Atostogų nuojauta 140 kv.m name

Namas yra mažame miestelyje pusšimtis kilometrų nuo Vilniaus ramioje vietoje ant upės kranto, jis skirtas trumpam pabėgimui nuo miesto šurmulio, tačiau jame įrengti visi šiuolaikiniai buities patogumai, būtini nuolatiniam kokybiškam gyvenimui. „Tiek vaizdai pro langus, tiek išlikę vidaus puošybos fragmentai lėmė, kad apie šiuolaikišką interjerą negalėjo būti nė kalbos. Tai turėjo būti Provanso stilistikai artimas užmiesčio namas, kurio interjere dominuoja lenktos formos ir saikinga savita prabanga“, – sako interjerą kūrusi dizainerė Vėjūna Kasinskienė.

Objekto dosjė:


3 asmenų šeima


Tipas – 1962 metais statytas namas, skirtas poilsiui savaitgaliais ir vasarojimui.


Namo rekonstrukcija – visiškai pakeistas vidinis erdvių planavimas ir išdėstymas, išgriautos ir naujai suformuotos pertvaros, pakeisti langai, apšiltintas, atnaujintas ir perdažytas namo fasadas.


Plotas – 140 m².


Gyventojai – trijų asmenų šeima.


Projekto autorė – interjero dizainerė Vėjūna Kasinskienė (interjero studija „Riviera Living“).

Pradėjus kurti interjerą buvo sugalvotas pavadinimas „Gėlių namai“ (arba „Casa de las Flores“) – jis ir įkvėpė daugelį dizaino sprendimų. Namas skirtas poilsiui, todėl jame norėta sukurti kuo ramesnę aplinką, kurioje tvyrotų savita atostogų nuojauta ir Provanso nuotaika, nepavaldžios laiko tėkmei bei trumpalaikėms mados tendencijoms. Interjero projekto autorė Vėjūna Kasinskienė siekė nenutolti nuo šeimininkams artimos modernios klasikos, bet ir suteikti interjerui daugiau laisvumo įkomponuojant kaimiško stiliaus elementų. Pasak dizainerės, pagrindiniai interjerą apibūdinantys raktažodžiai – Provansas, klasika, gėlės, vasara, atostogos.


Interjeras yra gyvas ir savitas, kiekviename kambaryje vis kitoks, o drauge vientisas, jo niekaip nepavadinsi tradiciniu lietuvišku – čia patekęs pasijunti pakeitęs aplinką, gal net šalį ir atsidūręs kažkur kitur nei buvai vakar“, – paaiškina Vėjūna.


Leonas Garbačauskas


Antrajame aukšte esančioje svetainėje iš visų pusių suprojektuoti dideli langai, čia visada šviesu, todėl buvo pasirinkti sodresnių atspalvių korpusiniai baldai, levandų spalvos foteliai ir sodraus pilkai violetinio tono užuolaidos.

Originalus sprendimas


Išskirtinis didelis veidrodis svetainėje tarsi pratęsia horizontą, jo forma atkartoja skirtukais dekoruotus medinius namo langus.Iš pirmo žvilgsnio seno namo interjeras atrodo paprastas, su teisingai suformuotomis gyvenamosiomis zonomis: patogiais ir ramiais šeimininkų ir svečių miegamaisiais, atskirais vonios kambariais, didele patogia virtuve ir valgomojo zona ilgam vakarojimui prie stalo, erdviu poilsio kambariu, atspindinčiu šeimininkų pomėgius ir suburiančiu visus draugėn. Tačiau, kaip sako interjero dizainerė, „naujų objektų įrengimas yra juokas, lyginant su šiuo projektu: čia ne tu diktuoji, ką norėtum įgyvendinti, o erdvė ir aplinka „siūlo“ tinkamiausius ir optimaliausius sprendimus“. Projektuojant namo interjerą teko atlikti dvigubą darbą: nors viduje reikėjo daug ką išgriauti, paliekant tik išorines ir vidines kreivas sienas, tai, kas liko sena, turėjo harmoningai persipinti su tuo, kas naujai sukurta.

Didžiajame antrojo aukšto kambaryje esanti svetainė padalyta į dvi zonas: viena skirta pasisėdėti prie baro tipo stalo degustuojant šeimininkų kolekcionuojamą romą ir žaidžiant stalo žaidimus, kitoje dalyje suformuota jaukiems pasisėdėjimams prie televizoriaus skirta zona. Jos koloritas šiek tiek švelnesnis: sofos apmušalai yra šviesaus lino atspalvio, šiltai ir jaukiai atrodo pintas sizalių kilimas, o foteliai atkartoja pirmojo aukšto valgomajame vyraujantį levandų spalvos motyvą.


Leonas Garbačauskas


Interjere vyraujančias lenktas formas ir subtiliai kartojamą gėlių motyvą atspindi šviestuvų dizainas. Visi britų ir belgų gamintojų šviestuvai sunkūs, kaldinto metalo, lenktos, gėlės žiedus primenančios formos. Bendrasis ir šoninis apšvietimas ramus ir neįkyrus, jis asocijuojasi su žvakių skleidžiama šviesa.

Namo šeimininkas kolekcionuoja įvairių rūšių romą, todėl pageidavo turėti „romo spintą“, kurioje būtų laikomas tik romas ir knygos. Pasak Vėjūnos, kadangi romas kelia asociacijų su Kuba, sodrumu, cigarais, išraiškingomis faktūromis, tai gėrimo degustavimui ir stalo žaidimams skirtai zonai pasirinktos gilios spalvos, grubūs tašyto medžio baldai, o impozantiškas „romo spintos“ dizainas atskleidžia kolekcijos solidumą ir vertę.

Visus svetainės interjero elementus į visumą susieja dideli teatrališki šviestuvai juodais gaubtais ir kaldinto metalo bei šukuotos faktūros medžio staliukai. Siekiant išryškinti interjero koncepciją, čia dominuoja lenktų formų sendintos stilistikos natūralaus medžio baldai – sunkūs, tvirti ir ilgaamžiai, išryškinami grubūs medienos raštai.


Interjere vyrauja achromatinės, ramios, natūralios spalvos. Viso namo apdailai pasirinktas vienas sienų atspalvis ir vienoda grindų danga – tarsi paveikslo fonas, skirtas atsiskleisti išraiškingesnėms faktūroms, sodresnių tonų akcentams, nes šeimininkai nenorėjo baltai pastelinio interjero.Erdviame pirmojo aukšto kambaryje suprojektuota virtuvė ir valgomasis. Prie švelniai pilkos sienų ir pilkšvai rudos grindų spalvos virtuvėje dizainerė priderino šiltos ąžuolo faktūros baldus pilkais stalviršiais. Jie sušildo interjerą, kad žiemą jis neatrodytų šaltas – mat šį kambarį saulė pasiekia tik pirmoje dienos pusėje.


Name kai kur dar buvo išlikęs gipsinis lubų dekoras, lubos ir sienos buvo labai nelygios, kampai šen bei ten suapvalinti. Todėl nuspręsta tik minimaliai sulyginti visas plokštumas ir padengti jas dekoratyviu tinku naudojant specialią techniką, kuri suteikia sendinimo ir subtilaus šešėlių kritimo (kampai atrodo tamsesni) efektą. Nors visos namo sienos ir lubos dažytos tokia pačia švelniai pilkšva spalva, tačiau dėl šios technikos skirtingose erdvėse ji atrodo vis kitokia, suteikia interjerui žaismingesnės nuotaikos.


Leonas Garbačauskas


Valgomajame, kaip ir svetainėje, suspindi akcentinė levandų spalvos tekstilė: išraiškingos faktūros valgomojo kėdžių apmušalai ir užuolaidos – tarsi subtiliai neįkyri užuomina apie gėles, Provansą, vasarą. Ši spalva tobulai dera su pilkšvais, baltais ir šiltais ąžuolo medienos atspalviais, juos susieja ir suteikia nuotaikingos šilumos.


Leonas Garbačauskas

Siekiant suteikti atsvarą interjere dominuojančioms lenktoms klasikinio stiliaus formoms, virtuvėje suprojektuoti ir individualiai pagaminti tiesių, lakoniškų formų baldai – jie vizualiai neutralūs, o drauge išskirtinai funkcionalūs.

Visus virtuvės ir valgomojo interjero elementus spalviškai ir vizualiai suvienija išskirtinis akcentas – dailininko Arūno Rutkaus paveikslas „Vasara“.

Tiek svečių, tiek šeimininkų miegamiesiems parinkti jaukūs ir stilingi, interjero dizaino koncepciją atspindintys mediniai lietuvių gamintojo TCH baldai.


Leonas Garbačauskas


Tarsi pabirusios, netaisyklingai sukomponuotos svečių vonios kambario plytelės klasikiniam interjerui, kuriame spindi solidi vario spalvos santechnika ir prie jos derantys aksesuarai, dovanoja netikėto žaismingumo.


Leonas Garbačauskas
Leonas Garbačauskas


„Senoviško“ jaukumo įspūdį visame name sustiprina lubų puošyba. Kad apvadų vainikas būtų ištisinis, teko ne tik atkurti senus lipdinių fragmentus, bet ir „priauginti“ naujus.


Tiek šeimininkų, tiek svečių miegamiesiems išrinkti panašios formos baltos spalvos mediniai baldai, tad interjero dizainerei norėjosi įlieti ryškesnių spalvų, kurios kurtų gaivios vasariškos nuotaikos įspūdį, primintų žydinčią pievą, suteiktų pozityvios energijos. Todėl abiejuose miegamuosiuose vienai sienai dekoruoti ji pasirinko ryškiaspalvius gėlėtus Didžiosios Britanijos gamintojo „Designers Guild“ tapetus, primenančius ranka tapytas akvareles. Svečių miegamajame margais tapetais išklijuota siena ties lovos galvūgaliu, todėl lovos tekstilei parinktas pastelinis neutralus atspalvis, o šeimininkų miegamajame spalvomis suspindi šoninė siena, tad lovos užtiesalas taip pat ryškus. Interjere vyraujantį gėlių motyvą pratęsia ir veidrodis šeimininkų miegamajame – jo dizainas primena stilizuotą žiedą.

Kadangi namas nėra didelis, projektuodama vonios kambarių interjerą dizainerė siekė išsaugoti stilistinį vientisumą – ir čia puikiai tinka aptakių formų baldai, kuriama jauki, poilsiui nuteikianti atmosfera.


Tiek šeimininkų, tiek svečių vonios kambarių apdailai naudojamos vienodos akmens masės plytelės. Pilkšvą smulkių mozaikinių plytelių, kuriomis išklotos visos grindys, koloritą atkartoja sienų apdailai pasirinktos korio formos plytelės, dekoruotos neįkyriu, subtiliai pasteliniu gėlių raštu. Jos suklijuotos nesilaikant simetrijos – tarsi pabirusios – tad santūriam vonios kambario interjerui, kuriame spindi klasikinių formų vario santechnika, suteikia žaismingo nerūpestingumo. Likusi sienų dalis dengta baltomis blizgiomis plytelėmis – jos tarsi ir nėra dominuojančios, tačiau akcentuoja kontrastą su grubiu sienų ir lubų reljefu, sustiprina švaros įspūdį, atskleidžia klasikinio ir modernaus dekoro dermės žavesį.


Leonas Garbačauskas

Vonios kambariuose dominuoja pilki, rusvi, balti atspalviai, grubios faktūros persipina su glotniomis ir blizgiomis. Kaip kontrastas plokštumų apdailai pasirinkta išraiškinga klasikinės, žiedą primenančios formos santechnika ir spindintys vario spalvos maišytuvai bei dušo įranga.


Įdomus sprendimas


Šeimininkai savo vonios kambaryje norėjo didelės dušo zonos, todėl ji suformuota iš stiklo blokelių, kurie suteikia šiai zonai savitumo ir yra pralaidūs šviesai, bet ne vaizdui.


Leonas Garbačauskas


Leonas Garbačauskas


Leonas Garbačauskas


Leonas Garbačauskas


Leonas Garbačauskas


Leonas Garbačauskas


Leonas Garbačauskas


Leonas Garbačauskas


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis