Holistinio interjero dizainerės patarimai, kaip fengšui praktiką pritaikyti kuriant namus

Fengšui šalininkai teigia, kad ši kinų praktika turi įtakos sveikatai, turtui ir asmeniniams santykiams, o praktika aptariama architektūros metaforiniais „nematomų jėgų“ terminais, kurie žinomi kaip či energija. Mintimis apie šią filosofinę praktiką ir jos pritaikymą dalinasi interjero dizaino ir architektūros studijos „IDAS“ interjero architektė Vaida Kandratvičūtė.

Kas yra fengšui?


Kinijos filosofinė sistema, suderinanti žmogaus egzistenciją su aplinka. Tirdami kosmosą, orą, astronomiją, geomagnetizmą fengšui meistrai nustato tinkamiausią pastato vietą ar veiklą, suderina žemės ūkio planus, taip pat architektūros, baldų bei įrangos išdėstymą.


Kas yra či energija?


Či energija Azijos filosofijoje reiškia „visą gyvenimą tekanti visatos energija“. Či apibūdina nematerialius visatos jėgos laukus, sujungiančius visa, kas egzistuoja materialioje ir nematerialioje plotmėje. Rytų šalyse šie energijos arba jėgos laukai naudojami visose metafizinėse sistemose: astrologijoje, medicinoje, įvairiuose meditacijos pratimuose.


Taigi ir pagrindinė fengšui idėja, vienas svarbiausių Rytų filosofijos supratimų – tai visatos, kaip gyvos visumos, samprata. Viskas gyva ir sujungta tarpusavyje. Pati mažiausia dalelė susijusi su didžiausia. Fengšui studijuoja gyvąjį ryšį tarp įvairių visatos ir žemės mikro bei makrokosmoso energijos laukų.


Shutterstock


Kaip pritaikyti fengšui savo namuose?


Nors fengšui taisyklių, kaip pastatyti namą, kaip išdėstyti kambarius ar kaip sutvarkyti sodą, yra daug ir labai įvairių, tačiau tai jokiu būdu nėra visiems tinkantis taisyklių rinkinys. Tai ne tik mokslas, nagrinėjantis, kaip turėtų būti įrengti pastatai, visos žmogaus gyvenimo sritys daugiau ar mažiau su tuo susijusios. Pavyzdžiui asmeniniuose santykiuose privaloma rasti in ir jang (dviejų energijų) pusiausvyrą. Vyriška - moteriška lytis, dangus - žemė, šviesa - tamsa – tai priešybės, kurios gali arba darniai papildyti viena kitą, arba kovoti tarpusavyje. Neatradus darnos tarp partnerių tvyros įtampa. Kaip ir darbo aplinkoje biuro išdėstymas gali lemti verslo sėkmę ar nesėkmę. Ilgaamžiškumas taip pat gali būti nulemtas fengšui.


Šiandien fengšui, išplitusiame ir Vakaruose, didžiausias dėmesys kreipiamas į būdus, kaip žmogui gyventi harmoningai su aplinka. Fengšui meistrai ieško „tinkamų“ ir „netinkamų“ taškų, vietų, konfigūracijų, spalvų ir formų tam pasiekti.


Shutterstock


Nuo ko ir kaip pradėti?


Pravartu žinoti, kad 1-2 šimtmetyje po Kr. suformuotos keturios mokyklos, plėtojusios fengšui tradicijas. Vakarų pasaulyje labiausiai žinomos šios:


1. Aštuonių pasaulio šalių krypčių metodų (kompaso) mokykla, kurią įkūrė kalnų gyventojai. Mokykloje sukurta diagrama, sudaryta iš devynių langelių, atitinkančių devynias žmogaus gyvenimo sritis.


2. Formalioji (formų) mokykla. Formalioji mokykla orientuota į pasaulio šalių kryptis, žemės spindulius, magnetinį lauką ir planetų padėties palaikomas energetines sroves. Pagal tai pasaulio kryptims (rytams, vakarams, pietums, šiaurei) priskirtos savybės, kurios nulemia pastatų apipavidalinimą ir patalpų išdėstymą.


Pastarąja vadovaujasi ir kartu su Vaida Kandratvičūte dirbanti tituluota fengšui meistrė Rika Nishimura, kuri yra formalaus mokymo „Feng Shui Chue Foundation“ mokyklos atstovė. Kartu su atidžiu aplinkos stebėjimu ir joje vykstančiais vyksmais meistrė naudoja sudėtingiausią ir tiksliausią fengšui praktikoje naudojamą sistemą, paremtą 64 heksagramomis, kurios pamatiniai pagrindai sudėti fengšui praktikoje buvo skirti karališkiems rūmams.


Šios mokyklos filosofija remiasi unikalios erdvės ir aplinkos, kurioje ji yra, energijos srautų nustatymu. Kaip skirtingo augalo sėkloms reikalinga atitinkama dirva ir sąlygos, taip ir žmogui – kiekvienam mūsų reikalinga individualiai pritaikyta gyvenamoji ir darbo erdvė pilnavertiškam augimui.


Asmeninio albumo nuotr.


Kaip vyksta darbas su fengšui specialistu?


Fengšui pagalba norėdami sukurti tinkamą aplinką gyventi ar dirbti pradžiai turėtumėte pateikti astrologinius duomenis (gimimo datas) ir sklypo, pastato planus su pasaulio šalių nuorodomis. Fengšui meistras jums patars pradėti nuo pačių pradžių (t.y. nuo pat konsultacijų įsigyjant sklypą namams ar verslui). Tačiau net jei jau turite nekilnojamą turtą, dar nereiškia, kad pusę jo turėsite perstatyti pradėjus dalyvauti fengšui specialistui. Nuoseklus darbas vyksta bendradarbiaujant jums, jūsų architektui bei fengšui meistrui pradedant pozicija sklype, tinkamu erdvių planavimu ir baigiant formų, spalvų ir medžiagiškumo parinkimu pagal asmeninių savybių ir aplinkos darnos sinergiją.


Tinkama aplinkos, erdvės, struktūros analizė ir išplanavimas atsižvelgiant į kiekvieno (iš šeimos narių ar partnerių) individualius bruožus, energetiką, tipą leidžia sukurti aplinką palaikančia ir skatinančia asmeninį ir profesinį augimą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis