Norvegiška svajonė: 41 kv.m sodo namas Vilniuje

Vasaras Lietuvoje, žiemas Tenerifėje leidžiantys vilniečiai Auksė ir Justas Stančiauskai gimtajame Vilniuje ieškojo vietos, tinkančios sodui. Rinkdamasi pirmenybę pora teikė sklypui miško pašonėje dėl šalia esančio ežero ir palankaus atstumo iki sostinės centro – vos 17 km.

Objekto dosjė:

Tipas – 6 arų sodo sklypas.

Statinys – karkasinis vieno aukšto sodo namas.

Plotas – 41 m².

Gyvenamoji erdvė: bendrasis kambarys ir 2 miegamieji.

Šeimininkai – 4 asmenų šeima.

Paskirtis – poilsis užmiestyje.

Interjero projekto autoriai – šeimininkai.


Žurnalas


Sodo sklype pora nutarė statyti skandinaviško stiliaus medinį vasarnamį, aplink jį suformavo tvarkingą, griežtų kontūrų skaldytų akmenų aikštelę.


6 arų sklypą miško pašonėje vilniečiai išnaudojo racionaliai: čia pastatyta erdvi ir jauki pavėsinė, greta įrengta vaikų žaidimų zona, už namo – pakeltų lysvių prieskoninių žolelių daržas ir sandėliukas rakandams laikyti.


Šeima iš sodo iki Balžio (Šilo) ežero automobiliu nuvažiuoja per porą minučių. Du mažamečius vaikus auginančiai porai maudynės ir poilsis prie vandens ypač aktualus. Vilniaus pakraštyje šalia ežero įrengtame 6 arų sklype šeimininkai norėjo modernaus skandinaviško vasarnamio. Daug keliaujanti šeima simpatijas jaučia Norvegijos medinės architektūros koloritui. Ne išimtis tapo ir jų sodo namo fasadas – jam buvo pasirinktas baltos ir pilkos spalvų derinys. Jį pora nusižiūrėjo viename Norvegijos žvejų kaimelyje. Šaltų atspalvių namo koloritas leidžia pirmu smuiku groti vasarą žaliuojantiems medžiams ir kruopščiai prižiūrėtai vejai, o ši užima didžiąją sklypo dalį.


Žalios vejos viduryje, ant cementuotos aikštelės, šeimininkai įrengė jaukią poilsio zoną – pavėsinę su dailiai parištomis užuolaidomis, sukuriančiomis estetikos ir jaukumo įspūdį. Todėl pavėsinė tapo mėgstamiausia šeimos ir svečių susibūrimo vieta.


Žurnalas


Valgomasis stalas – svarbiausias pavėsinės elementas. Jis medinis ir itin kompaktiškas, o prireikus lengvai padidinamas. Šeimininkai mėgsta svečių susibūrimus, todėl rinkdamiesi pavėsinę, pirmenybę teikė baltai jos spalvai.


Žurnalas


Įdomus sprendimas

Prieskoninių žolelių daržas žaismingai suskirstytas į kvadratines pakeltas lysves. Medinius jų rėmus šeimininkai nudažė pilkai, derindami prie sodo namelio. Šalia lysvių išklotas medines trinkeles imituojantis keraminių plytelių takelis, suteikiantis žaismingumo ir derantis prie šalia stūksančio miško.


Patys sodo erdvę kūrę šeimininkai stengėsi ramų skandinavišką koloritą išlaikyti ir namo viduje. Nors namukas visai nedidelis – vos 41 m² ploto, čia pavyko sutalpinti visas reikiamas funkcines zonas. Didžioji namo dalis skirta bendrajam kambariui su kompaktiška virtuve, šios patalpos gale vienas šalia kito įrengti du miegamieji, suformuota nedidelė atskirta vonia. Kadangi namas skirtas šeimos poilsiui, siekta, kad jis būtų funkcionalus ir vasariškas. Tam pasitelktas natūralumas, kurį sukuria nedažytos medinės sienos. Tiesa, išimtis – pilkai dažyta siena, brėžianti atskiras virtuvės ir bendrojo kambario ribas. Taupydami erdvę šeimininkai sąmoningai atsisakė durų.


Ne mažiau svarbu buvo namą suprojektuoti tai, kad jame būtų kuo daugiau natūralios šviesos. Tam papildomai įrengta langų, kurie nebuvo numatyti projekte. Namai tapo šviesesni, o šeimininkams pro langus patogu matyti, kas vyksta lauke, pavyzdžiui, ruošiant maistą virtuvėje stebėti smėlio dėžėje žaidžiančius vaikus ar ilsintis miegamajame grožėtis pro langą atsiveriančiu gamtos peizažu. Projektuodami namo interjerą šeimininkai stengėsi kruopščiai suplanuoti skirtingas zonas, kad jos būtų kuo patogesnės poilsiui. Bendrajame kambaryje neatsisakyta minkštos sofos, šalia jos – kavos staliukų. Vienas į kitą sustumiami staliukai kartais tampa vaikų žaidimų, piešimo ar lipdymo vieta.


Žurnalas


Žurnalas


Vyraujant baltos, pilkos ir natūralios medžio spalvos deriniui, šeimininkai ilgokai mąstė, koks galėtų būti kambario akcentas. Juo tapo ryškiai žalia sofa su aksominėmis sodrių spalvų pagalvėlėmis.


Žurnalas


Pora siekė, kad skandinaviško stiliaus vasarnamyje vyrautų kuo daugiau šiuolaikinių detalių. Būtent dėl šios priežasties buvo pasirinktos įmantrios lempos, šviestuvai. Akį traukia grafiškos, vasarišką nuotaiką kuriančios „Acapulco“ kėdės replikos.


Žurnalas


Praktiškų sprendimų galima aptikti ir kitose namo erdvėse. Projektuodami virtuvę Auksė ir Justas atsisakė kabamųjų spintelių, vietoj jų pritaisė kelias baltai dažytas lentynėles – jos padėjo išlaikyti norimą lengvumo pojūtį, neapkraunant erdvės masyviais baldais. Įdomi ir kita virtuvės idėja – virš lango įrengta lentynėlė. Ji nekrinta į akis, padeda sutaupyti vietos, o ant jos sudėtus prieskonius patogu pasiekti ranka gaminant maistą.


Žurnalas


Virš lango pritvirtinta lentyna padeda sutaupyti vietos ir yra labai patogi prieskoniams ar kitoms smulkioms detalėms laikyti. Puikus sprendimas siekiant išnaudoti mažą erdvę.


Žurnalas


Siekiant išlaikyti kuo daugiau erdvės namelyje atsisakyta virtuvės ir svetainės durų.


Žurnalas


Originalus sprendimas

Senovinis iš močiutės atsivežtas stalas buvo prikeltas antram gyvenimui. Perdažytas juodai jis puikiai įsilieja į modernų skandinaviško stiliaus interjerą.


Namo gale greta vienas kito suprojektuoti du miegamieji. Juose šeimininkai stengėsi sukurti maksimalų jaukumą. Tam pasitelkti skirtingi šviestuvai, atskiriantys poilsio zonas. Pavyzdžiui, knygą norintis paskaityti šeimynykštis gali jaukiai įsitaisyti ant fotelio ir apgaubtas toršero šviesos mėgautis malonia akimirka, o kiti šeimos nariai tuo pat metu netrukdomi gali miegoti ar tiesiog tingiai drybsoti lovoje Tam pritaikytos ir ant miegamojo medžio sijos pritvirtintos vos pastebimos sukiojamos lemputės, kurias galima pakreipti į norimą pusę.


Prie natūralaus medžio sienų ir lubų kolorito derinamos sodrių spalvų detalės – lovos tekstilės raštai, dekoratyvinės pagalvėlės, akį traukia madingais geometriniais raštais ornamentais puoštas kilimas.


Žurnalas


Patarimas!

Skirtingi apšvietimo akcentai – madinga nuo lubų šviestuvų kompozicija, simetriškas sieninių bra duetas prie lovos, jaukus naktinis šviestuvas ant spintelės ar stilingas trikojis toršeras – ne tik tarnauja pagal savo tiesioginę paskirtį, bet padeda sukurti jaukesnę erdvę, siūlo įvairesnių veiklos scenarijų.


Žurnalas


Šeima į vasarnamį atvažiuoja tik savaitgaliais ir nuolat čia negyvena, tačiau vis tiek stengiasi sukurti gražią, poilsiui tinkamą aplinką ir todėl daug dėmesio skiria dekoratyvioms, jaukumo suteikiančioms detalėms – pagalvėlėms, kilimams, dekoratyvioms smulkmenoms.

Nedideliame vonios kambaryje šeimininkai iš pradžių ketino įrengti dušo kabiną, tačiau ši mintis pasirodė nepraktiška, todėl jos buvo atsisakyta – juk iš lauko parėjusius vaikus kur kas patogiau išmaudyti vonioje. Tad palei vieną sieną buvo pastatytas nedidelis vonios indas. Tiesa, dėl jo teko paaukoti praustuvą. Užtat liko vietos grakščiam mediniam staleliui, ant kurio patogu laikyti vonios reikmenis.

Vonios kambaryje ant pilkai dažytos sienos įkomponuotos didelės sagas imituojančios dekoracijos mažai patalpai suteikia žaismumo ir spalvų.

Žurnalas


Žurnalas


Nedideliame vonios kambaryje – viskas, ko reikia. Siekiant tinkamai įrengti mažą patalpą, ant sienos įkomponuotas veidrodis su lentynėle: jis ne tik didina erdvę, bet ir tarnauja kaip vonios spintelės.

Žurnalas


Žurnalas


Žurnalas


Žurnalas


Nuotraukos – Andriaus Ufarto, Justo Stančiausko.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis