Prabangūs būstai Lietuvoje – jų yra ir juos perka

Kad ir ką kalbėtumėme apie nematerialias gyvenimo vertybes, praktika rodo, kad būstas vis tiek yra labai svarbus lietuvio gyvenime. Jo įsigijimas, nuoma, atnaujinimas, įrengimas – jei esate tarp nepažįstamų žmonių, šios temos gana lengvai padės užmegzti neįpareigojantį pokalbį. Tad nenuostabu, kad kai kurie žmonės mėgaujasi gerai įrengtais prestižinėse vietose stovinčiais namais ir butais – prabangūs būstai seniai nebėra tik turtingų užsieniečių privilegija – jų rinka egzistuoja ir Lietuvoje. Apie tai, kas perka prabangius būstus ir, kokios šios rinkos tendencijos, portalui ManoNamai.lt papasakojo nekilnojamo turto agentūrų atstovai.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija

Kas būstą paverčia prabangiu? Auksinė taisyklė, žinoma tiek nekilnojamo turto pardavėjų, tiek pirkėjų, sako, kad tai didele dalimi lemia vieta – gera jos reputacija, patogus strateginių taškų pasiekiamumas, geras infrastruktūros išvystymo lygis. „Prabangų namą apibrėžia vaizdinga panorama, netoliese esantis vandens telkinys ir, žinoma, vieta – pavyzdžiui, Vilniuje tai būtų Valakampiai, Žvėrynas, Senamiestis. Vietos vardą, prestižą, kažkiek nulemia ir viešoji nuomonė, o tai turi įtakos ir kainai – aro kaina gali atsieiti ne vieną dešimtį tūkstantį litų, o gal ir porą šimtų tūkstančių. Taip pat prabangų namą charakterizuoja ir kaimynystė. Šalia negali būti netvarkingų būstų ar lūšnų su lesinamomis vištomis. Namo plotas jau būna ne 120 kv.m, o varijuoja taro 200-300 kv.m ir daugiau. Kitas svarbus aspektas – ar pastate naudojamos geriausios medžiagos, aukščiausios klasės baldai, įgyvendinami tik šiuolaikiniai brangūs sprendimai. Taip pat prabangus namas nebūna sublokuotas, tai negali būti kotedžo tipo būstas“, – pasakoja nekilnojamo turto agentūros „Ober-Haus“ atstovas Marius Čiulada.

Šalia šių, lemia ir kiti kriterijai, tarkime būsto dydis bei miegamųjų skaičius. Šis santykis yra individualus ir priklauso nuo poreikių bei būsto naudojimo pobūdžio – ar tai pirmas būstas, ar jis skirtas savaitgaliui ir panašiai. „Vienas žmogus gali ieškoti 100 kv.m buto su trimis miegamaisiais, kitas įsirengia 200 kv.m ar didesnį būstą su vienu miegamuoju. Labai svarbus kriterijus renkantis namą yra eksterjeras. Tai yra ta namo dalis, kurią dažniausiai sunku arba neįmanoma pakeisti, nepradedant kapitalinių remontų. Namo eksterjeras yra kaip rūbas žmogui, pagal kurį susidaromas pirmasis įspūdis. Taigi, statant ir projektuojant namą, ypatinga užduotis tenka architektams, kad nepriklausomai nuo stilistikos sprendiniai būtų ilgalaikiai ir po 5 metų nebūtų morališkai pasenę“, – teigia nekilnojamo turto agentūros „Baltic Sotheby's International Realty“ atstovas Marius Bružas.

Prabangus būstas, be abejo, gali būti ne tik namai, tačiau ir butai. Pasak M. Bružo, pirkėjams, kurie renkasi namą, svarbiau mėgautis visai kitais privalumais – daugiau ramybės, nuosavas kiemas, gamta ir panašiai. Prabangių butų savininkai, dažniausiai jaunesni žmonės, geriau renkasi nedidelį atstumą iki miesto centro ir kitų jiems aktualių objektų. Ir vėlgi – svarbi pačios vietos reputacija. „Tai negali būti Naujininkai ar Naujoji Vilnia, greičiau tai bus Žvėrynas, Senamiestis, Antakalnis. Trokštamiausi butai būna viršutiniame namo aukšte su atsiveriančia panorama (jei namas ne aukštas ar jame yra liftas). Svarbi ir laiptinė, požeminis parkavimasis. Su namu yra savų rūpesčių – ir paties namo įrengimas, ir aplinka, tad reikia įvertinti, ar turite laiko tuo rūpintis. Su butu – paprasčiau. Retai būna, jog prabangų namą perka ar statosi jauni žmonės, greičiau jie rinksis butą. Tuo tarpu vyresni žmonės gali pasirinkti ir butą ir namą“, – pasakoja M. Čiulada. Prabangūs butai dažniausiai būna ne mažesni nei 100 kv.m, o ir neretai siekia bent 200 kv.m – tai jau nedidelio namo dydis.

Baltic Sotheby’s International Realty

Pastebima, kad prabangesnius būstus dažniau įsigyja šeimos, vyresni, apie 40-50 metų žmonės, dažnai jau užauginę vaikus. Jiems tai nėra pirmasis būstas. Su amžiumi taip pat padidėja ir finansinės galimybės. „Prabangų būstą vienareikšmiškai renkasi žmonės, jau sukūrę šeimas. Jei kokybišką butą Vilniuje – tokiu vadiname turtą nuo 0,5 mln. Lt, tokį gali įsigyti nemažai pirkėjų, tai prabangus namas gerame rajone tikrai ne visiems prieinamas. Lietuvoje prabangus turtas kainuoja apie milijoną litų ir daugiau. Taigi, tokį turtą gali įsigyti šeima, jei abu sutuoktiniai uždirba didesnes nei vidutines pajamas. Žiūrint iš finansinių galimybių pusės, būtų sunku rasti apibūdinimą tokiam pirkėjui, nes atvejai labai individualūs. Vienas klientas perka ne ypatingai brangų turtą ir tai daro su banko paskola, kitas pirkdamas turtą už keletą milijonų litų tai daro iš santaupų“, – teigė „Baltic Sotheby's International Realty“ atstovas Marius Bružas.

Žodis „prabangus“ neveltui labai artimas žodžiui „brangus“. Prabangaus būsto su minimaliais finansais nei įsirengsite, nei nusipirksite. Namų kaina gali prasidėti nuo 1,5-2 mln. Lt ir kilti iki neribotų sumų. Prabangiais butais, pasak M. Bružo, būtų galima laikyti tokius, kurie kainuoja nuo 800 tūkst.-1 mln.Lt ir daugiau. Pašnekovas priduria, jog svarbiausia, kad norima kaina atitiktų realią turto vertę. Pastebima, kad net jei finansinė padėtis ir leidžia pirkti brangesnius namus ar butus, žmonės pirkdami kokybišką bei prabangų turtą, nėra linkę stipriai už jį permokėti. Vis dėlto, už išskirtinį dėl savo vietos ar interjero turtą žmonės yra linkę mokėti šiek tiek daugiau, tačiau Lietuvoje net ir brangių namų pirkėjai stengiasi nepermokėti.

Prabangius butus perka ir užsieniečiai, M. Bružo teigimu, dažniausiai šalyje apsigyvenantys arba dėl verslo, arba meilės reikalų. „Dažniausiai kreipiasi klientai iš Skandinavijos bei buvusios Tarybų Sąjungos šalių. Neretai tai užsienio kompanijų vadovai, kurie paskiriami iš kurios nors šalies į Lietuvą tam tikram kelerių metų laikotarpiui. Tokiu atveju žmonės dažnai atvyksta su šeima ir ieško didelio buto ar namo, kurį galėtų išsinuomoti keleriems metams. Tas pats būdinga užsienio diplomatams. Kita kategorija – tai klientai, kurie nori parduoti ar pirkti turtą“, – pasakoja pašnekovas.

Prabangių butų nuoma nėra retas reiškinys. Kartais tai daryti tiesiog paprasčiau, o kartais priverčia situacija, kai nerandama namo, kuris atitiktų keliamus kriterijus. „Kartais būna, kad žmonės ieškodami namo, atitinkančio kriterijus neranda metus, todėl tuo tarpu nuomojasi. Tai užtrunka, nes būstui reikalavimų yra daug – nebūna taip, kad ateini, pamatai ir iškart nusiperki. Idealiu atveju namo paieškos gali trukti iki 1 mėnesio. Kita vertus, būna ir taip, kad geri, brangūs daiktai yra tik nuomojami, nes savininkai tokio gero būsto parduoti nenori“, – pasakojo nekilnojamojo turto atstovas M. Čiulada.

Sekite visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis