623 litus kainavęs hobito urvas: ūkininkas pasistatė jaukius namus iš perdirbtų atliekų, o nuomininkas moka nuomą pienu

Maiklas Bukas naudojo tik natūralias medžiagas arba kitų žmonių išmestus daiktus statydamas namą savo sodo sklype. Kodėl jis taip pasielgė?

Vyras teigia norėjęs įrodyti, jog nebūtina visą gyvenimą mokėti paskolos už namą ir dirbti nemėgstamo darbo, kad ją išmokėtum. Šiuo metu Maiklas nuomoja šį pastatą darbininkui iš gretimo ūkio, kuris sumoka už apgyvendinimą pienu.

Kaip rašo Dailymail.co.uk, šio namelio statyba atsiėjo vos 623 litų. Ūkininkas naudojo tik natūralias arba perdirbtas medžiagas, o dabar jis nuomoja būstą už šviežią pieną ir grietinę. O kadangi nėra elektros, dujų ar centralizuoto vandens tiekimo, šį namą nebrangu ir išlaikyti.

Interjeras: Maiklas išgelbėjo grindinio lentas iš kaimyno šiukšlių konteinerio ir panaudojo seno sunkvežimio priekinį stiklą keliems namo langams įrengti.

Vidus: nors name nėra elektros, yra laisvai tekantis vanduo, kuris išgaunamas iš šalimais tekančio šaltinio, o sienos išdažytos kreidos ir augalų dervos mišiniu.

Jaukus: kotedže įrengta virtuvė ir valgomasis. Kad būtų sukurtas didesnės erdvės pojūtis pastatyta dviaukštė lova.

Statybos užtruko aštuonis mėnesius. Maiklas pasitelkė senovinę techniką ir naudojo smėlio, molio, šiaudų, vandens ir žemės mišinį. Šio metodo jis išmoko savarankiškai skaitydamas knygas. Netgi sienos buvo pastatytos nenaudojant nei vieno elektrinio prietaiso.

Vyras pats pasigamino medinį stogo rėmą ir prikamšė šieno surinkto iš savo paties laukų. 29 kvadratinių metrų grindys nuklotos lentomis išgelbėtomis iš šiukšlių konteinerio, o seno sunkvežimio stiklas virto namo langais.

Kadangi čia nėra centralizuotos šildymo sistemos, galite pamanyti, kad viduje šaltoka, tačiau vyras teigia, jog sienos ir šiaudinis stogas neįtikėtinai gerai palaiko izoliaciją, o lubos prikimštos avies vilna dar labiau padeda išlaikyti šilumą.

Sumanus: Maiklas teigia norėjęs įrodyti, jog nebūtina visą gyvenimą mokėti paskolos už namą.

Šiaudinis stogas: kadangi vyras yra buvęs meno mokytojas, jis pats išmoko pasigaminti šiaudinį stogą, kad galėtų sėkmingai įrengti sudėtingą stogą naujajame name.

Jaukus: šis namas pastatytas naudojant senovinį būdą, kuris kaip manoma buvo išrastas dar priešistoriniais laikais, kai žmonės naudojo tik žemę, molį ir šiaudus.

Atskirtas: namas pastatytas Oksfordšyro užmiestyje. Čia taip pat pastaytas šiaudinis priestatas ir tualetas paverčiantis atliekas pūdiniu. Po atramine dviaukšte lova pastatyta medieną deginanti krosnis, kad namo gyventojai maloniai ir šiltai praleistų naktį, o žvakės ir žibintai suteikia šviesos.

Vandens tiekimas visiškai nieko nekainuoja, nes jis gaunamas iš natūralaus šaltinio, kuris bėga iš vamzdžio lauke, o šaldytuvas padarytas iš negilaus šulinio šalia durų, paslėptas po petražolėmis.

Tualetas paverčia atliekas pūdiniu ir jis yra įrengtas atskirame pastate šiaudiniu stogu, o vonia – tai mažytis kubilas, kabantis ant sienos, kurį galima pripildyti vandens kada panorėjus.

Sunkus darbas: Maiklas užtruko du metus, kol surinko reikiamas medžiagas ir pastatė namą. Iš pradžių vyras neketino išleisti nei cento, tačiau kai keli dalykai pasisuko netikėta linkme, teko išleisti 150 svarų sterlingų (623 litų).

Tai įvyko dėl to, kad jis neapskaičiavo, kiek reikės šiaudų, todėl trūkstamą kiekį teko nusipirkti.
Taip pat prireikė įsigyti vinių, pritvirtinti šiaudinei pastogei.

Draugai prisidėjo prie namo statybų, tad jų vardai buvo įamžinti ant namo sienos kartu su trijų karvių vardais – Marigold, Kristal ir Migla, kurių mėšlas buvo naudojamas tinkui pagaminti.

Išskirtinė forma: vyras teigia norėjęs, kad namas „prisitaikytų prie aplinkos, užuot įsibrovęs į ją“.

Natūralios medžiagos: Maiklas sako, jog namo statybos neturi daryti žalos žemei, tau tereikia žemės, kad galėtum jį pastatyti. Name įrengta laisvai bėganti vandens srovė iš šalimais esančio šaltinio.

Grįžimas atgal: vyras teigia, jog prižiūrint namą jis gali čia stovėti visą amžinybę, tačiau jei paliktum be priežiūros, jis gali vėl susilyginti su žeme.

Tradicija: tokie namai Anglijoje tradiciškai buvo statomi maišant molio podirvį su smėliu, šiaudais ir vandeniu prieš jaučiams visa šią masę sumindant.

Nuomininkas: nepaisant tokios spartietiškos aplinkos, Maiklas nuomoja šį neįprastą būstą. Dabartinis nuomininkas – tai darbininkas iš gretimo pienininkystės ūkio. Už nakvynę jis moka pienu ir grietine. Gaminti galima ant medienos krosnies, tačiau patogiau ant dujinės viryklės virtuvėlėje.

Daugiau fotografijų rasite ČIA

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis