220 kv.m. namas Vilniaus priemiestyje, kuriame svarbiausia – praktiški sprendimai

Architektas Petras Sakalauskas ir dizainerė Jurgita Mockaitytė gavo užduotį suprojektuoti individualaus namo interjerą jaunai šeimai. Namas įsigytas jau pastatytas, tad visų pirma teko šeimininkų poreikiams pritaikyti funkcinį išplanavimą. O toliau žingsnelis po žingsnelio buvo išauginta ir interjero stilistinė visuma.

Architektas Petras mano, jog funkcinis zonavimas yra pagrindinis sėkmingo interjero aspektas ir žmonėms, įsirenginėjantiems savo namus, pataria darbus pradėti būtent nuo šio žingsnio. Tik turint gerai apgalvotus patalpų planus galima pradėti rinktis konkrečius baldus ir detales.

Šiame Vilniaus priemestyje esančiame name buvo perplanuota įėjimo zona, kur atsirado skalbimo patalpa, drabužinė ir san.mazgas. Per dvivėres prancūziškas duris, skiriančias prieškambario ir gyvenamąją zonas, patenkama į bendrą svetainės-valgomojo-virtuvės erdvę. Ši erdvė suplanuota taip, kad esant bet kurioje kambario vietoje būtų patogu bendrauti. Pavyzdžiui, vienam žmogui sukiojantis prie puodų, kiti, sėdintys prie valgomojo stalo ar ant svetainės sofos, gali palaikyti akių kontaktą, šnekėtis.

Antras aukštas skirtas miegamiesiems. Kol kas šeima yra trijų asmenų, bet vietos užtektų ir jai pagausėjus. Šeimininkai atsisakė antro vonios kambario šalia miegamųjų, tad vietoj jo buvo įrengta papildoma patalpa – erdvi drabužinė. Čia pakanka vietos ne tik spintoms, spintelėms ir dideliam veidrodžiui, bet ir žurnaliniam staliukui su pora minkštasuolių.

Asmeninio albumo nuotr.

Užsakovai norėjo įsirengti tokius namus, kuriuos būtų lengva prižiūrėti, neapkrauti patalpų nefunkcionaliais daiktais ir daikteliais, renkančiais dulkes. Stilius kuriamas subtiliomis detalėmis: šalia lakoniškų formų svetainės sofos ir virtuvės baldų, priderinti lengvučiai ažūriniai krėslai ir žurnalinių staliukų komplektas. Virš valgomojo stalo skirtingame aukštyje sukabinta daug įvairių dydžių šviestuvų. Po vieną jie – niekuo ypatingi, o štai toks šviestuvų „debesis“ – gan originalus objektas, puošiantis patalpą. Išryškintas laiptų profilis taip pat tampa dekoratyviu interjero elementu. Pirmo aukšto gyvenamoji erdvė „prašėsi“ masyvaus židinio. Nors tam pastato projekte nebuvo skirta daug vietos, interjero kūrėjai suprojektavo židinio tūrį dalinai atitrauktą nuo sienos, tad už jo kraštų gali būti sustumiamos užuolaidos, o pats židinys ištraukiamas į pirmą planą ir tampa kambario traukos centru.

Interjero koloritą sudaro nedaug spalvų, jos pasirinktos ramios, klasikinės. Derinant šviesius ir tamsius tonus, formuojama erdvė: tamsios plokštumos „pasitraukia“ į patalpos gilumą,šviesios atsiduria pirmame plane. Renkantis tiek spalvas, tiek medžiagas ir formas, buvo siekiama sukurti ilgaamžį interjerą, kuris greitai nepabostų ar netaptų nemadingu.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis