33 kv.m. namas žemėje, kuriame galima pajusti ryšį su gamta

Pietų Korėjoje, Seule, pastatytas namas yra skirtas Korėjos poeto Yoon Dong-Joo, rašiusio gražius eilėraščius apie dangų, žemę ir žvaigždes, garbei. Nors namas tiesiogine prasme slepiasi Korėjos žemėje, jis tikrai turi daug ką papasakoti ir pasiūlyti. Šiame name pagrindinis dėmesys skiriamas pirmapradžiam gamtos ir žmogaus ryšiui. Jis pastatytas atsižvelgiant į struktūrinį veiksmingumą ir mūsų somatinius pojūčius.

Namas – tai į žemę įkasta 14 x 17 m betono dėžė. Joje yra šeši vieno pjongo (pyeong, Korėjos mato vienetas, lygus 3,3058 m2) ploto kambariai ir du žemėmis plūkti kiemeliai. Šis nedidelis namas turi išėjimą į kiemą po atviru dangumi. Vieno pjongo kambariai suplanuoti pagal vieno kan dydį (6 x 6 ja; 1 ja = maždaug 30 cm). Jie yra užtektinai dideli, kad suaugęs žmogus galėtų išsitiesęs atsigulti. Name yra virtuvėlė, studija, du poilsio kambariai, vonios kambarys su medine vonia ir tualetu, plovimo patalpa. Visi kambariai yra greta vienas kito ir turi išėjimą tiesiai į žemėmis plūktą kiemelį. Kambarius galima sujungti ir gauti didesnę patalpą. Namo durys mažos. Norint patekti į vidų, reikia susiriesti.

Šoninį žemės slėgį į keturias sienas atlaiko storos atraminės betono sienos, plokščias stogas ir pagrindo plokštė. Centrinėje sienoje taip pat yra paslėpta plieninė kolona, kuri sustiprina struktūrines plokštes. Plūktų žemių sienos dalija vidaus erdvę į skyrius, o sienos yra atsuktos į abu kiemelius.

Structum nuotr.

Sienoms naudota statybvietėje iškasta žemė. Nors žemės klampumas buvo mažas, naudota tik labai nedaug balto cemento ir kalkių, kad žemes ateityje būtų galima vėl panaudoti dirvožemiui. Kaip drenažas kiemelio kampuose sumontuoti keturi latakai. Name naudojama geoterminė aušinimo sistema su grindų spinduliavimo šildymo sistema po plūkto molio ir betono grindimis. Naktį ne piko metu išgaunama elektros energija naudojama smulkiam žvyrui po grindimis šildyti. Pasyviojo vėsinimo ir geoterminių vamzdžių derinys, užkastas aplink pastatus, vasarą palaiko vėsą, o žiemą – šilumą.

Structum nuotr.

Statybvietėje buvo nukirsta pušis, supjaustyta į 80 mm storio diskus ir įlieta į betono sienas kiemelyje. Jai trūnijant, galės augti nedideli augalai, o su laiku ims vystytis naujas gyvenimas.

Structum nuotr.

Perdirbta mediena buvo supjaustyta 30 x 50 mm pločio tašais ir sujungta su plokščiu plieno strypu, naudojant kuo mažiau medžiagų. Visi baldai ir spintos taip pat pagaminti iš perdirbtos senų vartų medienos. Įėjimą į namelį dengia medinis stogelis, prilaikomas 39 mm įtemptomis vielomis.

Structum nuotr.

„Kadangi Yoon poezija nuo didžiųjų kančių dienų išreiškia šviesios ateities viltį, kurią poetas bandė pasiekti santūrumu ir savirefleksija, mes viliamės, kad šis namas žemėje taps namu, kuriame galėtume apmąstyti save, gyvendami dabartinėje epochoje“, – tikisi projekto autoriai.

Structum nuotr.

Architektai: „BCHO Architects“
Vieta: Jangpjongas, Gjongio provincija, Pietų Korėja
Sklypo plotas: 660 kv.m.
Plotas: 32,49 kv.m.
Projekto metai: 2009
Nuotraukos: Wooseop Hwang, Yong Kim Gwan

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis