Krepšininko M. Lukauskio 240 kv.m. namas Vilniuje: skaidriai ir lengvai

Mūsų komanda lankėsi krepšininkų komandos „Lietuvos rytas“ žaidėjo Mindaugo Lukauskio ir jo žmonos Jurgitos name, daugiau nei prieš metus pastatytame dideliame atokiame sklype Vilniaus priemiesčio rajone. Šeimai interjerą projektuoti padėjusi dizainerė Gerda Sutkienė pasakojo, kad kuriant krepšininko namus svarbiausios buvo trys sąvokos – šviesu, lengva, patogu.

Objekto dosjė:
Tipas – naujos statybos 2 aukštų gyvenamasis namas.
Plotas – 240 m².
Gyventojai – jauna trijų asmenų šeima.
Interjero projekto autorė – dizainerė Gerda Sutkienė.

A. Narmonto nuotr.

Iš pirmo žvilgsnio, vos įėjus pro vartus, krepšininko šeimos namas atrodo kaip nedidelis vienaukštis pastatas. Tačiau tikrąjį jo tūrį slepia šlaitinis sklypo reljefas. Likusi namo dalis – erdvi gyvenamoji zona – atsiveria tik iš vidinio kiemo pusės šlaito apačioje. Sklypo reljefas padiktavo ir išskirtinį namo planą: pagrindinis įėjimas iš gatvės pusės įrengtas pirmajame aukšte, kur suprojektuoti ir šeimininkų miegamieji kambariai. Iš čia laiptais žemyn galima patekti į cokolinį aukštą su dideliais langais, pro kuriuos atsiveria vaizdas į erdvų vidinį kiemą. Čia įrengtos pagrindinės gyvenamosios patalpos. Dėl netipinio architektūrinio pastato sprendimo dizainerei Gerdai Sutkienei teko nelengvas uždavinys suvaldyti per du aukštus nusitęsiančią erdvę taip, kad ji taptų jaukesnė, ir sėdėdamas prie stalo nesijaustum, kaip juokavo meistrai, „it bažnyčioje“. Dizainerė čia įkomponavo du masyvius ryškaus kolorito ir architektūriškų formų šviestuvus. Jie iškart traukia dėmesį ir idealiai atlieka savo paskirtį – ne tik apšviečia valgomąjį stalą bei pripildo erdvę, bet ir vizualiai skaido patalpą į zonas.

A. Narmonto nuotr.

Interjero lengvumo ir skaidrumo koncepciją pabrėžia tiek pastato architektūra, dideli langai, aukštos lubos, tiek permatomi ar blizgių paviršių baldai.

A. Narmonto nuotr.

Apatinėje šlaitinio sklypo dalyje įrengtas jaukus vidinis kiemas su tvenkiniu, tad cokoliniame aukšte buvo suprojektuota didelių langų siena.

Namo šeimininkai Jurgita ir Mindaugas turėjo savo jaukių namų viziją – norėjo, kad interjeras būtų šviesus, lengvas, modernus, su skandinaviškam stiliui būdingais jaukiais akcentais. Tokią stilistinę koncepciją atitiko ir architektūrinis namo sprendimas – aukštos lubos, atviros erdvės, dideli langai. Jam pabrėžti dizainerė pasiūlė šviesiai pilkos, baltos ir šviesios balinto ąžuolo medienos spalvinį derinį, papildytą įvairiomis subtiliomis faktūromis ir ryškesnių spalvų detalėmis. Pagrindiniu akcentu tapo labai šviesaus balinto ąžuolo „eglute“ suklotos parketlentės – ši danga didelę erdvę vizualiai susiejo į bendrą visumą. Sienoms dekoruoti parinktas neryškus pilkų atspalvių koloritas ir subtiliais geometriniais ar augaliniais raštais išmarginti tapetai patalpoms suteikė jaukumo ir šilumos, be to, tapo baldų ir ryškesnių detalių tinkamu pagrindu. Svarbiausi buvo trys dalykai: šviesu, lengva, patogu. Svetainėje sumontuota lengva atvirų lentynų konstrukcija, priešais ją ant minkšto rusvo kilimo įkomponuota poilsio zona su šviesaus kolorito kampine sofa, tad pagrindinis dėmesys natūraliai nukreipiamas į ryškesnę židinio zoną su stilingais mėlynais krėslais.

A. Narmonto nuotr.

Įdomus sprendimas
Galingam židiniui reikėjo labai didelių oro angų su grotelėmis, kurios, deja, interjero nepuošia. Dizainerė sugalvojo suprojektuoti specialias lazeriu pjaustytas metalines kiauraraščio groteles, pakartojančias keraminių plytelių raštą. Jos slepia kitas, jau funkcines, groteles ir puošia židinio šonus.

A. Narmonto nuotr.

Šiuolaikiškoje erdvėje ypatingą nuotaiką kuria klasikiniu „eglutės“ raštu dekoruotos grindys. Dizainerė stengėsi spalviškai priderinti jas prie lengvo, skaidraus interjero, todėl ypač atidžiai rinko parketlenčių atspalvį.

A. Narmonto nuotr.

Atviros, žaismingos netaisyklingo ritmo lentynos per visą svetainės sieną padeda išvengti nuobodulio ir palieka galimybių šeimininkams vis kitaip išdėlioti knygas, įrėmintas šeimos nuotraukas ir krepšinio trofėjus.

A. Narmonto nuotr.

Siekiant, kad šoninėje svetainės sienoje tarp dviejų langų sumontuotas židinys taptų patraukliu poilsio zonos akcentu, greta jo buvo įkomponuoti du stilingi ryškiai mėlyno atspalvio krėslai, itin išryškėjantys pasteliniame fone. Dar daugiau „emocinio svorio“ suteikė fasado apdailai parinktos dekoratyvios faktūrinės keraminės plytelės – tarsi subtili aliuzija į dekoratyvius senovinius koklius.

Ties dideliais langais, po milžiniškais žaliais šviestuvais, įkomponuotas baltas valgomasis stalas su skaidriomis plastikinėmis kėdėmis padėjo vizualiai atskirti bendroje patalpoje įrengtas funkcines zonas. Vienoje jo pusėje suformuota svetainės poilsio zona, kitoje – virtuvė, o priešais, atidarius plačias stiklines duris, atsiveria didelė terasa su vaizdu į žalią vidinį kiemą. Joje ir verda šeimos gyvenimas šiltuoju sezonu. Siekiant išsaugoti interjero lengvumo ir erdvės pojūtį, greta valgomojo įrengtai virtuvei dekoruoti taip pat parinktas baltas atspalvis. Kad ši zona neatrodytų buitiška ir perkrauta, buvo atsisakyta viršutinių pakabinamųjų spintelių. Vietoj jų virtuvės reikmenims susidėti šoninėje sienoje įrengta didžiulė spinta su vientisais baltais fasadais ir talpios apatinės spintelės. Papildomos vietos sukūrė ir virtuvės „sala“: iš virtuvės pusės joje įrengtas darbastalis ir spintelės, o iš valgomojo – baro tipo stalas su stilingomis kėdėmis.

A. Narmonto nuotr.

Minimalistinėje architektūriškų formų virtuvės zonoje pabrėžiamas išraiškingos faktūros masyvus medinis baro stalviršis. Jo paskirtis – ne tik funkcinė, bet ir emocinė: medžio intarpas baltoje erdvėje padeda nukreipti dėmesį nuo buitinės zonos, išryškina patogią vietą pasėdėti ir lygioms vientisoms virtuvės plokštumoms suteikia jaukumo.

A. Narmonto nuotr.

Visa virtuvės įranga minimalistinėje virtuvėje sumaniai užmaskuota, paslėptas net virš „salos“ nuleistas gartraukis.

A. Narmonto nuotr.

Šoninėje sienoje įrengta didžiulė spinta su vientisais baltais fasadais sukuria daug vietos daiktams susidėti, todėl interjere pavyksta išsaugoti atviros erdvės pojūtį.

A. Narmonto nuotr.

Baro stalo plokštumą dizainerė dekoravo tokiomis pačiomis keraminėmis plytelėmis kaip ir priešingoje patalpos pusėje esantį židinį – tai padėjo sukurti interjero vientisumo pojūtį.

A. Narmonto nuotr.

A. Narmonto nuotr.

A. Narmonto nuotr.

Žaisminga baltai dažytų žaliuzių tipo fasadų faktūra puikiai išryškėja šalia augalinių motyvų raštų tapetų, dera su klasikiniu parketlenčių „eglutės“ raštu ir ypač pagyvina modernią lygių plokštumų erdvę.

Antrajame, nors iš tiesų tai – pirmasis aukštas, sujungiamos iš esmės skirtingos zonos: koridorius, kuriuo galima patekti nuo įėjimo durų prie laiptų žemyn, šeimininkų miegamieji ir vonios kambariai. Atsižvelgiant įJurgitos ir Mindaugo poreikius, miegamasis pirmiausia turėjo būti jaukus ir šviesus, tad dizainerė nedvejodama jam pritaikė neutralų baltų ir pilkų atspalvių derinį. Per visą sieną sumontuota didžiulė spinta, dekoruota medinėmis baltomis žaliuzių tipo durimis, suteikė interjerui faktūriškumo, jį papildė ir subtilūs augalinio rašto tapetai, o skirtingų faktūrų ir raštų paviršius į bendrą kompoziciją susiejo didelė lova, apmušta neutraliu pilku audiniu. Kuriamą jaukumo ir lengvumo įspūdį miegamajame pabrėžia ir kitos tekstilės detalės – lengvai krintančios užuolaidos, dekoratyvios pagalvėlės, aksominis miegamojo daiktadėžės gobelenas.

A. Narmonto nuotr.

A. Narmonto nuotr.

Vonios kambarys – lakoniškas ir modernus, čia vyrauja švarios, išgrynintos formos ir šviesa. Siekiant paįvairinti plokštumas, neutralaus kolorito vienspalvės plytelės suderintos su smulkaus rašto dekoru, – taip sukuriamas jaukumo pojūtis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis