180 kv.m. namas Vilniaus priemiestyje, iš kurio atsiveria ežero panorama

Nuosavų namų rajone Vilniaus priemiestyje, gražios gamtos apsuptyje įrengtame sklype suprojektuoto namo eksterjero ir interjero sprendimus lėmė vienas svarbus dalykas – šiaurinėje pusėje tyvuliuojantis miškais apaugęs ežeras. Dėl šios priežasties buvo projektuojami dideli namo langai, derinama terasos ir balkono vieta bei forma, pasirinktas šviesus interjero koloritas ir pritaikyti grafiški, lengvi dizaino elementai.

Architektūros ir interjero studijos „Prusta“ architektės Eglė Prunskienė ir Ieva Prunskaitė, projektuodamos maždaug 180 m² ploto gyvenamąjį namą netoli ežero Vilniaus priemiesčio gyvenamųjų namų rajone, stengėsi išnaudoti vieną svarbiausių aplinkos privalumų – šiaurinėje sklypo pusėje atsiveriantį gražų gamtos vaizdą.

A. Narmonto nuotr.

Nenorėdamos prarasti išskirtinės, nuolat kintančios miškingos ežero pakrantės panoramos, architektės nutarė pagrindines namo gyvenamąsias zonas projektuoti būtent šiaurinėje pusėje – su vaizdu į ežerą. Toks sprendimas dar projektuojant namą leido numatyti interjero ypatumus: svetainėje buvo sumontuoti didžiuliai vitrininiai langai, vedantys į erdvią, po balkonu įrengtą terasą, – pro juos į namo vidų ne tik patenka daugiau natūralios šviesos, bet ir įsilieja nepaprastas gamtovaizdis. Siekiant išvengti šiaurinės pusės tamsumo ir nykumo įspūdžio, buvo pasirinktas beveik baltas koloritas, kurio fone gražiai išryškėja erdvės neužgožiantys grafiniai bei ažūriniai puošybos akcentai, atspindintys ir šiuolaikiškos architektūros, čerpėmis dengto namo eksterjerą.

A. Narmonto nuotr.

Namo architektūra padeda išryškinti sklypo aplinkos privalumus – terasa ir į priekį išsikišęs antrojo aukšto balkonas orientuoti į gražią ežero pakrantės panoramą.

A. Narmonto nuotr.
A. Narmonto nuotr.

Įdomus sprendimas
Šiuolaikiškos architektūros dvišlaičio namo stogas ir fasadas atrodo tarsi vientisas elementas, nes yra dekoruotas tokia pačia apdailos medžiaga – keraminėmis čerpėmis. Jų derinys su medžio fragmentais sukuria vientisumo, išskirtinumo įspūdį, puikiai atrodo gamtos fone. Kita vertus, tokia apdaila itin universali ir praktiška, nereikalauja papildomos priežiūros, todėl puikiai tinka ne tik stogams, bet ir fasadams dengti.

A. Narmonto nuotr.

Svarbiausiu pirmojo aukšto akcentu tapo pro langus į vidų besiveržianti gamtos panorama. Nenorėdamos su ja varžytis, projekto autorės interjerui dekoruoti pasirinko šiuolaikišką minimalistinę koncepciją, kartu padedančią išsaugoti erdvės ir šviesos pojūtį. Didžiojoje pirmojo aukšto patalpoje buvo suformuotos net kelios atviros funkcinės zonos: palei didelius langus įrengta lakoniška svetainės poilsio erdvė, už jos, atskirta funkcionalios salos, – santūraus dizaino virtuvė, palei šoninę sieną – prieškambaris ir išraiškinga laiptų zonos linija. Laikantis minimalistinės koncepcijos, bendrajame kambaryje atsisakyta nereikalingų detalių, pasirinkti tik būtiniausi baldai, didelį dėmesį skiriant dizaino išskirtinumui, spalviniams akcentams: centre – du patogūs švelnaus violetinio atspalvio minkštasuoliai, poilsio zoną išryškina išraiškingas didžiulis ažūrinis šviestuvas ir minimalistinis, taip pat ažūrinių linijų staliukas, o kompoziciją užbaigia originalus interjerą projektavusios architektės Ievos Prunskaitės sukurtas židinys, harmoningai atkartojantis laužytas svetainės erdvės linijas.

A. Narmonto nuotr.

Architektės pataria
Projektuojant šiaurinėje pusėje įrengtą interjerą, svarbu įleisti į namus kuo daugiau natūralios šviesos – baltai dažyti sienas, rinktis ažūrinius, neužgožiančius erdvės baldus ir aksesuarus, vengti nereikalingų detalių. Taip pavyks išvengti niūrumo įspūdžio, kurį sukelia šviesos trūkumas. Svetainės poilsio zonoje dėmesį traukia originalaus dizaino židinys – jo laužytos formos atitinka bendrojo kambario erdvę, jis tarsi meno kūrinys, suteikiantis išskirtinumo minimalistinei aplinkai.

A. Narmonto nuotr.

Ažūrinė, lengva laiptų linija atitinka kuriamą lengvo, šviesaus interjero koncepciją ir suteikia interjerui dinamikos.

Bendroje erdvėje su svetaine įrengtą virtuvę buvo siekiama vizualiai užmaskuoti, kad buitinės smulkmenos netrikdytų harmoningos, grafiškos bendrojo kambario estetikos. Šioje zonoje vyrauja dvi kontrastingos spalvos – juoda ir balta. Toks sprendimas ne tik išryškina minimalistinę interjero koncepciją, bet ir padeda išgryninti erdvės linijas. Dėl techninių ventiliacijos dalykų virš virtuvės zonos nuleistos lubos buvo suformuotos įstrižai, jų formą atkartoja ir grindys – žvilgi liejamoji epoksidinė grindų danga, pabrėžianti erdvės ir šviesos įspūdį. Prie jų dera blizgi vientisų spintelių fasadų apdaila. Po spintelėmis siena kontrasto principu išklijuota juodomis, plytų mūro raštą atkartojančiomis plytelėmis, suteikiančiomis erdvei dinamikos ir faktūriškumo, ta pati spalva pasirinkta ir darbastaliui bei ilgos, „lūžtančių“ linijų salos stalviršiams dekoruoti.

A. Narmonto nuotr.

Siekiant integruoti konstrukcinę koloną į interjerą, buvo suprojektuota funkcionali laužytų linijų virtuvės sala, kurioje sumontuotas ir baro tipo stalas, ir darbo paviršius, pereinantis į žemesnę spintelę, ant kurios patogu prisėsti.
A. Narmonto nuotr.

Kadangi atskiras valgomasis nebuvo numatytas, virtuvės sala iš svetainės pusės tarnauja kaip patogus baro tipo stalas, prie kurio šeima gali patogiai pavalgyti. Kad būtų jaukiau, jo stalviršiui pritaikyta medinė apdaila.

A. Narmonto nuotr.

Bendroje erdvėje su svetaine įrengtą virtuvę buvo siekiama vizualiai užmaskuoti, kad buitinės smulkmenos netrikdytų harmoningos, grafiškos bendrojo kambario estetikos.

Projektuojant interjerą didelis dėmesys buvo skiriamas šeimininkų miegamajam. Jau pirminio projekto metu tam numatytas didžiausias kambarys antrajame aukšte su atvira pastogės erdve ir balkonu, iš kurio puikiai matyti ežeras. Norėdama dar labiau akcentuoti šį gamtovaizdį, architektų komanda specialiai projektavo įstrižų formų balkoną, savaime nukreipiantį žvilgsnį gražiausio vaizdo link. Be to, tokia balkono forma padėjo apsaugoti šeimininkų miegamąjį nuo atsitiktinių greta įsikūrusių kaimynų žvilgsnių.

A. Narmonto nuotr.
A. Narmonto nuotr.

Iš erdvaus miegamojo pro dideles stiklines duris galima išeiti į jaukų balkoną, iš kurio atsiveria puikus vaizdas į gražų, mišku apaugusį ežerą.

A. Narmonto nuotr.

Palei visą galinę kambario sieną projekto autorės įrengė talpią drabužinę su ypač praktiškomis varstomosiomis „armonikos“ tipo durimis. Originalų reljefišką drabužinės fasadų raštą sukūrė architektė Ieva Prunskaitė.

Atsižvelgiant į interjere vyraujančią minimalistinę koncepciją, miegamojo erdvę taip pat vengiama apkrauti detalėmis – čia svarbiausias dėmesys atitenka centre stovinčiai išskirtinio dizaino lovai su odiniu galvūgaliu. O ypatingą atmosferą privačioje jaunų namo šeimininkų erdvėje kuria atviras vonios kambarys su dušo, praustuvų zona ir grakščiu modernaus dizaino baltos vonios siluetu. Šią erdvę projekto autorės dar labiau išryškino stilingomis dekoratyviomis raštuotomis plytelėmis.

A. Narmonto nuotr.

Vienoje erdvėje su miegamuoju įrengtas vonios kambarys išklijuotas dekoratyviomis raštuotomis plytelėmis. Nedidelis tualetas tilpo greta miegamojo už stiklinės sienelės, dekoruotos tokiu pačiu atspaudu kaip ir plytelių raštas.

A. Narmonto nuotr.
Nedidelis tualetas įrengtas greta miegamojo už stiklinės sienelės, dekoruotos tokiu pačiu antspaudu kaip ir plytelių raštas. Per ją į mažą patalpą patenka šviesos, o uždegus čia šviesą, stiklinė sienelė atrodo tarsi įdomus šviestuvas.

Palėpės formos erdvėje įrengtame vaikų kambaryje, kuriame kol kas įsikūręs vienas darželį jau lankantis šeimininkų sūnus, kuriama žaisminga ir linksma nuotaika. Kaip ir visame interjere, vaikų kambario sienos nudažytos baltai – toks fonas puikiai tinka tuomet, kai erdvė pripildyta skirtingų spalvų smulkmenomis. Pagrindiniu kambario akcentu tapo originaliai dekoruota siena – spalvingi tapetai su skirtingais raštais pažymėtomis įvairiomis pasaulio šalimis ir miestais. Nuotykių temą tęsia ir linksmų spalvų lovos bei miegamojo tekstilės komplektas, žaismingi, vaikui pritaikyti baldai, šviestuvai, aksesuarai ir daugybė žaislų.

A. Narmonto nuotr.

Balta spalva vaikų kambaryje – universali: vaikui paaugus baltai dažytas sienas bus nesunku pritaikyti pakitusiems jo poreikiams.
A. Narmonto nuotr.

Darželinuko miegamajame visi baldai pritaikyti jo poreikiams, tačiau atitinka bendrą interjero koncepciją.

A. Narmonto nuotr.

Gera idėja!
Nuotaikingas kambario akcentas – spalvingi tapetai su skirtingais raštais pažymėtomis įvairiomis pasaulio šalimis ir miestais.

Projekto autoriai – architektūros ir interjero studija „Prusta“ (www.prusta.lt).

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis