Kovo mėnesio žurnale „Mano Namai“ – pavasarį svarbu ne tik Velykos

Jau galite įsigyti žurnalo MANO NAMAI kovo mėnesio numerį. Iki Velykų švenčių dar liko pakankamai laiko, tad peržiūrėję čia siūlomų idėjų, pirkinių puslapius dar spėsite pasinaudoti mūsų patarimais rengiantis šventei, puošiant namus, laukiant svečių.

Tikimės, kad šis numeris Jus įkvėps pavasariškoms permainoms.

Interjeras/geros idėjos

Miesto faktūros

Istoriniame lofte – kadaise Sapiegų rūmų ansambliui Vilniuje priklausiusio pastato mansardoje – įrengtame bute subtiliai išgryninta santūri miesto stiliui būdinga estetika, priderinti kontrastingi, tačiau neutralūs šviesūs ir tamsūs tonai, o išraiškingas natūralias faktūras paryškina industrinių medžiagų metalo ir betono fragmentai.

Nuotraukos – Augio Narmonto. Tekstas – Kristinos Pečiukonienės.

Pagrindiniu bendrojo kambario akcentu neabejotinai tapo aukštos išskirtinės lubos, padiktavusios ir viso interjero koncepciją. Prie grubios faktūros sijomis suskaidytų baltų betono lubų, būdingų industrinio stiliaus erdvėms, šeimininkai priderino atitinkamo dizaino baldus.

Svetainės poilsio zonoje įkomponuota didelė, patogi, oda aptraukta itališko dizaino sofa su juodomis metalinėmis kojelėmis. Priešais ją puikiai tiko metalinio korpuso stalelis su natūralaus medžio stalviršiu. Toks pat grubaus metalo ir ryškios faktūros medžio derinys kartojamas ir valgomojo zonoje.

Kuriant interjerą buvo nuspręsta palikti senuosius virtuvės baldus – per visą sieną nusitęsiančią vientisą konstrukciją. Norėdami, kad jie labiau atitiktų interjero koncepciją, šeimininkai pakeitė stalviršį ir sieną virš darbastalio išklijavo baltomis plytelėmis. Kad neužgožtų išskirtinio valgomojo stalo, šeimininkai išrinko stilingas tonuoto plastiko beveik permatomas kėdes. Interjerui dekoruoti šeimininkai rinkosi išraiškingas detales, ypač daug dėmesio skirta apšvietimo sistemai.

Ryškūs blyksniai

Šiuolaikiško ir jaukaus interjero modernias griežtas formas sušvelnina klasikai būdingos detalės ir natūralios medžiagos, linksmi ryškių spalvų blyksniai.

Nuotraukos – Leono Garbačausko. Tekstas – Kristinos Pečiukonienės. Interjero projekto autoriai – dizainerės Eglė Balčiūnaitė ir Jurgita Dragūnaitė.

Naujos statybos name įrengtas dviejų miegamųjų butas iš pradžių nebuvo patogus ir priminė koridorių labirintą, tad interjerą projektavusios dizainerės Eglė Balčiūnaitė ir Jurgita Dragūnaitė pasiūlė kitą erdvių išdėstymo variantą – sukūrė simetriją, būdingą klasikinio stiliaus erdvėms, ir vizualiai pakeitė standartinės patalpos architektūrą. Šį įspūdį dar labiau sustiprino ant lubų per visą perimetrą išklijuoti karnizai, sušvelninantys griežtas linijas, ir grindims kloti parinktas didelio mastelio klasikinis „eglutės“ raštas.

Siaurame prieškambaryje dizainerėms pavyko rasti vietos sieninei spintai, tiesa, dėl nedidelio gylio čia įrengtos patogios lentynos batams ir smulkiems daiktams susidėti. Didelės veidrodinės durų plokštumos padeda vizualiai padidinti šią siaurą patalpą. Iš prieškambario bendrojo kambario link nusitęsianti atvirų lentynų konstrukcija pagyvina interjerą, suteikia jam dinamikos, be to, patogu susidėti įvairius daiktus.

Dekoruojant darbo kambarį didelis dėmesys skitas spalviniams sprendimams. Čia siekta išsaugoti darbui tinkamą atmosferą, todėl interjere vyrauja neutralus pilkšvas koloritas. Tęsdamos ryškių spalvų temą, dizainerės šiame kambaryje pritaikė mėlynų ir žydrų akcentų – jie „suskamba“ kilimo raštuose, kartojami darbo kėdės gobelene. Toks atspalvis pasirinktas ne atsitiktinai: manoma, kad jis neblaško ir padeda susikaupti, o tai ypač svarbu kuriant darbo zonos interjerą.

Namų skonis

Jaukiems ir savitiems namams sukurti nebūtina samdytis profesionalių dizainerių – galima pasikliauti savo nuojauta, patyrimais ir skonio pojūčiu. Tuo vadovavosi panevėžietė verslininkė Rita Tėvainienė, pertvarkydama namus pagal naujus poreikius, kai suaugę vaikai išvyko gyventi savų gyvenimų.

Nuotraukos – Augio Narmonto. Tekstas – Kristinos Pečiukonienės.

Namas buvo statytas pagal anuomet, daugiau nei prieš dešimtmetį, vyravusias architektūros tendencijas, tad Rita sumanė jį atgaivinti – šiek tiek sušvelninti griežtas linijas ir įlieti jaukumo. Išskirtinę nuotaiką kuria interjero objektai: „Kemenos namų“ pagaminti sendinto stiliaus rankomis dekoruoti natūralaus medžio baldai valgomajame ir virtuvėje, jaukūs ir romantiški, augaliniais raštais papuošti natūralaus pluošto ir išraiškingų faktūrų tekstilės gaminiai. Daugelis namų baldų – vienetiniai, dekoruoti rankų darbo profesionalių dailininkų sukurtais piešiniais. Šeimininkės manymu, tokie unikalūs išskirtiniai elementai padeda interjerui tapti namais.

Atnaujinant bendrąjį kambarį sumontuota natūralaus medžio dažyta, įsprūdomis papuošta pertvara su prancūziško tipo dvivėrėmis durimis, dekoruotomis frezuoto stiklo langeliais, ne tik pakeitė erdvės architektūrą, bet ir padėjo sukurti išskirtinę nuotaiką.

Miegamajam apstatyti Rita pasirinko savo įmonės gaminamus baldus – natūralaus medžio rankomis dekoruota švelnaus atspalvio lova ir naktinis stalelis, greta įkomponuota įspūdinga unikaliais piešiniais papuošta spinta ir kiti baldai puikiai atitiko kuriamą romantišką, nėriniais ir sendintais elementais pagyvinto kambario nuotaiką.

Stiliaus paieškos

Išskirtinių lubų sprendimai

Lubos visada matomos – jų neįmanoma paslėpti baldais ar tekstile, todėl baltos ir lygios vis dar tokios populiarios: nors tarsi beveidės, jos „savo vietoje“, sudėtinga konstrukcija neįsibrauna į interjerą ir vizualiai jo neužgriozdina. Bet toli gražu ne visada reikia laikytis įprastų stereotipų.

Nuotraukos – iš žurnalo „Mano namai“ archyvo, gamintojų, „Vida Press“. Tekstas – Danguolės Kiškienės.

Būtinybė suskirstyti bendrąjį kambarį į zonas padiktavo drąsų architektūrinį sprendimą. Virš poilsio zonos nuleista lubų plokštė ją įrėmina ne prasčiau nei pertvara ar koks kitas interjero dekoro elementas. Vietoj įprastų šviestuvų suprojektuotas lubose paslėptas apšvietimas – šviečiantis trijų pailgų dalių ornamentas, interjerui suteikiantis dinamiškumo. (Projekto autorius – architektas Artūras Imbrasas.)

Ryškios sodrios spalvos nemažina erdvės ir jos neužgožia, netgi, atvirkščiai, – padeda sukurti gilumo įspūdį ir taip vizualiai padidina erdvę. Nestandartinis vonios kambario interjeras šio epiteto vertas visų pirma dėl lubų dekoro koncepcijos. Tamsus violetinis lubų koloritas, prie kurio priderinta plati alyvinio atspalvio juosta, suteikia solidumo ir gilumo. (Projekto autorius – interjero dizaineris Dovas Serapinas.)

Lubos gali ne tik išskirti erdvę zoną, bet ir pabrėžti nedidelius elementus, tarkim, stalą, lovą. Miegamojo lubos virš lovos, kaip ir ją įrėminanti siena, nudažytos sodrių spalvų dryžiais. Kompoziciją užbaigia tokios pat spalvinės gamos kilimas, ir tai padeda sukurti uždaro rato įspūdį, kuriame saugu ir jauku, nors iš tiesų miegamasis yra pereinamas kambarys. (Interjerą kūrė architektė Asta Puolienė.)

Namuose – šventė

Pavasario preliudijos ženklai

Gaivališki bundančios gamtos ženklai iš lauko veržiasi į būstus, kad ir čia pajustume giedrą pavasarišką dvelksmą. Šią nuotaiką skleidžia ir atgimimą simbolizuojanti graži, šviesi Velykų šventė – puošdami namus galime labai kūrybiškai ir smagiai interpretuoti jos motyvus.

Nuotraukos – gamintojų, „Vida Press“. Tekstas – Danguolės Kiškienės.

Tenka pripažinti, kad ne visi žmonės mėgsta marginti kiaušinius. Tad nieko keista, kad šįmet pagaliau išryškėjo tendencija visą dėmesį skirti ne kiaušiniams marginti, o originaliai juos eksponuoti. Juk tradiciniai balti kiaušiniai (jau nekalbant apie gamtos išmargintus putpelių kiaušinukus) atrodo įdomiai ir, tinkamai parinkus kitus kompozicijos elementus, gali tapti subtilia namų puošmena.

Dar viena ryški tendencija: šventinio stalo skaidraus stiklo indai (bespalviai ar spalvoti) be konkurencijos įveikė keramines vazas: namuose paprastai visi turime daug vienodų gražios formos stiklinių, taurių ar buteliukų, tad puokštelių gali būti ne viena, o tiek, kiek norisi. Be to, tokiuose induose pasodintos gėlės puikiai matomos. O, svarbiausia, skaidraus stiklo indai lengvi, laidūs šviesai, žaižaruojantys atspindžiais. Jei indas masyvus, platus, įberkite akmenukų ar įdėkite specialios medžiagos („oazės“), kad šakelės tvirtai laikytųsi.

Jei papuošti namus norisi greitai, šiuolaikiškai ir su polėkiu, gėles ir šakeles pamerkite į originalios formos indus. Labai paprastos puokštelės ir net pavieniai augalai sukuria jaukią nuotaiką – juk visa, kas susiję su augimu, kas stiebiasi į saulę ir džiugina gležnos gyvybės alsavimu, kuria gerą namų energetiką.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis