra atskiras išsiskiriantis įėjimas pastato pietvakarinėje pusėje, o takas ją jungia su baseinu prie vejos ir baseino baru.

Įdomi baseino detalė – zona, kur galima ilsėtis sėdint iki juosmens vandenyje, o kita baseino dalis skirta plaukioti. Baseino poilsio zona yra prie baseino baro, joje – 2 žemai įrengtos balto tinklo sofos. Balta patranka ir daugybė patrankos sviedinių – šmaikšti aliuzija į legendą, sklandančią apie Normano Macalisterio valdymo laikus: neva jis šaudydavo aukso monetomis į mišką ir taip vietinius salos gyventojus skatino padėti iškirsti medžius miškingoje pakrantės dalyje. Aukštos gyvatvorės supa baseiną ir keliuką, o gluosniai teikia šešėlį staliukų po atviru dangumi zonai prie įėjimo į svetainę.

Pagrindinis įėjimas

Pagrindinis įėjimo akcentas – autentiškos įmantraus dizaino pastato durys, pro kurias įžengus matyti spindintis varinis registratūros stalas ir Mansooro Ramli videomeno kūriniai – vizualiai pavergiantis koliažas su abstrakčiais Penango vaizdais, lydimas elektroninės indi muzikos garsų.

Meno kūrinių parinkimą bendrai kuravo Colinas ir Seanas, o visą kolekciją sudaro Malaizijos, Singapūro ir Indonezijos menininkų darbai, specialiai užsakyti, kad atspindėtų Macalisterio temą ir vietines Penango pokolonijines sąlygas.

Interjere prie įėjimo pastebimos pastangos išsaugoti kultūrinį paveldą, t. y. demonstruojamos atidengtos autentiškos mūrinės sienos, išsaugoti karnizai. Minėtos autentiškos mūrinės sienos registratūros zonoje taip pat taps laikina vietos menininkų darbų ekspozicija.

Dizainerių komanda esamus laiptus perdarė ir apsupo juos pasagos formos siena už registratūros stalo – taip registratūra išlaikyta vizualiniu centru, kur dėmesys pirmiausia atkreipiamas į videomeno kūrinį ir registratūros stalą. Sustiprinta laiptų, vedančių į aštuonis kambarius viršuje, konstrukcija. Colinas su savo komanda kuravo ir viešbučio personalo uniformų meninę išraišką.

Restoranas ir valgiaraščiai

Restoranas viešbutyje laikomas oficialia maitinimo erdve. Ši patalpa – iš esmės perdarytas kiemas, dengiamas nuolatinės markizės, – dieną spindi apšviesta švelnia šviesa, prasiskverbiančia pro baltą markizės audinį. Baltos ir mėlynos kėdės drauge su patalpos centre esančiais pasaką primenančiais pastelinių spalvų gyvūnais ir baltu medžiu suteikia erdvei keistos užgaidos nuotaiką.

Pagrindinę restorano salę papildo mažesnė salytė, 2 privatūs valgomieji, šaldytuvas su siūlomu pasirinkti vynu ir baras. Iš restorano atsiveria vaizdas į vidinį natūralia šviesa apšviestą kiemelį, kuris yra tarsi pagrindinės restorano salės tąsa.Colinas su savo komanda sukūrė ir prekių ženklo plėtinių (angl. sub brand) logotipus bei valgiaraščių apipavidalinimą „Macalister Mansion“ viešbučio restoranams ir barams.

Bagano baras

„Macalister Mansion“ viešbučio Bagano baras – tai labai garsus istorinis Bagano baras, atkurtas vos prieš keletą metų. Įspūdingos įstrižais raudonais ir juodais raštais išmargintos grindys puikiai dera prie vieno dar gražesnio tiek istorinio, tiek architektūrinio rūmų bruožo – puošnios į dvi dalis Bagano barą skiriančios arkų galerijos. Lankytojus žavi dviem nuostabiomis kolonomis paženklinti jaukūs kampeliai erkeriuose. Kitas labai svarbus erdvinis bruožas – dinamiškas variu plakiruotas baras ir virš jo esanti bei jį apšviečianti skulptūra. Bagano baras turi ir sceną gyvos muzikos pasirodymams bei dvi daugiau ar mažiau privačias vietas intymesniems pasisėdėjimams. Virš židinio lentynos kartu su senovinėmis knygomis ir daiktais puikuojasi buvusių kolonijų valdytojų biustai ir portretai.

Svetainė

Viešbučio svetainė, kurios langai papuošti originaliomis meistriškomis grotelėmis, o išorinė siena apklijuota dekoratyvinėmis raudonomis ir baltomis plytelėmis, puikiai tinka svečių priėmimams ir nenumatytiems pietums. Prie nuostabių langų grotelių gražiai dera kabančiuose vazonuose žaliuojantys augalai ir žaismingai nuo lubų nuleisti šviestuvai. Klientai maloniai kviečiami prisėsti prie keturiems–aštuoniems žmonėms skirtų staliukų ant žavingų įvairiaspalvių kėdžių ir sofų iš įvairių audinių. Šalia svetainės esančioje gretimoje patalpoje, kuri gali būti naudojama ir privatiems pietums rengti, yra ir raudono veltinio biliardo stalas. Svetainėje gausu meno kūrinių: pirmiausia galima paminėti ironiškas dvimates baldų arba daiktų iliustracijas ant sienų greta realių trimačių tose iliustracijose pavaizduotų baldų ir daiktų.

Išskirtiniai kambariai

Visi aštuoni „Macalister Mansion“ viešbučio kambariai kruopščiai įrengti, išskirtiniai ir dideli. Nors ir skiriasi savo dydžiu (nuo 45 iki 60 m2), visi kambariai skendi žėrinčioje šviesoje, 3,5 m aukščio lubomis, medienos masyvo grindimis, raminamai veikiančiomis baltai pilkomis sienomis, sienų paneliais ir užuolaidomis. Kiekviename kambaryje yra išskirtinių baldų, kilimų ir meno kūrinių, kurie buvo parinkti atsižvelgiant į kambario dydį, išdėstymą ir apšvietimą. Į kiekvieną kambarį palydi ant durų kabantis pagal ypatingą užsakymą pagamintas akrilo veidrodis. Šie veidrodžiai – tarsi šviesos diodų (LED) ekranas, valdomas iš kambario vidaus ir gebantis rodyti ir kambario numerį, ir tokius ženklus kaip ,,Netrukdyti“ arba ,,Sutvarkyti kambarį“.

Kambariuose kruopščiai puoselėjami ir saugomi įvairūs originalūs elementai, pavyzdžiui, cinkuoti į apžvalgos bokštą vedantys spiraliniai laiptai, balkonas su vaizdu į baseiną ir mediniai statramsčiai. Mediniai statramsčiai ne tik išryškina medinę pastato struktūrą, bet ir gražiai kontrastuoja su baltu lubų skliautu.

Vonios kambariuose gausu nuo lubų nuleistų veidrodžių. Šalia prie sienos nepritvirtintų kriauklių stovi pagal specialų užsakymą pagamintos medinės lentynos.

Pagrindinis projektuotojas
Įmonės ,,Ministry of Design“ atstovai: Colinas Seah, Kevinas Leongas, Angie Ng, Charissa Ho, Ronas Simas, Anita Shewchuk, Tulsi Groveris, Aliza Suarez, Joshua Chongas, Joanne Pang, Joyce Low

Nuotraukų autorius
Edwardas Hendricksas

Savininkas
,,The Macalister Berhad“

Adresas
228 Jalan Macalister, 10400 Džordžtaunas, Pulau Pinangas, Malaizija

Bendras plotas
1 700 kv.m.

Sklypo plotas
4 700 kv.m.

Viešbučio interneto svetainė
http://www.macalistermansion.com

Statybų trukmė
12 mėn.

Atidarymas
2012 m. lapkričio mėn.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis