11 jaunos šeimos patarimų statantiems šiaudinį namą

Nugriovę sklype esančius senus medinius statinius, Darius Jurašius ir Jolanta Marcišauskytė–Jurašienė 2009 metais pradėjo statyti šiaudinį namą. Jie neėmė banko paskolos, nesamdė darbininkų, namą statėsi pamažu, padedami gerų draugų ir padėti norinčių žmonių. Šiuo metu šiaudinis namas, pašnekovų kartais vadinamas tiesiog „šiaudinuku“, dar nėra pilnai įrengtas, tačiau jau turi visus reikalingus komponentus ir yra tinkamas gyventi Manonamai.lt tinklapiui jie sutiko papasakoti apie tai, kaip apsisprendė statyti būtent tokio tipo namą bei pasidalino keletu praktinių tokios statybos patarimų.

Šis šiaudinis namas stovi Drąsučių kaime, Šiaulių rajone. Namo tipas – karkasinis su presuotų šiaudų užpildu, jo plotas yra 90 kv.m, stogas – vienšlaitis.

D. Jurašius pasakoja, kad tuo metu, kai ėmė mąstyti apie nuosavą namą, informacijos apie šiaudinius namus nebuvo daug. „Patys apsisprendėme statyti būtent šiaudinį namą 2008 metais ir ne daug ką težinojome. Nei vieno nebuvome matę gyvai, na, tik sudalyvavau vienuose kursuose, kur iš arčiau teko susipažinti su neįprasta materija. Tačiau per keletą metų vis dažniau pastebėdavome, jog daugėja ne tik informacijos, bet ir tokių namų, rasdavosi vis daugiau bendraminčių, pas kuriuos jau būdavo galima nuvažiuoti ir iš arčiau susipažinti su techninėmis tokių namų ypatybėmis, pasimokyti iš kitų statytojų klaidų, pasipasakoti ir apie savus liapsusus“, – prisimena pašnekovas.

Jis pažymi, kad šiaudinio namo koncepcijoje jį sužavėjo ir statybos, kaip kūrybinio proceso, galimybės ir laisvės. „Su žmona tikėjome ta idėja, jog šiaudinį namą statyti tikrai bus pigiau, negu kokį nors kitokį. Juk tokiose statybose net klaidas galima „panaudoti“, padaryti iš jų kažkokį „meną“. Tai ypač liečia interjero apdailos etapą, įvairių akcentų ir detalių kūrimą, kuris buvo įdomiausias žmonai. Pradžioje taip ir žiūrinėjomės pavyzdžius internete, kaip galima įdomiau, jaukiau ir ekonomiškiau įsirengti šiaudinuką. Bet nesinorėjo savo būsto paversti „trolių mumių namuku“, tad visada galvojome apie saiką ir dalinai klasikinį variantą, kad vėliau nereikėtų dažnai daryti remontų“, – pasakoja D. Jurašius.

Pašnekovas teigia, kad atsiradęs susidomėjimas šiaudiniais namais tik stiprėjo, o aplinkinių abejonės ir patarimai leido priimti efektyvesnius sprendimus. „Tėvų, kitų artimųjų nuolatos išsakomos abejonės, baimės, priversdavo susimąstyti, bet tai pasitarnaudavo kaip privalumas, nes daugelį jų patarimų, pastebėjimų panaudodavome vėliau. Jie suveikdavo kaip tam tikri saugikliai, kurių pagalba išvengdavome kai kurių klaidų. Tai, ką realiai mums leido pasirinkto šiaudinio namo koncepcija – išvengti paskolų ir pasistatyti nuosavą namą vien tik iš to, ką uždirbame. Žinoma, to turbūt nebūtume galėję padaryti, jei namas būtų ne provincijoje ir į kvietimus prisijungti prie statybos proceso nebūtų atsiliepę tiek daug talkininkų savanorių, nebūtų prisidėję mano netoliese gyvenantys tėvai“, – teigia pašnekovas.

Šeima sutiko pasidalinti patarimais, kuriuos sukaupė per tuos metus ir tikisi, kad jie padės kitiems, tokio tipo namų statybai pasiryžusiems žmonėms:

1. Rinkite informaciją. „Kuo daugiau dirbi ir domiesi pats, tuo daugiau sutaupai. Tad prieš darydami sprendimus, atidžiau pasižiūrėkite alternatyvas, paskaičiuokite kitų siūlomas kainas ir taip toliau“.

2. Nepersistenkite taupydami. „Jei atrodo, jog kažkur pataupysi ir „praslysi“, dažniausiai po to tai kainuos trigubai. Išradinėti dviratį reikia labai atsargiai“.

3. Atsakingai vertinkite klaidas. „Pradžioje dauguma šiaudinių namų statytojų galimas į tokių namų statybos klaidas žiūri „romantiškai“ ir paprastai. Pavyzdžiui, jeigu šiaudinukas sulytų ir tinkas nusiplautų, tai bus nesunku ryte išėjus į kiemą pagriebti saują molio ir drėbtelti ant sienos, paglostyti ir siena bus kaip buvus. Bet esmė yra tame, kad labai jau nemalonu kaskart taisyti tokias klaidas. Patartume daryti viską, kad nereikėtų sugrįžinėti į „pirmines stadijas“.

4. Tinko pasirinkimas. „Turėkite omenyje, kad molio ir kalkių tinkas tinka tik labai gerai nuo lietaus apsaugotiems statiniams. Jeigu stogas neapsaugoja nuo vandens, reikės pagalvoti apie drėgmės neįgeriantį tinką“.

5. Išbandykite metodą. „Prieš imantis didelių iššūkių geriausia „pasimankštinti“ su kokiu nors mažesniu statiniu – pirtimi, sodo nameliu, kad ir šuns būda“.

6. Nenurašykite „neekologijos“. „Nebijokite taikyti modernias technologijas net ir ekologiškoje statyboje. Kartais keli „neekologiški“ elementai gali sutaupyti labai daug energijos ir darbo, dėl ko eksploatuojant namą, tai sutaupys energijos ir neterš gamtos“.

7. Įvertinkite jėgas. „Nestatykite aukštų, gigantiškų namų patys, nebent samdote firmą. Savo jėgomis statomas vos 100 kv.m namukas jau yra pakankamai didelis iššūkis“.

8. Pjaukite medieną statybvietėje. „Nebūtina medieną pirkti jau supjaustytą. Pigiau yra atsivežti rąstus, juos susipjaustyti bei pasiruošti medieną pačiame sklype. Labai džiaugiuosi kad mediena buvo pjauta vietoj, nes pamatų klojiniams reikalinga mediena buvo panaudota iš atraižų ir atliekų“

9. Šiltinkite perdangas. „Šiltinti stogo perdangas, o ne patį stogą yra ir paprasčiau, ir pigiau“.

10. Kvieskitės talką. „Jeigu neturite draugų, giminaičių arba šiaip asmenų, kurie norėtų savo darbu prisidėti prie statybų tais etapais, kai tų rankų reikia daug ir greitų, pavyzdžiui, šiaudų dėjimas, tinkavimas moliu, geriau, jeigu leidžia galimybės, samdykite firmą. Tai yra statybos, kurioms reikalingas vienas išmanantis žmogus ir daug talkininkų arba daug laiko, kad būtų galima susitvarkyti tik savo jėgomis“.

11. Apsidairykite aplink. „Prieš pirkdami kokias nors medžiagas, pirmiausiai apsidairykite po savo „valdas“. Galbūt jose bus galima panaudoti senas plytas iš nugriauto ūkinio pastato, o gal netoliese galima pasikasti tinkavimui tinkamo molio“.

Sekti šio šiaudinio namo statybas ar paskaityti apie buvusius etapus, galite tinklaraštyje: manonamas.blogas.lt bei Facebook puslapyje – Mūsų šiaudinis namas.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis