Kaip įrengti drabužinę?

Galbūt šįryt teko desperatiškai kastis po prigrūstą spintą taip ir nerandant reikiamų rūbų?

„Gali būti, kad jūs nedėvite maždaug 70 proc. savo rūbų, nes jų tiesiog nematote“, - sako Lynn Scott, „Creative by Design“ dizainerė, kuri maždaug 20 metų kuria rūbų spintas.

„Daugumai Sidnėjaus gyventojų didžiausia bėda yra tai, kad jie neturi pakankamai vietos rūbams.“ Todėl ji teigia, kad tik nedaugelis gali leisti sau įsigyti erdves spintas. Ką daryti? „Stengtis maksimaliai išnaudoti esamus resursus.“

Tik pagalvokite, kaip šios rūbų spintos gali transformuoti jūsų erdvę:

- Kambariams su aukštomis lubomis idealiai tinka ištraukiami, žemyn nusileidžiantys skersiniai-pakabos.

- Kaip skėtis iš už durų išsiskleidžiančios pakabos kelnėms leis akimirksniu nutarti, kaip rengtis.

- Permatomi stalčiai leis matyti, kas yra viduje.

- Negilūs stalčiai leis jūsų megztukams nesusiglamžyti.

- Atvėrus spintą įsižiebianti lemputė padės pamatyti, kas yra viduje.

- Ištraukiami stalčiai batams leis nebeklupčioti tamsoje keturpėsčiomis.

- Kaip virtuviniams įrankiams įrengti stalčiai su pertvaromis kojinėms ir papuošalams padės išvengti chaoso.

„Ypač populiarūs pastarieji, rūbus lyg virtuvinius įrankius suskirstantys stalčiai“, - sako L. Scott. „Manau, virtuvės dizainas yra toli pažengęs ir dabar rūbų spintos bei joms skirti aksesuarai vejasi jų tendencijas.“

Dizaineriai ne tik perkuria drabužių spintos vidų, bet ieško ir naujų erdvių, kuriose galima laikyti rūbus. Kadangi erdvė dabar yra didžiausia vertybė, dizaineriai ir namų savininkai kūrybingai ieško sprendimų.

„Neapsiribokite viena siena miegamajame,“ – sako „Soho Design“ atstovas Di Bal. Mąstykite apie erdvę kūrybingai: galbūt po laiptais, prieškambaryje arba tamsiajame kambarėlyje yra vietos pakabinti rečiau dėvimus rūbus?

Shutterstock nuotr.

„Dažniausiai klausiama, kur padėti batus. Viena klientė turėjo 60 porų batų. Ji turėjo specialiai rūbams skirtą kambarį-spintą, kurioje įrengiau dvylika metro pločio lentynų batams, kad ji galėtų lengvai visus matyti,“ – pasakoja įvairiems reikalavimams įtikti turintis D. Bal.

L. Scott klientai buvo užgaidesni. Kartais prireikdavo ir slapto seifo, ir užrakinamos spintelės ginklams. Viena pora užsiprašė erdvės sadomazochistiniams žaidimams skirtoms priemonėms ir botagėliams.

Paprastesnius reikalavimus turintiems žmonėms pakaktų pasikonsultuoti su rūbų spintų dizaineriu apie esamas galimybes, kurios kai kuriems gali atverti naujus horizontus.

„Nemažai žmonių įrenginėja spintas abipus židinio,“ - sako L. Scott. Tokiose spintose įrengti lyg bėgiai išvažiuojančios pakabos, ant kurių rūbai yra sukabinti ne šonu, o veidu į mus.

Ne visus spaudžia erdvės trūkumas, todėl statybininkai ir dizaineriai vis dažniau įrenginėja kambario dydžio spintas rūbams. Naujai įrengtuose namuose vis populiarėja miegamieji, kuriuose aukštas lovos galvūgalis yra spintos nugarėlė, o į spintą užeiti galima iš šono.

Shutterstock nuotr.

„Geras vidinis spintos apšvietimas bet kokiam miegamajam suteiks prabangos jausmo. Man taip pat patinka stalčiai su amortizacija, kurie užsidaro patys. Šios mažos detalės be didelių pastangų praskaidrins jūsų gyvenimą,“ - sako „Creative Space Interiors“ dizainerė Corrina Anderson.

Spintų išvaizda vis dažniau tampa pagrindine dizaino išraiška. „Miegamasis yra paskutinis kambarys, kurį regime prieš užmigdami ir pirmoji ryte išvystama erdvė, todėl privalu jį deramai įrengti ir ten jaustis gerai,“ – sako C. Anderson.

„Jei norite suteikti spintai prabangos jausmą, vietoje vidinėms perskyroms įprastų baltų medžio drožlių plokščių pasirinkite spalvotą laminatą arba medžio fanerą. Jei fanera pernelyg brangi, yra pakankamai ją imituojančių medžiagų“.

Slankiojančios pertvaros dabar dažnai gaminamos iš peršviečiamo, akrilinio ar tonuoto organiško stiklo. „Bet kokiu atveju tokios pertvaros turi atrodyti lengvai, be jokių sunkių rankenų,“ – pabrėžia C. Anderson.

Naujos rūbų spintos kaina priklausys nuo jūsų. Spintų dizaineriai pasikalbės su jumis, išmatuos erdvę ir sukurs būtent jums ir jūsų poreikiams skirtą daiktą.

Kaip pasigaminti tobulą rūbų spintą

Spintų dizaineris išsiaiškins, kiek erdvės reikia pakabinti daugiau vietos užimantiems rūbams (paltams ir suknelėms), o ką galima kabinti dviem aukštais (tarkim, viršuje gali būti marškiniams ir švarkams skirta pakaba, o apačioje – kelnėms).

Dizaineriai pataria 60 proc. erdvės skirti dviem aukštais kabinamiems rūbams, o 40 proc. - suknelėms ir paltams.

O kaip gi su amžinuoju klausimu dėl erdvės padalinimo tarp jos ir jo? „Įprasta patarti du trečdalius spintos skirti damai, o trečdalį – vyrui,“ – sako L. Scott.

Jei turite nedaug vietos, teks ieškoti alternatyvų. Pavyzdžiui, galite atskirti šaltajam ir šiltajam sezonams skirtus rūbus ir, priklausomai nuo metų laiko, nenaudojamą dalį tiesiog laikyti kažkur kitur. Arba spintą galite skirti tik kabinamiems rūbams, o stalčius – likusiems.

Rūbų spinta turėtų užimti visą erdvę iki pat lubų. Galbūt norėsite įsigyti ištraukiamas pakabas-skersinius.

Slankiojančios durys pravarčios mažoms erdvėms. Atidaromos durys labiau tinka didesnėms erdėvms. Duris taip pat galite pritaikyti.

„Labai rekomenduoju durų viduje pakabinti veidrodį,“ – sako D. Bal. Dizainerė L. Scott durų vidinėje pusėje linkusi įrengti batų dėžę.
Negilios, plačios lentynos ir stalčiai idealiai tinka sulankstomiems megztukams. Taip jums nereiks kastis po kalnus rūbų.

Batus geriausia laikyti specialioje kaip vėduoklė atsidarančioje lentynoje, kurioje į kiekvieną skyrelį galima įdėti po porą ar dvi batų. Jei vietos mažiau, rūbams skirtus stalčius galite įrengti po sukabintais rūbais. Taip nesunkiai galėsite apžvelgti turimus batus.

Vaikų avalynę patogu laikyti krepšiuose, kuriuose galite surūšiuoti kasdienius, guminius ir kitokius batus bei šiaip vietos nerandančius daiktus.

Viskam sava vieta

Rūbų spinta Sandy Bokor padėjo sutvarkyti visą jos gyvenimą. „Norėjau, kad pakaktų vietos sukabinti ir vasarai, ir žiemai skirtiems rūbams,“ – sako ji. Rezultatas pranoko lūkesčius. Kambario dydžio rūbų spinta buvo įrengta erdvėje tarp vonios ir miegamojo. Specialiai šiai erdvei sukurtoje spintoje viena siena skirta S. Bokor, o kita – jos vyro daiktams.

„Man reikėjo daugiau erdvės sukabinti rūbams, o jam trūko stalčių,“ – sako ji. Moters dalyje – apstu lentynėlių jos rankinėms, o sulankstomiems jos vyro rūbams pakanka įrengtų stalčių. Net yra specialus stalčius kaklaraiščiams. Abejose pusėse yra aukštai įrengta ištraukiama kabykla rečiau dėvimiems švarkams ir marškiniams bei dviejų metrų aukščio lentyna batams.

„Čia pakanka vietos ir antklodėms, ir skrybėlių dėžėms ir regbio aksesuarams,“ – sako ponia.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis