Namai ryškioms asmenybėms: 111 kv.m būstas keturiems Vilniuje

Ar kada susimąstėte, kaip atrodytų jūsų namai, jei galėtumėte įgyvendinti visas savo svajones? O gal tokiuose jau gyvenate? Štai šiame, iš pirmo žvilgsnio paprastame šiuolaikiškame bute, dizainerė Renata Mockutė („Dizaino sodas“) stengėsi išpildyti visus jaunos šeimos su dviem mažyliais lūkesčius. Gal dėl to kiekvienas sprendimas jame individualus, pritaikytas konkretiems šeimos narių poreikiams. Pati dizainerė sako, kad ją įkvėpė urbanistinė aplinka ir keturios ryškios asmenybės.

Atėjusi į namus, kuriuose jau buvo atlikta dalis apdailos darbų, dizainerė stengėsi įpūsti urbanistinės dvasios. Interjero stilistikai daug įtakos turėjo moderni statinio architektūra, statiškos fasado formos. Tai matyti iš naudotų medžiagų, stalviršių, kitų paviršių – nerūdijantis plienas (virtuvės sala), šiurkšti svetainės sienos faktūra, betoninės plytelės vonioje.

Projektuojant interjerą daug dėmesio skirta mažoms, bet reikšmingoms detalėms. Taip kilo netradiciniai sprendimai – „laiptuotos“ virtuvės spintelės, spinta prie valgomojo stalo, optiškai sienas ir lubas suliejantys baldai tėvų miegamajame ir vonios kambaryje. Vonioje kabanti veidrodinė spintelė perėjo į veidrodines lubas su LED juostomis, o apšvietimą galima keisti pagal nuotaiką. Miegamajam kambariui individualų veidą suteikė akcentinis tapetas, kasryt pirmasis pasilabinantis su šeimininkais. Šį tapetą užsakovai išsirinko iš daugelio kitų dėl jo skleidžiamos ramumos, nors jį siųstis teko net iš Italijos.

Stipriai individualizuoti ir vaikų kambariai. Natūralios ir praktiškos medžiagos (ąžuolinės grindys, MDF plokštės), grafiniai elementai ir saugiai nuteikianti aplinka pavertė juos tikrais pasakų nameliais. Parinktos saugios sieninės spintos, numatyta erdvė laisvai judėti, nemaži plotai žaidimams. Praktiška idėja! Vaikų kambariuose vyrauja šviesūs arba monochrominiai foniniai sprendimai, kuriuose lyg šauktukai sakiniuose išskiria ryškesnės detalės, žaismingesni akcentai. Juos, vaikams paaugus, galima nesunkiai pakeisti kitais, ir tai tikrai nekainuos tiek pastangų ir nervų, kiek perdažyti sienas ar pernešti spintas.

Pasak interjero autorės, mergaitės kambario spalvos ir grafiniai elementai parinkti atsižvelgiant į jos asmenybę. Lovos tekstilė, užuolaidų spalvos intensyvesnės, o sieninė spinta, tapetai – šviesūs arba balti. Kambario nuotaika sukurta grafiniu tapetu su namų piešinėliais, grafiškai išpieštomis pagalvėlėmis, jaukiai mirgančiu šviestuvu. Tačiau pats ryškiausias akcentas – lova, į kurią net buvo integruoti bėgeliai užuolaidoms užtraukti. Lova tapo ir žaidimo zona, kur mažoji princesė gali visiškai – net ir fizinėmis priemonėmis – atsiriboti nuo aplinkos ir susitelkti į savo fantazijų pasaulį. Projektuojant vaiko kambarį ypač didelis dėmesys skirtas saugumui – užapvalinti lovos kampai, prie sienos pritvirtinta komoda, lengvas, paprasto dizaino reguliuojamo aukščio stalas.

Berniuko kambario spalvos parinktos taip, kad neužgožtų spalvingo vaiko gyvenimo, tačiau drauge norint pabrėžti jo individualumą. Kambarys išdažytas monochrominėmis spalvomis su išskirtiniu grafiniu sienų elementu. Laužyta kreivė pereina į spintos fasadą, kur tampa dar veržlesnė. Kaip ir sesės kambaryje, ryškumo suteikia lengvai keičiami elementai – grindjuostės ir durų apvadas, knygų lentynėlės. O „kalnuota“ sienų kreivė ir futbolo vartus imituojanti lova tik ir kviečia įsimintiniems nuotykiams.

Tėvelių zona – miegamojo ir vonios kambarys – sudaro tarsi vientisą erdvę, todėl norėta, kad juose vyrautų panašūs spalviniai sprendimai. Kadangi pilki tonai buvo foniniai, prie jų derintas intensyvios spalvos medis.

Anot dizainerės, visus neišvengiamai projekte kylančius sunkumus įveikti padėjo komanda ir užsakovai – atviri ir iššūkių nebijantys žmonės, stiprios asmenybės, kurios labiausiai ir įvertino individualumo paieškas šiame interjere.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis