Daugiausiai dėmesio 2014 metais sulaukę interjerai

Šiais metais publikavome ne vieną įspūdingą interjerą. Dėkojame visiems, kurie skaito, bendradarbiauja, pataria ar kritikuoja. Tikimės, kad ir kitais metais augsime kartu!

1. Namas, kuriame vyrauja skandinaviškas minimalizmas

A. Miakinkov nuotr.

Šviesus, erdvus, funkcionalus, kartu šiltas ir stilingas – tokią skandinavišką interjero viziją realizavo jaunas namo šeimininkas su dizainerio pagalba.

Visą interjerą pamatysite ČIA

2. Išraiškinga modernumo estetika 100 kv.m bute Vilniaus širdyje

Išskirtinėje Vilniaus vietoje – šalia Šv. Kotrynos bažnyčios – laikantis senamiesčiui būdingo architektūrinio stiliaus pastatytame name įrengtas erdvus (daugiau nei 100 m²) butas buvo skirtas nuomoti, todėl projekto autorė architektė Rasa Jonikaitė turėjo atsižvelgti į specifinius tokios paskirties gyvenamajai erdvei keliamus reikalavimus.

T. Serket nuotr.

Butą apžiūrėkite ČIA

3. Tokios prabangos dar nematėte – ekstravagantiškai įrengta 1200 kv.m vila

Baltic Sotheby’s International Realty nuotr.

Tai yra vienas iš tų namų, kuriems visi apibūdinimai per silpni. 1200 kv.m plotas ir supanti 15 tūkst. kv.m aplinka parklupdo net didžiausius prabangos kritikus. 5 kambariai, 8 miegamieji, 8 vonios kambariai – tokioje viloje įmanoma ir pasiklysti. Tiesa, šiame name yra ir atskira sporto salė, asmeninis kino teatras.

Vilą išvysite ČIA

4. Kaip iš senos sodybos sukurti rojų poilsiui (PRIEŠ IR PO)

Asmeninio archyvo nuotr.

Kai Irena ir Justinas Sakalauskai prieš vienuolika metų įsigijo 1910 metais statytą sodybą prie Žaleso ežero, čia rado tris sąvartynais virtusius, užakusius tvenkinius, sunykusį vaismedžių sodą, prišiukšlintas ežero pakrantes ir avarinės būklės statinius. Šiandien šeima džiaugiasi itin jaukia ir gražia sodyba.

Sodybą galite įvertinti ČIA

5. Įžymybės namai: kaip laisvalaikį leidžia Richardas Gere'as


AOP nuotr.

Richardas Gere'as nori atsisveikinti su namu Niujorke. Nors šis būstas tikrai vertas dėmesio, tačiau kol kas neatsiranda norinčių jį pirkti, dėl to kaina buvo sumažinta 9 mln. dol. – iki 56 mln. dol. Viloje yra ne tik 12 kambarių, 12 vonios zonų, 2 atvykėliams pritaikomas svečių namelis, bet ir baseinas, lauko židinys.

Visą namą apžiūrėkite ČIA

1. 44 kv.m mansardinio tipo butas Juodkrantėje 

Ramus, vilnijantis jūros ir smėlio koloritas, tarsi vėjo, saulės ir vandens nugludinti baldai bei dekoro objektai, natūralaus pluošto ryškia faktūra žavinčios, malonios paliesti medžiagos, dėmesys funkcijai ir praktiškumui, išgryninto paprastumo ir laiko patikrintos estetikos derinys – tokią viziją architektė Romualda Dainelienė įgyvendino kurdama ilsėtis skirto buto, įrengto atnaujintame name Juodkrantėje, interjerą.

T.Serket nuotr.

Visą interjerą galite pamatyti ČIA

2. 100 kv.m butas sostinėje, pro kurio langus matoma viena gražiausių bažnyčių

Butas Vilniaus širdyje iš pradžių tebuvo 82 kv.m ploto, tačiau jo savininkui į pagalbą pasitelkus komandos „Kūnas“ architektus Vitalijų Jankūną ir Marių Morkūną, jis buvo padidintas iki 100 kv.m.

M. Žičiaus nuotr.

Interjerą galite pamatyti ČIA

3. Sodyba, kuri primena mažą dvarą

Netoli gervių rezervato įsikūrusioje Onos Baltrušaitienės sodyboje kiekvieną vasaros rytą galima stebėti gervių pulkus. Keturių hektarų sodybą šeimininkė įrengė vadovaudamasi principu, daryti tik tiek, kad nieko nesugadintų.

Sodybą apžiūrėti galite ČIA

4. Jaunatviškai, šiuolaikiškai ir pigiai įrengtas butas Vilniuje

Dizainerė Neringa Dervinytė susidūrė su rimtu iššūkiu – sukurti interjerą nežinant, kas jame gyvens. Bute yra 2 miegamieji, svetainė sujungta su virtuve, valgomuoju, vonios kambarys ir erdvė, kurioje galima įkurti darbo ar kitokį kambarį. Norėta išsaugoti būsto aukštį, dėl to lubos buvo paliktos betoninės, parinkta balta spalva, kuri žaismingai kontrastuoja su juodais laidais, industriniu stiliumi, kitomis paliktomis instaliacijomis. Taip pat nenorėta paslėpti plytų sienų – jos butui suteikia originalumo.

Įvertinti sukurtą interjerą galite ČIA

5. Apsilankymas A. Jasaitytės-Čeburiak būste

Koks žmogus – tokie ir namai. Ir tai nėra dar viena banali frazė, tai iš tikrųjų pajuntame įžengę į kito žmogaus būstą. Aistės Jasaitytės gyvenimo pokyčius galėjo stebėti nemaža visuomenės dalis. Modelio duona, šokių projektas, santuoka, psichoterapijos studijos, motinystė – kai kam tai tik žodžiai, tačiau pabendravus su psichologe pajunti, kiek kiekvienas etapas suteikė ir pakeitė. ManoNamai.lt pirmieji apsilankė buvusio modelio namuose, tad pateikiame Jums nuotraukas ir išplėštą dienoraščio lapą.

Kaip gyvena moteris, galite pamatyti ČIA

1. 41,39 kv.m ploto interjeras „Saulėta sala“ naujos statybos namų komplekse.

Šiame bute yra du kambariai ir sanmazgas. Dizainerės Audronė Ambrazienė pagrindinę buto erdvę padalijo net į keturias zonas: valgomąjį, darbo zoną, svetainę ir virtuvę. Tačiau, kaip teigia dizainerė, ši zona susidėliojo gan aiškiai ir paprastai. Kadangi virtuvės vieta jau buvo numatyta, todėl valgomojo ir televizoriaus žiūrėjimo zona buvo komponuojama vienoje sienoje, o šalia sofos pastatytas darbo stalas.

Visą interjerą galite pamatyti ČIA

2. 260 kv.m namas Užupyje

260 kv.m namas pastatytas 360 kv.m sklype. Pastato formą nulėmė tai, kad jis yra ant kalvoto sklypo reljefo, o sklypo užstatymas lygus 34 proc.Pastatas, kuris yra vieno aukšto su cokoliu ir mansarda, suprojektuotas taip, kad maksimaliai būtų išnaudotas esamas sklypo reljefas, tai yra pastato aukštai suprojektuoti terasomis: cokolinis aukštas ir pirma terasa, pirmas aukštas ir antra terasa, mansarda ir trečia terasa.

D. Cibulsko nuotr.

Visą interjerą galite pamatyti ČIA

3. Modernus juodai baltas interjeras

Lenkų dizaino studijos „Kasia Orwat“ architektai juodai baltų interjerų temai pristatė įdomų studijos tipo butą, kurio interjeras įkvėps naujovių mėgėjus.

Kasia Orwat nuotr.

Visą interjerą galite pamatyti ČIA

4. Atgimusi praeitis: 1960 m. būsto rekonstrukcija

Šis renovacijos projektas 1960-ųjų vilą Meksikoje pavertė šiuolaikišku šešių gyvenamųjų apartamentų kompleksu su originaliu fasadu.Projekto pagrindas – idėja naujai panaudoti prieš daugiau nei 40 metų pastatyto namo erdves, iš jų sukuriant gyvenamą plotą kiekvienam šeimos nariui atskirai, tačiau laikantis sąlygos, kad bus išsaugota pastato esmė – stengiamasi atlikti kuo mažiau pakeitimų ir išsaugoti originalias detales, kurios turės būti integruotos į naująjį projektą.

Structum nuotr.

Visą interjerą galite pamatyti ČIA

5. 260 kv.m namas Vilniaus rajone prie Neries

Dizainerė Audronė Litinskienė, neretai pavadinama originalių ir išskirtinių interjerų kūrėja, projektuodama vieną naujausių savo darbų – Vilniaus priemiesčio gyvenvietėje prie Neries įrengtame sklype pastatyto namo interjerą – pasakojo tarsi žaidusi asociacijų žaidimą: tekantis upės vanduo, nuo sklypo matomi kito kranto miško vaizdai jai priminė pajūrio peizažą, tad, norėdama suteikti projektui žaismingumo ir intrigos, subtilių jūros motyvų ji įterpė ir į šiuolaikišką išgryninto stiliaus namo interjerą.

S.Serapino nuotr.

Visą interjerą galite pamatyti ČIA

1. Architektė Nijolė Norkūnienė buvo gavusi užduotį – sukurti funkcionalų, bet kartu ir estetiškai patrauklų, projektą. Kaip jai pavyko galite pamatyti ČIA

P. Gasiūno nuotr.

2. Lenkų dizaino studijos „Kasia Orwat“ architektams ir interjero dizaineriams patinka iššūkiai. Vienas iš iššūkių buvo butas, kurio šeimininkas norėjo susikurti jį patį atspindinčią aplinką – šiurkštoką, vyrišką, bet tuo pačiu su elegancijos ir kūrybiškumo atspalviu.

Butą galite išvysti ČIA

3. Šis namas nepalieka abejingų. Iš išorės jis primena ateivių būstą, o viduje – loftą. Namas buvo įrengtas remiantis ekologiškomis idėjomis – 90 proc. sudaro mediena, stoglangiai orientuoti į saulę, o pastato konstrukcijos gali atlaikyti uraganus bei žemės drebėjimus.

Šį neįprastą būstą galite įvertinti ČIA

AOP nuotr.

4. Neretai sakoma, kad perdaryti sunkiau, nei padaryti iš naujo, tačiau interjero dizainerė Alina Venskutė, kurdama nedidelio vieno kambario buto rekonstrukcijos projektą, jau turėjo aiškią viziją, kaip namus „perrengti nauju, šiuolaikišku rūbu“. Dizainerė atvėrė bei vizualiai padidino erdvę, pritaikė praktiškų ir funkcionalių sprendimų, parinko šiuolaikiškus baldus bei šviesų, gaivų koloritą, o interjerą paįvairino originaliais ažūriniais objektais.

Interjero pokyčius galite pamatyti ČIA

A. Klimavičiūtės nuotr.

5. Įsitaisiusi vos per keletą metrų nuo jūros, ši vila dar yra apsupta 2000 kv.m. sodo, kuriame auga ir gana reti augalai. Ji taip pat pasižymi ypatingu ryšiu tarp eksterjero ir interjero.

Svajonių vila galite pasigrožėti ČIA

Baltic Sotheby’s International Realty nuotrauka

1. Drąsūs mažo buto sprendimai 57 kv.m erdvėje

Nedidelis (57 kv. m) dviejų kambarių butas išskirtinis tuo, kad architektė Asta Puolienė interjerą suprojektavo į vieną visumą – susiejo svetainės bei miegamojo erdvę ir taip mažame būste sukūrė beribiškumo įspūdį.

A. Narmonto nuotr.

Visą interjerą galite pamatyti ČIA

2. Atnaujinta sodyba tapo moderniu vasarnamiu

Jei nesinori vasaroti senovinėje rąstų troboje, galima imti pavyzdį iš Kanados architektų. Jie apgriuvusį kaimo namą pavertė modernia vila, kurioje poilsiui nemaišo daiktų gausa, o namo eksterjeras susilieja su gamta.

AOP nuotr.

Vilą įvertinti galite ČIA

3. 50 kv.m loftas Vilniuje, kuriame vyrauja balta spalva

Vilniuje esantis loftas yra išdėstytas per du aukštus. Pirmajame – virtuvės, vonios kambario ir svetainės zonos, antrajame aukšte – bendra miegamojo ir poilsio erdvė. Loftas yra viršutiniame pastato aukšte, dėl to beveik visą pagrindinės lauko sienos dalį sudaro vitrininiai langai su vaizdu į Nerį.

R. Steponavičiaus nuotr.

Visas straipsnis apie loftą ČIA

4. PRIEŠ ir PO: šiuolaikiškai atgimęs 57 kv.m butas Vilniaus centre

Dizainerėms Simonai Kazakauskaitei ir Ievai Grinevičiūtei kuriant interjerą buto šeimininkai suteikė visišką laisvę – jos galėjo viską projektuoti ir dėlioti savo nuožiūra. „Dėl to nusprendėme paeksperimentuoti“, – pažintį su interjeru pradeda dizainerės.

E. Grin nuotr.

Pasikeitimus išvysti galite ČIA

5. Atnaujintoje sodyboje – tradicinės puošybos akcentai

Renovuojant prie vieno didžiausių ir gražiausių Aukštaitijos ežerų įrengtą sodybos namą, didelis dėmesys buvo skiriamas puošybos elementams. Vilniečiai šeimininkai norėjo pagyvinti pasenusį interjerą, harmoningai pritaikyti jį prie užmiesčio aplinkos, pabrėžti kaimiško stiliaus estetiką, todėl jam dekoruoti rinkosi tradicinio dizaino lietuviškus, rankų darbo ornamentais papuoštus baldus ir aksesuarus.

A. Kašmočiaus nuotr.

Reportažą apie sodybą galite pamatyti ČIA

1. Šeimos poilsio namai ežero pakrantėje

Didelį miško sklypą pusiasalyje ant ežero kranto architektės Astos Kazlauskienės šeima pavertė jaukia šeimos poilsio vieta: išvalius brūzgynus bei krūmokšnius buvo atvertas puikus vaizdas į nedidelį, bet gražų ežerą, kieme suformuotas prie natūralios miško aplinkos derantis kraštovaizdis su kalvoje paslėpta pirtele ir žemyn krintančiu kriokliu, o ant senų pamatų iškilo erdvus rąstinis namas.

Visą interjerą galite pamatyti ČIA

2. Netikėtumo efektas 85 kv.m lofte Vilniuje

Taigi projektuodama lofto tipo butą, dizainerė Indrė Sunklodienė stengėsi sukurti netikėtumo efektą: naudojo neįprastas apdailos medžiagas, pritaikė dinamišką geometrinių formų žaismą, įrengė namuką bute ir interjerą pagyvino ryškiaspalviais akcentais.

Visą interjerą galite pamatyti ČIA

3. Ekologiškas 65 kv.m butas su charakteriu

65 kv.m ploto butas Mumbajaus priemiestyje Bandroje (Indija) kurtas jaunai porai, kuri troško gyventi originaliame ir ekologiškame būste. Skirtingos namų erdvės viena su kita sujungtos mažesniais skliautais ir arkomis, taip sukuriant iškalto urvo įspūdį, derantį su gaivia Viduržemio jūros nuotaika.

Visą interjerą galite pamatyti ČIA

4. Minimalistinis buto interjeras su skoningais akcentais

Architektas Adolfas Loosas teigė: „Kuo kultūringesnis tampa žmogus, tuo mažiau lieka dekoracijų“. Tą patį galime pasakyti ir apie interjerą. Ir būtent minimalistinis interjeras tai atspindi labiausiai. Šio stiliaus būstuose išryškėja baldų, detalių, sprendimų funkcionalumas ir vyrauja skoningas „švarumas“.

Visą interjerą galite pamatyti ČIA

5. Erdvės estetika 52 kv.m skandinaviško minimalizmo bute sostinėje

Užupyje, visai šalia garsiojo Angelo, palėpiniame bute interjerą kūrusi jo savininkė ir projekto autorė Danutė Buckutė-Ambrazaitienė pasakojo negalėjusi atsispirti ypatingai šiame sename menininkų rajone sklandančiai atmosferai ir, atsižvelgdama į vietos ir erdvės išskirtinumą, palėpės interjerui dekoruoti pasirinko universalų, lengvą, šviesos bei laisvės pojūtį kuriantį skandinavišką stilių.

Visą interjerą galite pamatyti ČIA

1. 200 kv.m namo Vilniuje su akvariumu interjeras

Šio namo interjerą kūrė interjero dizainerės Simona Kazakauskaitė ir Giedrė Medinytė. Joms namo šeimininkai suformulavo tokią užduotį – sukurti jaukius, šiltus namus, nepavaldžius laikui bei mados tendencijoms. Šiam tikslui įgyvendinti pasitelktos natūralios, ilgaamžės medžiagos – akmuo, medžio masyvas, stiklas, metalas. Nevengta ir klasikai būdingų motyvų ir detalių. Namo stilistiką būtų sunku konkrečiai apibrėžti ir juo labiau patalpinti į rėmus. Čia yra visko – ir klasikos elementų, kurie suteikia monumentalumo, ir modernių detalių, medžiagų, kurie būtini šiuolaikiškam žmogui.

Visą interjerą galite pamatyti ČIA

D.Gumbrevičiaus nuotr.

3. Jaukus klasikinio stiliaus butas Užupyje

Pro šio Vilniaus Užupio rajone esančio buto langą atsiveria maloni akiai panorama. Šeimą džiugina ir seni obelų sodai, ir bažnyčios bokštai. Klasikinis interjeras, sukurtas architektės Dovilės Martinaitytės, pasižymi gera planine struktūra bei švelniais spalviniais tonais.

Šį interjerą galite įvertinti ČIA

A.Narmonto nuotr.

4. Minimalistinė 160 kv.m mansarda, iš kurios matyti Gedimino pilis

Nestandartinės architektūros ir formos erdvės įkvepia mąstyti kitaip. Gavusi užsakymą projektuoti interjerą įspūdingoje, stoglangių šviesos apšviestoje erdvioje palėpėje, įrengtoje sename Vilniaus senamiesčio name, dizainerė Jovita Jankauskienė jai dekoruoti pritaikė savo darbo stiliui ne itin būdingą skandinavišką minimalizmą, paryškintą sodrių spalvų potėpiais.

Apžiūrėti šį interjerą galite ČIA

A.Narmonto nuotr.

5. Namas, kuris paliks įspūdį net didžiausiam kritikui

George'as Clooney savo žmonos nenuskriaudė. Už 44 mln. Lt (16 mln.dol.) nupirko dvarą. Amal Alamuddin su aktoriumi tikrai atras vietos kūrenti šeimos židinį 836 kv.m name, kuris pastatyatas 1,6 ha sklype.

Šį įžymybės pirkinį galite įvertinti ČIA

1. Neįtikėtina! PRIEŠ ir PO: 8 kv.m butas, skirtas pilnaverčiam gyvenimui

Vadinamieji tarnaičių kambariai Paryžiuje yra paskutiniuose aukštuose, jie mažučiai, nefunkcionalūs, be estetinio pojūčio. Tačiau nuo šiol jie gali užsitarnauti žmonių simpatijas dėl vienų dizainerių sumanymo.

VIDEO ir nuotraukas galite išvysti ČIA

Fabienne Delafraye photographer nuotr.

2. 55 kv.m interjeras Vilniuje, kuriame svarbiausia – minimalistiniai akcentai

Architektai iš studijos „m3architektai“ Vitalijus Avreicevič ir Janina Basova sukūrė 55,52 kv.m buto interjerą Vilniuje. Dviejų kambarių būste yra įrengtas miegamasis kambarys, svetainė sujungta su virtuve ir vonios kambarys.

Interjerą įvertinti galite ČIA

J. Kirilenko nuotr.

3. 30 savaičių trukusio buto Vilniuje remonto rezultatas

Portalo ManoNamai.lt turėjo galimybę stebėti dizainerės Linos Ruokienės namų remonto procesą. Per 30 savaičių buvo visko  pauzių, įvairių sprendimų, netikėtų trukdžių, tačiau rezultatas malonus daugumai.

Kaip butas atrodo po remonto galite pamatyti ČIA

L. Ruokienės nuotr.

4. Apsilankymas dizainerės Julijos Janus namuose: gundančiai skani spalvų mišrainė

Viešnia iš šiaurės, subtili skandinavė – tokia atrodo dizainerė Julija Janus, kai pamatai ją pirmą kartą. Platininiai plaukai, rami veido išraiška ir balsas, jokio dirbtinio manieringumo. Menininkė geriau nutylės, nei pasakys kokią nesąmonę, o į kvailus žurnalistų klausimus atsako ramiai bei santūriai, bet aštriai. 

Dizainerės namus išvysti galite ČIA

Fotografijos autorius – Leonas Garbačauskas.

5. Atostogų buto Druskininkuose interjeras, kuris buvo pripažintas geriausiu 2013 m. privačiu projektu

Praeitą savaitę Vilniuje vyko interjero sprendimų apdovanojimų ceremonija – „Metų paletė 2013“. Renginyje buvo įvertinti Lietuvos architektai bei dizaineriai, įgyvendinę geriausius privataus, biuro ir visuomeninio interjero projektus, bei pristatytos kitų metų spalvinės interjero tendencijos.

Interjerą įvertinti galite ČIA

Nuotraukos autoriusDarius Romanovskij.

1. Dizainerės I. Marcinkevičienės būstas: namai, kuriuose viskas be saiko

Užsukę pas menininkus Indrą ir Vilmantą Marcinkevičius, būkite pasirengę ilgai viešnagei. Tikėsitės tik išgerti puodelį arbatos, o būsite pamaitinti kepta antimi su apelsinų padažu. Kaip juokauja patys šeimininkai, jų namuose viskas yra be saiko. Jei vakaroji, tai iki ryto ir būtinai su šokiais ant stalo; jei gyveni, tai tik spalvų fontane, kurį sudaro visa dažų paletė; jei kuri, tai tik drąsiai ir nesuvaržytai, kad jaustum deginančią aistrą. Tiesą sakant, kitokio interjero būtų sunku tikėtis, jis puikiai dera su Marcinkevičių šeimos koloritu. Ugningą šių namų gyventojų įvaizdį papildo ir raudonplaukis vižlų veislės augintinis.

L. Garbačausko nuotrauka

Visą interjerą galite pamatyti ČIA

2. 33 m² butas Vilniuje – maža erdvė, kurioje tilpo visos reikalingos zonos

Naujos statybos name įrengtas beveik 33 m² ploto butas iš pradžių tebuvo tuščia taisyklingo stačiakampio formos patalpa be jokių pertvarų. Projekto autorė dizainerė Audronė Ambrazienė, atsižvelgdama į šeimininkų poreikius ir pageidavimus, sienas pirmiausia „statė“ brėžinyje, o tik tada – ir realiai. Šeimininkai norėjo šioje miniatiūrinėje erdvėje sutalpinti visas būtinas zonas – svetainę, virtuvę ir visavertį valgomąjį, taip pat pageidavo rasti vietos atskiram miegamajam.

I. Petino nuotrauka

Kaip tai pavyko įgyvendinti, galite pamatyti ČIA

3. PRIEŠ ir PO: skaitytojo patirtis remontuojant 31 kv.m butą

Šį pavasarį teko suremontuoti nedidelį 31 kv. m. butą, esantį Vilniuje, netoli senamiesčio. Pamačius seną, užleistą, tamsų butą, norėjosi jį prikelti naujam, šiuolaikiškam ir šviesiam gyvenimui. Iš anksto, žinant, kad didelių investicijų jam nenumatoma, buvo planuojamas būtiniausių instaliacijų pakeitimas ir ekonomiškas įrengimas.

Asmeninio archyvo nuotr.

Pokyčius išvysti galite ČIA

4. Pora iškeitė patogų gyvenimą mieste į mažutį 13 kv.m namelį

Jaunai porai norėjosi paprastesnio gyvenimo, tad jie nutarė tiesiogine prasme imti į rankas santuokinio būsto reikalus ir susimeistravo 13 kv.m namelį.

AOP nuotr.

Kaip jiems pavyko, galite pamatyti ČIA

5. Skaitytojos 125 kv.m sukurtas buto interjeras Klaipėdoje – kaip jį įvertino dizainerė?

Skaitytoja Virginija ryžosi įrengti savo draugės butą. Rezultatas ją maloniai nustebino, tad ji nepabijojo rezultatu pasidalinti su mumis.

Asmeninio archyvo nuotr.

Buto pokyčius ir dizainerės komentarą galite įvertinti ČIA

Jei esate profesionalus dizaineris, su kuriuo dar nesusipažinome, ar skaitytojas, kuris nebijo eksperimentuoti su interjerais, visuomet laukiame laiškų: manonamai@delfi.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis