120 kv.m. kotedžas Vilniuje: namai, į kuriuos norisi sugrįžti

Žaismingą interjerą naujos statybos name Vilniuje dizainerė Daina Jauneikaitė-Čereškienė kūrė atsižvelgdama į jaunos šeimos pomėgius, tradicijas ir gyvenimo būdą. Užsakovai norėjo tokios erdvės, kurioje galėtų skleistis vaikų kūrybingumas ir charakteriai, kur visa šeima galėtų susėsti pažiūrėti filmo ar skaniai pavakarieniauti. Vietos turėjo pakakti ir smagiam vakarui su draugais žaidžiant stalo žaidimus, ir didelei šventinei vakarienei.

Kadangi projektas kurtas nuo pagrindų, zonos suplanuotos taip, kad visiškai atitiktų būtent šios šeimos poreikius. Namų šeimininkė – puiki kulinarė, todėl daug dėmesio skirta virtuvei, jos ergonomikai. Joje patogu judėti, yra daug vietos maistui gaminti. Įrengta nemaža virtuvės sala, nuo kurios viskas ranka pasiekiama. Virtuvė neatskirta nuo kitų erdvių, kad šeimos nariai galėtų būti kartu, dalytis dienos įspūdžiais, bendrauti.


Asmeninio albumo nuotr.


Svetainėje karaliauja didelis televizorius, per kurį visi drauge žiūri filmus, kelionių nuotraukas, sporto varžybas, muzikos klipus – tai traukos centras, suburiantis šeimą vakarais. Valgomajame tą pačią funkciją pietų ar vakarienės metu atlieka didelis išskleidžiamas stalas. Pasak dizainerės, išvardytos zonos buvo sujungtos tam, kad šeima kuo daugiau laiko praleistų kartu, sukdamiesi vienoje erdvėje. O antrajame aukšte siekta priešingo tikslo – kuo labiau individualizuotų erdvių, kad kiekvienas galėtų pabūti su savimi.


Vaikų kambariai projektuoti atsižvelgiant į mažylių pomėgius ir mėgstamas spalvas. Nors jų suplanavimas panašus, stilistika ryškiai skiriasi. Mažylei skirtas jaukus rožinis kambarys, kuriame daug vietos palikta žaidimams ir kitiems smagiems dalykams. O vyresniam berniukui įrengtas kiek solidesnis mėlynas kambarys, kuriame jis gali užsiimti savo pomėgiais.


Tėvų miegamasis kambarys – poilsio ir ramybės zona, specialiai įkurta kitoje kotedžo pusėje nei vaikų kambariai. Pagrindinis miegamojo akcentas – nuo grindų pereinanti medinė siena, suteikianti erdvei išskirtinumo. Žaismingos pagalvėlės, paprastų formų baldai ir šviestuvai kuria modernaus jaukumo įspūdį.

Nestandartiniai šiame projekte vonios kambarių ir laiptų sprendimai. Dizainerė pasakoja, kad laiptai tapo vienu svarbesnių namų akcentų, į kurį teko įdėti nemažai pastangų dėl medžio savybių ir kitų techninių dalykų. Tačiau galutinis rezultatas visus džiugina. Mediniai tašeliai šiems laiptams ne tik suteikia išskirtinumo, bet ir užtikrina saugumą.


Dviejuose vonios kambariuose karaliauja šeimos mėgstamiausia oranžinė spalva. Buvo sužaista kontrastais: mažesnė pirmojo aukšto svečių vonia dekoruota juoda spalva su oranžiniu akcentu, didesnė šeimininkų vonia antrame aukšte – balta ir oranžine. Abi vonios panašios stilistikos, išklijuotos panašios formos plytelėmis.

Likusios erdvės koloritą dizainerė parinko remdamasi principu kuo šviesiau ir lengviau. Žalsvi atspalviai, jos teigimu, atsirado netyčia, mat renkantis sofą patikęs žalsvo atspalvio audinys. O interjero pagrindu tapo pilki atspalviai – ši spalva kaip tapytojui drobė tampa geru fonu, kuriame išryškėja detalės. Be kita ko, užsakovams itin rūpėjo, kad visos medžiagos būtų natūralios, šiltos, praktiškos.



Paklausta apie iššūkius projektuojant kotedžą dizainerė atsakė paprastai: „Kuriant namus ne visuomet pavyksta įgyvendinti norus, mat pasitaiko įvairių kliūčių: kainos, pasiūlos, techninių problemų. Tačiau dėl to krimstis neverta, nes įmanoma rasti sprendimą, kuris galiausiai ima atrodyti pats geriausias. Žinoma, nelengva, kai turi derinti troškimus ir finansus, tačiau mes su šia užduotimi susitvarkėme puikiai. Puiki statybininkų komanda ir užsakovo pasitikėjimas leido projektui vystytis natūraliai ir greitai.“

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis