Lietuvės ir kipriečio kurtas 190 kv.m namas: kūrybiškumu stebinantys architektūriniai sprendimai

Architekto Andreas ir Birutės Vardas kurti namai iš išorės gali pasirodyti šiek tiek panašūs į statybų aikštelę, nes juos statant buvo panaudoti 360 betoninių vamzdžių, kurie paprastai yra naudojami tiesiant kelius. Tačiau patekus į namo vidų ši netikėta statybinė medžiaga atsiskleidžia tikrą savo gožį – tai ne tik funkcionali architektūros dalis, bet ir estetiška, harmoniją padedanti kurti detalė.

Architektai savo kūrinį apibūdina trimis žodžiais: technologiškai pažengęs, švarus bei minimalus. Šis 190 kv.m namas yra Pafose, Kipre, kur vasara tęsiasi net 8 mėnesius. Betoniniai vamzdžiai, metalas bei stiklas – pagrindinės šio neeilinio pastato medžiagos buvo parinktos būtent dėl vyraujančio šilto ir saulėto klimato.

Asmeninis archyvas

Betoniniai vamzdžiai yra sukrauti pagal ilgąsias namo sienas. Jie atlieka keletą svarbių funkcijų: sukuria pavėsi ir kartu leidžia į namus patekti pakankamam kiekiui natūralios šviesos. Vamzdžiai taip pat atlieka apsauginę funkciją, suteikdami gyvenamai erdvei privatumo nuo pašalinių žvilgsnių.

Kita svarbi architektūrinė detalė – slankiojančios stiklinės sienos, kurios yra įrengtos beveik iš visų namo pusių. Tokios sienos ne tik vizualiai praplečia erdvę, suteikdamos interjerui maksimalų šviesos kiekį, bet atvertos jos namo vidų susijungia su lauke esančia terasa ir taip gyvenama erdvę padidina 150 kv.m. Erdvės transformacija yra galima ir namo viduje, čia yra įrengta stumdoma knygų lentyna, kurios pagalba galima sukurti papildomą uždarą kambarį.

Išskirtinis namo akcentas – šiaurinėje namo dalyje įrengtas vandens koridorius, kuris kuria ramybės jausmą. Vanduo interjerui suteikia gyvumo, veikia atpalaiduojančiai, o taip pat suteikia erdvei papildomos vėsos.

Asmeninis archyvas

Šiame būste vyrauja minimalizmas: paprasta apdaila, atviros erdvės, minimalus baldų bei interjero aksesuarų kiekis. Architekto manymu namai turi būti vieta skirta išsivalymui, joje neturi būti stresą ir sumišimą keliančių detalių. Name įrengti trys miegamieji, atviro išplanavimo svetainė sujungta su virtuve bei valgomuoju, darbo kambarys. Atskirus kambarius jungia koridorius – galerija, kuriame eksponuojami išskirtiniai paveikslai.

Fotografijų autoriai: Morley von Sternberg ir Maria Efthymiou

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis