Gruodžio mėnesį žurnale „Mano Namai“ – šventiniai sprendimai, kurių jau seniai laukėte

Kalėdų karštligė, prasidėjusi jau prieš keletą savaičių, šį mėnesį pasieks savo aukštumas. Šventiškai pasipuošęs pasirodė ir žurnalas MANO NAMAI. Pasidžiaukite kartu su mumis Kalėdoms pasidabinusiais namais, dovanų idėjomis, patiekalais ir aksesuarais papuoštais vaišių stalais, šventinėmis dekoracijomis. Jaukių švenčių su žurnalu „Mano Namai“! Gruodžio numeris jau pasirodė spaudos pardavimo vietose.

Moderni klasika: pusiausvyros pojūtis

Nors interjero dizainerės Godos Litinskienės projektai pasižymi drąsiais sprendimais ir sodriais spalvų potėpiais, šį kartą pamatysite kitokį jos darbą: neatsisakydama sau būdingos ekstravagancijos, tačiau išsaugodama nuosaikumą, dizainerė sukūrė subtilią modernios klasikos interpretaciją.Ryškiausiai modernią erdvę pakeitė architektūrinių plokštumų – grindų, sienų ir lubų – dekoras: dizainerė pritaikė klasikiniam stiliui būdingų lubų profilių, palei grindis išklijavo aukštas baltas grindjuostes ir taip vizualiai tarsi paminkštino interjerą, suteikė dekoratyvumo. Siekiant išlaikyti stilistinę pusiausvyrą, buvo parinkti palyginti santūrūs, griežtų linijų šių elementų raštai, interjere leidžiantys laisvai improvizuoti klasikine tematika. Buvo pasirinkti tik pagrindiniai baldai, atsisakyta nereikalingų detalių: svetainėje palei sieną pastatytas tik lakoniško dizaino pilko kolorito televizoriaus baldas, o prie patogios sofos įkomponuotas išraiškingas puošnių stalelių duetas.

Visas interjeras dekoruotas pilkšvu pasteliniu koloritu, suteikiančiu namų jaukumo, šilumos pojūtį. Prie jo pritaikyti ir bendrojo kambario baldai bei langus dengiančios lengvos šilkinės užuolaidos. Erdvioje svetainėje įkomponuota išskirtinio dizaino sofa, papuošta kelių pastelinių atspalvių pagalvėlėmis.

Šeimininkų miegamajame vyrauja šiltas, ramybe dvelkiantis rusvas koloritas. Jį paįvairina ryškus lovatiesės atspalvis, pastelinė pagalvėlių paletė, o į bendrą visuma susieja juodos spalvos akcentai. Jaukumo pojūtį miegamajame kuria ne tik šilti žemės atspalviai, bet ir jaukūs, faktūriški elementai: švelnus lovos gobelenas, minkšta lovatiesė, natūralaus pluošto kilimas, aksominė krėslo danga, megzta dekoratyvaus laikrodžio faktūra.

Nuotraukos – Augio Narmonto. Tekstas – Kristinos Pečiukonienės. Projekto autorė – interjero dizainerė Goda Litinskienė.

Juodai balta paletė: nespalvotos nuotraukos efektas

Iš visuomeninio objekto į gyvenamąją patalpą perdaryta erdvė pasikeitė neatpažįstamai: trijų kambarių buto funkcinės zonos buvo iš naujo perskirstytos atsižvelgiant į viengungio šeimininko poreikius, o skandinavišku principu suprojektuotame interjere sukurtas nespalvotos nuotraukos efektas – lakoniškas, bet nenuobodus baltos ir juodos spalvų derinys.

Pertvarkant butą teko daryti nemažai korekcijų: buvo išgriauta virtuvę ir svetainę skirianti siena, padidintas prieškambaris ir sumažinta vonia, virtuvės zonoje vietoj buvusio sandėliuko suformuota niša baldams sumontuoti. Kita vertus, liko ir naudingų dalykų, pavyzdžiui, tiesiai iš lauko suformuotas atskiras įėjimas. Interjeras buvo projektuojamas atsižvelgiant į šeimininko poreikius, tad parinktas lakoniškas, detalėmis ir drastiškais puošybos elementais neperkrautas, erdvės ir šviesos pojūtį išsaugantis skandinaviškas stilius – čia vyrauja klasikinis, bet niekada nepabostantis juodos ir baltos spalvų derinys.

Nors bendrasis kambarys nedidelis, jame numatyta net keletas skirtingų apšvietimo scenarijų: į lubų plokštumą įmontuoti šviestuvėliai ryškiai nušviečia visą erdvę, virš valgomojo stalo įkomponuotas šviestuvas skleidžia jaukią, prigesintą šviesą, o funkcionalus toršeras poilsio zonoje praverčia norint paskaityti ar dirbant kompiuteriu. Kuriant interjerą buvo svarbu ne tik estetiniai, bet ir praktiški dalykai, todėl svetainėje įkomponuota patogi sofa su miegamuoju mechanizmu, kad prireikus būtų kur nakvoti svečiams. Dekoratyvios detalės – žvakidė iš elnio ragų, kankorėžių kompozicija, skaldytos malkos – subtiliai pratęsia natūralumu dvelkiančio skandinaviško stiliaus idėją, lakoniškam interjerui suteikia šilumos ir jaukumo.

Virtuvės zona įrengta kitoje bendrojo kambario dalyje, priešais svetainę. Ją projektuodamos, dizainerės atsižvelgė į buto šeimininko gaminimo įpročius: daug keliaujantis verslininkas nedažnai pats gamina maistą, tad buvo nuspręsta projektuoti erdvės neužgožiančius baldus, o viršutinių virtuvinių spintelių iš viso atsisakyti. Tarp virtuvės ir valgomojo zonų įrengtas tamsaus kolorito paprastų formų baro tipo stalas – vienas pagrindinių šeimininko pageidautų elementų. Jis gali būti naudojamas kaip patogus staliukas greitai papusryčiauti, be to, vizualiai atskiria skirtingas zonas.

Nuotraukos – Rasos Kuzmauskaitės. Projekto autorės – dizainerės Aliona Maliuta ir Anastasija Žuk.

Stilistiniai netikėtumai atstatytoje kaimo sodyboje

Nors daugeliui kaimo sodyba siejasi su vasara, šiluma ir atostogomis, tačiau vis dažniau didžiąsias metų šventes norime sutikti jaukioje troboje gražiame užmiesčio kampelyje... Ta proga kalėdiniame numeryje pristatome architektės Akiko Tutlys suprojektuotą įdomią ir stilingą, pagal tradicinės lietuvių architektūros ypatumus atstatytą, tačiau netikėtai šiuolaikišką kaimo sodybą.

Projektuodama interjerą Akiko didelį dėmesį skyrė kokybei, išraiškai ir autentikai, tačiau nesekė vien lietuviškąja tradicija. Vienoje erdvėje harmoningai pritapo ir skandinaviškojo minimalizmo elementai, ir autentiški šeimininko turėti lietuviško kaimo atributai. Dėl name įrengto geoterminio grindinio šildymo medžio masyvo lentos netiko, todėl buvo pritarta architektės idėjai visą pirmąjį aukštą iškloti rankų darbo molio plytelių danga – 3–4 cm storio plytelės ne tik pabrėžia kuriamą interjero stilių, bet ir puikiai išlaiko šilumą.

Prie molinių plytelių grindų gražiai pritapo ir centrinis svetainės akcentas – natūralių akmenų apdailos židinys, priešais kurį įkomponuota pagrindinė poilsio zona. Baldus architektė rinko vadovaudamasi stiliaus ir estetikos principu, nedarydama nuolaidų kokybei, todėl nenuostabu, kad šalia santūrių skandinaviško dizaino baldų įkomponuoti šeimininko išsaugoti seni kaimiški rakandai ar lietuvių meistrų sukurti autentiški objektai. Į bendrą visumą tai susiejo natūralios medžiagos, išskirtinė kokybė ir šiaurietiškas estetikos pajautimas.

Lietuvių meistrų iš šimtamečių ąžuolinių sijų pagamintų masyvių, grubokų virtuvės valgomojo zonos baldų dizainas pabrėžė interjere kuriamą santūrumo ir natūralumo koncepciją, būdingą tradicinei lietuvių architektūros kultūrai.

Ieškodama geriausio kokybės ir funkcionalumo santykio, Akiko miegamajame taip pat pritaikė subtilių rytietiškų, tiksliau, japoniškos kultūros, elementų. Miegamajame buvo sumontuotos tradicinės japoniško stiliaus širmas primenančios stumdomosios drabužinės durys su ryžių šiaudų fragmentais, rankomis, be jokių klijų ir varžtų, pagamintos profesionalaus meistro. Akiko tikinimu, kokybiški daiktai vienas kitam netrukdo, o japoniško minimalizmo estetika puikiai papildo šiaurietiškai lakonišką sodybos namo interjerą. Šioje namų zonoje, po stogo nuolydžio plokštuma, taip pat įkomponuota ir tradicinio dizaino lietuvių meistrų pagaminta romantiškais ornamentais dekoruota lova bei naktinis stalelis, pabrėžiantys autentišką šios sodybos stiliaus koncepciją.

Nuotraukos – Linos Taukačikienės. Tekstas – Kristinos Pečiukonienės. Projekto autorė – architektė Akiko Tutlys.

Malonaus žiūrėjimo!

Dėl šiuolaikinių technologijų televizorius taip suplokštėjo, kad kardinaliai pakito jo pritaikymo interjere galimybės. Laimė, į gerąją pusę: tapo patogu įkomponuoti jį pačiose netikėčiausiose vietose (ne vien sekcijos vidury...) ir taip sukurti estetiškesnę bei jaukesnę poilsio zoną.

Televizorius įkomponuotas antikvarinėje raižyto medžio spintoje – išraiškingos baldo formos jį visiškai užgožia. (Projekto autorė – architektė Asta Puolienė.)

Yra du pagrindiniai būdai, kur dėti televizorių: arba tvirtinti prie vertikalios plokštumos, arba statyti atskirai ant staliuko, baldų konstrukcijos (lentynos, spintelės, sekcijos...). Antrasis būdas paprastesnis: baldai jau atitinka interjero stilių ir nereikia sukti galvos, kaip prie jo priderinti dar ir televizoriaus zoną, juolab kad šiuolaikinio dizaino televizorių galima įkomponuoti praktiškai į kiekvieną baldą. Kita vertus, nors šis būdas ir tradicinis, bet galimi nestandartiniai sprendimai, nes televizorių spintelių šiandien yra išties originalaus dizaino (pavyzdžiui, primenančių molbertą).

Juk dabar šiam prietaisui užtenka net siauros plokštumos: baldai gali būti ne tokie griozdiški, lakoniškesni, o lentynos išskaidytos originaliau ir suteikiančios interjerui ritmo pojūtį, kurio televizorius tikrai nepažeis, jei kompozicija bus tinkama. Paprasčiausia sukurti simetrišką kompoziciją, kai televizorius įkomponuojamas centre. Asimetriška gerokai sudėtingesnė: pirma vertėtų nupiešti eskizą ir laikytis proporcijų aplink televizorių ant lentynų dėliojant knygas, gėles ir kitus širdžiai mielus niekučius, poilsio zonai suteikiančius individualumo. Galimas ir visai minimalistinis, bet itin funkcionalus variantas: visą baldo konstrukciją sudaro vien uždaros spintelės be rankenėlių, įrėminančios vienintelį akcentą – televizorių. O kartais jis atsiduria pačiose netikėčiausiose vietose: pavyzdžiui, įmontuojamas į šaldytuvo duris, gartraukį ar dušo kabiną.

Nuotraukos – iš žurnalo „Mano namai“ archyvo. Tekstas – Danguolės Kiškienės.

Kalėdų dovanos smaguriams

Neįpareigojančios, kvapnios, greitai paruošiamos dovanos tiems, kurie mėgsta jas gaminti patys. Galėsite ruošti namuose, klausydamiesi kalėdinių melodijų ar akies krašteliu stebėdami mėgstamą filmą.

45 sausainiams reikės: 300 g maltų migdolų be luobelių, 220 g miltinio cukraus, 3 kiaušinių baltymų, 1 šaukšto malto cinamono, 50 g migdolų drožlių, žiupsnio druskos.

Kiaušinių baltymus su druska išplakite iki tirštų putų po truputį berdami miltinį cukrų. Šią masę įmaišykite į maltus migdolus. Šaltame vandenyje pamirkytais delnais formuokite maždaug 3 cm skersmens tešlos rutuliukus, pavoliokite juos migdolų drožlėse (jeigu šios labai trapios, užberkite jų ant rutuliukų) ir sudėkite ant kepimo popieriaus skardoje.
Kepkite 130–150 °C temperatūros orkaitėje, iki ims rusvėti, maždaug 45 min. Jeigu kepiniai per greitai ruduoja, karštį sumažinkite iki 120 °C. Ištrauktus iš orkaitės iškart pabarstykite cinamonu.

P. S. Kepinius patogu supakuoti į medinį krepšelį, pvz., nuo pievagrybių. Įklokite į jį gražaus popieriaus skiautę, krepšelį apjuoskite virvele, pritvirtinkite pušies šakelę su kankorėžiu.

Gamino ir fotografavo Giedrė Barauskienė.

Rinkite gražiausią 2014 metų žurnalo MANO NAMAI viršelis!

Metams baigiantis su jūsų pagalba renkame patraukliausią MANO NAMAI viršelį. Šios tradicijos nekeičiame ir šiemet. Atsakymų lauksime iki gruodžio 20 dienos. Nuo 2014-12-15 už gražiausią viršelį galėsite balsuoti ir portale ManoNamai.lt.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis