10 dalykų, kurie reikalingi jaukiam miegamajam

Pateikiame sąrašą 10 dalykų, kurie padės susikurti jaukų, patogų, ištaigingą ir asmeniškai jums pritaikytą miegamąjį.

1. Minkštas kilimas

Niekas taip nesugadina geros ryto pradžios (ar dar labiau nepablogina nevykusio), kaip jausmas, kurį pajuntame iš šiltos lovos išlipę ant šaltų, kietų grindų. Palepinkite save – tegul pirmasis jūsų žingsnis ryte būna lengvas ir malonus. Miegamajame jau turite kilimą, tačiau jo neužtenka? Pasitieskite nedidelį kilimėlį prie lovos.

2. Tema

Būtent apie tai pirmiausia pagalvoja vaikai, planuodami savo pirmą atskirą kambarį, o suaugusieji įsirenginėdami miegamąjį apie dekoravimo temą kažkodėl nesusimąsto. Nebūtina rinktis konkrečios žmogaus voro ar rožinių princesių temos, tinka ir kažkas abstraktesnio ar neutralesnio – tema ne tik apjungs visus dekoravimo elementus į vieną visumą, bet ir veiks raminančiai. Galima rinktis, pvz., dryželių temą – tai padės sukurti gana paprastą, bet kartu stilingą interjerą. Dryželiai gali būti skirtingo pločio, spalvos ar net krypties – tai padės išvengti monotonijos.

3. Ne per daug ir ne per mažai lovos pagalvėlių 

Kaip apskaičiuoti tinkamą kiekį? Pagalvėlių ant lovos turi būti tiek, kad sutvarkyta ir paklota lova atrodytų ištaigingai ir viliojančiai, bet kad ruošiantis miegoti nereikėtų 10 minučių per pagalves kastis iki patalų. Priklausomai nuo lovos dydžio, pagalvėlių turėtų būti nuo 1 iki 6.

4. Vieta atsisėsti (ne lova) 

Miegamajame įsirenkite patogią sėdėjimo vietą, kur galėtumėte skaityti, kai negalima leisti sau užmigti, ar kalbėtis su partneriu rimtomis temomis, netinkančiomis gulint lovoje. Be to, atsisėdus patogiau apsiauti. Taip pat, jei kartais tenka sulaužyti „Jokių technologijų“ taisyklę, pasitikrinti elektroninį paštą galima sėdint kėdėje ar fotelyje – taip technologijų neįsileisite bent jau į lovą.

5. Jokių technologijų

Miegamajame mes miegame. O ko mums reikia, kai miegame? Tikrai ne telefono, planšetės ar nešiojamojo kompiuterio. Tą patį galima pasakyti ir apie televizorių: jei lovoje žiūrėsite televizorių, būdrausite ilgiau, nei reikėtų, o protas ilgiau negalės nurimti prieš nugrimztant į miego būseną. Šiais laikais atsisakyti technologijų darosi vis sunkiau, kasdien mes vis labiau apraizgomi nematomais, bet realiais tinklais. Vis dėlto, jei visus išmaniuosius daikčiukus paliksite už miegamojo durų, geriau pailsėsite ir jausitės laimingesni. Be to, atsiras daugiau vietos patinkantiems baldams ir kitiems daiktams, kurie neriša jūsų su internetiniu pasauliu.

Shutterstock nuotr.

6. Mėgstamiausių daiktų kolekcija

Gerą atmosferą miegamajame sukurti padės daiktai, kurie sukelia malonius prisiminimus ar teigiamas emocijas. Nebūtina apstatyti jais visų kampų, pakanka kelių daiktų. Galite pasikabinti lentynėlę ir išsidėlioti smulkmenas, kurių parsivežėte iš kelionių ar gavote dovanų, bet vis niekaip nenusprendžiate, kur jas padėti. Išdėliokite jas savo pusėje taip, kad pabudę iškart pamatytumėte: taip jie išpildys savo paskirtį – pakels nuotaiką.

7. Naktinis staliukas su reikiamais daiktais 

Naktinis staliukas su reikiamais daiktais ne tik atrodo gražiai, bet turi ir kitą paskirtį – ąsotis vandens, gera knyga, gėlė vazone ar vazoje gerai nuteikia prieš miegą ir pabudus, tuo pačiu padeda lengviau užmigti ir geriau išsimiegoti. Vis dėlto patariame orientuotis ne tik į nuotraukas interjero žurnaluose ar tinklaraščiuose – išsidėliokite savo asmeninį rinkinį. Jis neturi būti tobulas, svarbu, kad būtų tinkamas jums, atskleistų jūsų individualybę – tai padės susikurti asmeninį interjero stilių.

8. Kokybiškas čiužinys

Galite turėti visus šiame sąraše išvardytus dalykus, tačiau miegamasis vis tiek neatitiks savo paskirties be kokybiško, patogaus čiužinio. Kai gerai neišsimiegame, negalime džiaugtis net ir gražiausiai įrengtu kambariu. Čiužinys turi palaikyti vėsią kūno temperatūrą ir suteikti gerą atramą visam kūnui, ypač strėnoms. Žinoma, čiužinys turi ir gražiai atrodyti, tikti būtent jūsų miegamajam. Rekomenduojama čiužinio storį ir atramos aukštį rinktis ne tik pagal lovos rėmą ir galvūgalį, bet priderinti prie naktinių staliukų ir palangių aukščio. Jei galvūgalis žemas, pakaks 30-ies cm storio čiužinio, o jei palangės aukštesnės, galima rinktis ir storesnį (kokių 38 cm) čiužinį.

Ieškote naujo čiužinio? Prieš skambinant tiekėjams ar į parduotuves, verta palyginti objektyvius kriterijus: iš kokio plieno pagamintos spyruoklės? Kokio tipo porolonas naudojamas? Ar kiekviena spyruoklė veikia atskirai (tokiu būdu kiekvienam kūno centimetrui tenka ypatingas palaikymas)? O jei abejojate, ar verta išleisti daug pinigų naujam čiužiniui, turėkite omeny, kad aukštos kokybės čiužinys tarnaus 10–15 metų. O pigus – perpus trumpesnį laiką.

9. Nuotraukos – bet ne šeimos 

Šeimos nuotraukomis galite apsikabinėti visas sienas kituose kambariuose, o miegamajame reikėtų vengti emociškai apkrautų meno kūrinių, verčiau rinktis kažką neutralesnio. Elegantiškos, ramios nuotaikos nuotraukos nuteikia ne blogiau nei šeimos nuotraukos, bet netrukdo užmigti, primindamos apie konkrečius žmones. 

10. Dramos elementas

Net šviesiausiame, linksmiausiame miegamajame reikėtų tamsaus, erotiško elemento. Sodresne spalva išdažyta viena siena, teatrališkas sietynas ar netgi didelis pilkas lovos galvūgalis gali padėti sukurti tokį įspūdį. Tačiau nepamirškite pusiausvyros – toks elementas turi būti vienas arba du, ne daugiau, kad kambarys neatrodytų kaip viešnamis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis