Šeimos poilsio namai ežero pakrantėje

Didelį miško sklypą pusiasalyje ant ežero kranto architektės Astos Kazlauskienės šeima pavertė jaukia šeimos poilsio vieta: išvalius brūzgynus bei krūmokšnius buvo atvertas puikus vaizdas į nedidelį, bet gražų ežerą, kieme suformuotas prie natūralios miško aplinkos derantis kraštovaizdis su kalvoje paslėpta pirtele ir žemyn krintančiu kriokliu, o ant senų pamatų iškilo erdvus rąstinis namas, kurio interjerui dekoruoti šeimininkai rinkosi ne madingus daiktus, o ypatingus, išskirtinius, iš kelionių parsivežtus aksesuarus – jie sugulė į interjerą tarsi gyvi prisiminimai apie patirtus įspūdžius.

Didelis (maždaug 1,5 h) miškingas sklypas, išsidriekęs gražaus ežero pusiasalyje netoli Vilniaus, buvo tvarkomas atsižvelgiant į naujųjų šeimininkų poreikius bei vizijas. Vilniuje įsikūrusios architektės Astos Kazlauskienės šeima čia tikėjosi sukurti jaukią, patogią ir privačią užmiesčio poilsio erdvę, todėl sklype buvo išvalyti krūmokšniai ir brūzgynai, retinamos paliegusios pušys – palikta tik čia augusių senų akacijų giraitė, kad laukinis miškas taptų jaukiu parku. 

Tačiau svarbiausiu kraštovaizdžio akcentu išliko ežeras, tad priešais namą suformuotas atviras, trumpa žole apsodintas kiemas, nusitęsiantis iki pat pakrantės. Architektė pasakojo, kad kiemui dekoruoti buvo renkami natūraliai tokioje vietoje augantys augalai – dekoratyvios pušaitės bei eglės, įvairūs spygliuočių krūmai, subtiliai derinami su faktūriškais ir žydinčiais lapiniais augalais, taip pat natūralių akmenų kompozicijomis. Taip buvo siekiama išsaugoti natūralios miško aplinkos įspūdį. Rinkdama vietą naujiems augalams projekto autorė atsižvelgė į perspektyvą, matomą nuo terasos ir pro namo langus: buvo svarbu, kad naujai sodinami augalai ne tik įsilietų į aplinką, bet ir neužstotų ežero pakrantės vaizdo.

A. Narmonto nuotr.


Nedidelėje kalvelėje įrengta akmenų mūro pirtis iš namo nematoma – ją galima pamatyti tik einant nuo namo išblukusių maumedžio lentelių taku, nusitęsiančiu iki pat ežero.

Ant kalvelės, kurioje įrengta nuo namo nematoma pirtis, projekto autorė suformavo dekoratyvų alpinariumą.

A. Narmonto nuotr.

Prie pirties, palei takelį, suformuotas nedidelis gėlynas, kuriame architektė tarp akmenų įkomponavo tiek faktūriškų lapinių, prie vandens gerai tinkamų auginti augalų, tiek gražiai žydinčių nedidelių krūmų bei gėlių.

A. Narmonto nuotr.

Nuo pirties ežero link tekantis dirbtinis akmenukais išgrįstas upelis paįvairina aplinką, suteikia jai romantikos ir dinamikos pojūtį. Kiemo aikštelės pakraštyje, ant nedidelės kalvelės pakeliui ežero link, projekto autorė įrengė alpinariumą – jis buvo formuojamas iš įvairaus dydžio akmenų kompozicijų, miniatiūrinių pušų, jau senų akacijų, kadagių, paparčių ir panašių tokio stiliaus gėlyne derančių augalų. Iš karto po juo, kalvos viduje, architektė sumaniai paslėpė nedidelę pirtį. Iš natūralių akmenų sumūrytas ir į kalvą įleistas pastatas visiškai nematomas nuo terasos, iš čia galima gėrėtis tik dekoratyviu alpinariumu. Pirtis aptinkama tik einant nuo namo išblukusių maumedžio lentelių taku, nusitęsiančiu iki pat ežero. Palei pirtį, kurios dideli langai žvelgia ežero pusėn, architektė iš akmenų suformavo dirbtinį upelį, tekantį ežero link. Vanduo į šį upelį patenka iš krioklio, krintančio nuo pirties stogo, ant kurio įrengtas alpinariumas.

A. Narmonto nuotr.


Keliones mėgstanti architektė pasakojo, kad nemažai kraštovaizdžio bei namo interjero dekoravimo idėjų ji parsiveža iš kelionių: viešnagė Norvegijoje, kurioje gausu nuostabaus grožio krioklių, įkvėpė sukurti nuo stogo krintančio vandens kaskadą, o aplinką dekoruoti akmenų kompozicijomis.

A. Narmonto nuotr.
A. Narmonto nuotr.

Dideli kalvoje paslėptos pirties langai nukreipti į ežerą, todėl poilsiaujant čia įrengtoje poilsio zonoje galima stebėti ežerą ar mėgautis palei pirtį suformuoto stilingo ir spalvingo kraštovaizdžio dizainu, kuriam žavesio suteikia nuo stogo krintantis krioklys bei jaukiai čiurlenantis upelis.

Erdvus dviejų aukštų, 360 m² ploto namas su garažu pastatytas ant senų sklype buvusių pamatų, iš esmės lėmusių pastato planinę struktūrą ir padiktavusių funkcinių zonų išdėstymą bei terasos dydį. Medžiagas namui statyti šeimininkai rinkosi atsižvelgdami į sklypo aplinką: jis nusidriekęs palei ežerą, apsuptas miško, o šalia nėra jokių kitokių pastatų ar gyvenvietės, tad natūraliai buvo pasirinkta modernaus dviaukščio rąstinio namo koncepcija su terasa ir dideliais, į ežerą žvelgiančiais langais. Siekiant sustiprinti natūralumo įspūdį ir sukurti kraštovaizdžio dizaino bei namo eksterjero vientisumo pojūtį, rąstų apdaila buvo derinama su natūralių akmenų mūro fragmentais – ši faktūra pakartojama pastato pamatuose, terasoje bei per visą namo aukštį nusitęsiančioje židinio kamino juostoje.

A. Narmonto nuotr.


A. Narmonto nuotr.

Gražiame, miškingame palei ežerą nusidriekusiame sklype pastatytas erdvus dviaukštis rąstinis namas natūraliai įsilieja į natūralią aplinką, tačiau moderni jo dizaino koncepcija atspindi mieste gyvenančių šeimininkų gyvenimo būdą bei pomėgius.

A. Narmonto nuotr.

Nuo namo per visą kiemą ežero link veda nublukęs maumedžio lentelių takelis, vėliau virstantis tilteliu.

A. Narmonto nuotr.
A. Narmonto nuotr.

Nusižiūrėk idėją!

Po paaukštinta terasa į likusią nišą šeimininkai tvarkingai pridėjo nupjautų šakelių ir sukūrė gražų, dinamišką ornamentą.

A. Narmonto nuotr.

Iš rąstų pastatytas namas, dekoruotas akmenų mūro fragmentais, padėjo sukurti harmoningą, prie sklypo aplinkos derančią visumą, tačiau, kaip pasakojo architektė Asta Kazlauskienė, projektuojant moderniems statiniams būdingas atviras erdves, plačius įėjimus bei didelius langus, teko susidurti su technologiniais statybos sunkumais – rąstiniai pastatai statomi pagal tam tikrą technologiją: rąstus reikia tarpusavyje „surišti“, tad angos negali būti labai plačios. Dėl šios priežasties statant namą teko panaudoti klijuoto medžio sijas – jos atliko sąramų vaidmenį ir leido suprojektuoti dideles, atviras erdves su per visą sieną besitęsiančiais langais, pro kuriuos atsiveria nuostabi ežero panorama. Šis natūralios gamtos peizažas projektuojant interjerą tapo atsparos tašku: į langus buvo nukreiptos atviroje pirmojo aukšto erdvėje įrengtos funkcinės zonos – svetainė vienoje pusėje ir valgomasis kitoje. O tarp didžiulių langų suprojektuota akmeninė židinio siena, prie kurios įkomponuota jauki poilsio vieta, vizualiai atskyrė vienoje patalpose suformuotas skirtingos paskirties zonas.

A. Narmonto nuotr.


Iš skirtingų pasaulio kraštų į bendrą namo erdvę patekę daiktai – tai kelionių įspūdžiai, nugulę į šiuos namus tarsi nuotraukų albumas, gyvi prisiminimai apie matytas vietas ir patirtus nuotykius.

A. Narmonto nuotr.

Tarp didžiulių langų suprojektuota akmeninė židinio siena, prie kurios įkomponuota jauki poilsio vieta, vizualiai atskyrė vienoje patalpoje suformuotas skirtingos paskirties zonas. Projekto autorė Asta Kazlauskienė pasakojo, kad namo interjeras susidėliojo tarsi savaime, ir šis procesas vis dar tęsiasi. Didelėje, šviesioje ir patogioje pirmojo aukšto erdvėje architektė pritaikė jaukų žemiškų spalvų koloritą, sukuriantį bendrumo su natūralia aplinka įspūdį. Visoje erdvėje buvo paliktos neuždengtos natūralių rąstų sienos – balintu impregnantu padengti rąstai tapo ryškesnių interjero akcentų šviesiu fonu. Daugelis jų į šeimos užmiesčio namą atkeliavo ne iš karto ir ne atsitiktinai – keliauti mėgstantys šeimininkai interjerą puošia originaliais ir egzotiškais iš užsienio kraštų parsivežtais aksesuarais, autentiškomis detalėmis, ryškiaspalviais etnografinių motyvų rankų darbo kilimais ir net baldais.

A. Narmonto nuotr.


Įvairių epochų, stilių ir iš skirtingų kraštų atkeliavę daiktai, patekę į bendrą poilsio namo erdvę, tarsi „susidraugauja“ tarpusavyje, todėl interjeras atrodo gyvas, natūralus ir jaukus.

Valgomojo zonoje ilgas stalas pastatytas galu į langą, kad kiekvienas svečias galėtų grožėtis pro langą atsiveriančia panorama.

A. Narmonto nuotr.

Visuomet norėjusi baltos virtuvės (tokiomis susižavėjo kadaise keliaudama po Prancūziją), projekto autorė Asta šią svajonę įgyvendino projektuodama šeimos poilsio namą.

A. Narmonto nuotr.

Erdvioje virtuvėje palei langą įkomponuotas nėriniuota staltiese apdengtas staliukas su baltai dažytomis sendinto stiliaus kėdėmis šiai zonai suteikia romantikos pojūtį.

A. Narmonto nuotr.

Antrajame namo aukšte buvo įrengti visų šeimos narių miegamieji, du higienos kambariai, o laiptų aikštelėje suprojektuota jauki bendroji erdvė su vaizdu į ežerą. Kaip pasakojo projekto autorė, šis jaukus, šviesiais romantiškais baldais dekoruotas kampelis, kurį nuo likusios erdvės galima atskirti romantiška medžiagine širma, tapo itin mėgstama susibūrimo vieta, ypač jei į užmiesčio namą šeimininkai pasikviečia svečių. Poilsio zona tarsi dalija antrojo aukšto erdvę į dvi zonas: vienoje pusėje įrengtas šeimininkų miegamasis su atskiru vonios kambariu, o kitoje – atskiri šeimininkų sūnaus ir dukters kambariai. Dekoruojant vaikams skirtus kambarius buvo atsižvelgiama į jų šeimininkų poreikius: merginos interjeras dvelkia lengva, šviesia ir romantiška nuotaika, o vaikino erdvėje sukurta santūresnė, tačiau prie bendros visumos deranti atmosfera.

A. Narmonto nuotr.

Laiptų aikštelėje įrengtą jaukią poilsio zoną galima paslėpti už romantiškos medžiaginės širmos.

A. Narmonto nuotr.

Antrojo aukšto poilsio kampeliui dekoruoti projekto autorė parinko šviesaus kolorito romantiško stiliaus baldus.

A. Narmonto nuotr.

Sūnaus kambaryje, kurio svarbiausiu akcentu tapo pagal olandišką tradiciją nišoje sumontuota didelė lova, išlaikyta santūri, lakoniška interjero dizaino koncepcija.

Dukters miegamajame lova pastatyta taip, kad tiesiai iš jos būtų galima grožėtis pro langą matomu gamtos vaizdu.

A. Narmonto nuotr.

Šeimininkų dukters miegamojo interjerą paįvairina švelnus melsvas atspalvis, pabrėžiantis romantišką nuotaiką.

Svarbiausias šeimininkų miegamojo interjero akcentas – gamtos peizažas, atsiveriantis pro didelius šiame kambaryje sumontuotus langus. Iš antrojo namo aukšto ežero panorama atrodo dar įspūdingiau, todėl projekto autorė stengėsi šį vaizdą išryškinti kuo labiau. Erdviame kambaryje yra tik būtiniausi baldai – kambario centre palei balintą sieną pastatyta plati dvigulė lova, papuošta gražiais lovos tekstilės gaminiais, palei ją įkomponuotas patogus gėlėtas krėslas, o kitoje pusėje – senovinė spinta drabužiams susidėti. Architektė specialiai vengė gausių aksesuarų bei ryškių dekoro elementų: papildomos interjero smulkmenos blaškytų dėmesį ir atitrauktų žvilgsnį nuo gyvo bei nuolat kintančio gamtos peizažo.

A. Narmonto nuotr.

Siekiant pabrėžti pro langą atsiveriantį vaizdą, šeimininkų miegamajame pastatyti tik būtiniausi baldai.

A. Narmonto nuotr.

Miegamajam jaukumo suteikia balintos rąstų sienos ir dekoratyvi lovos tekstilė su egzotiško stiliaus pagalvėlėmis.

A. Narmonto nuotr.

Tiesiai iš šeimininkų miegamojo galima patekti į vonios kambarį, kuriame akį patraukia mėlyno kolorito šachmatų lentos principu dekoruotos grindys.

A. Narmonto nuotr.

Vonios kambariui dekoruoti parinktos natūralios, prie bendro interjero medžiagos derančios plytelės, – sienos išklijuotos tik tose vietose, kur patenka vandens.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

A. Narmonto nuotr.


A. Narmonto nuotr.


A. Narmonto nuotr.


A. Narmonto nuotr.


A. Narmonto nuotr.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis