Žurnalui „Mano Namai“ – 20 metų: originaliausias 2010 m. loftas

Vieniems, kurie žurnalą skaito nuo pirmojo numerio – nemenkas laiko tarpas. Kiti leidinį galbūt atrado dar visai neseniai – subrendo nauja karta, kuriai šis leidinys reikalingas dabarties etapui: jauni žmonės perkasi butus, statosi namus, kuriasi užmiesčio sodybose. Visada įdomu lyginti: kaip buvo tada, kaip yra šiandien. Tad jubiliejaus proga, kuris jau liepos mėnesį, MANO NAMAI kviečia į kelionę laike.

Poreikis gyventi nestandartiškai

Jauni žmonės, užuot įsikūrę įprastuose miestų daugiabučiuose, vis dažniau ieško kitokių galimybių: juos traukia ne tik nestandartinės erdvės, bet ir nestandartinis gyvenimo būdas. Loftas daugeliu atžvilgių atitinka naują didmiesčio gyvenimo būdo sampratą.

Menininkų pamėgtus loftus vienoje Vilniaus centre buvusioje gamykloje baigia užkariauti jauni architektai: prieš keletą metų susibūrusi jų grupelė išsipirko gana didelį gamyklos plotą, kuriame suformavo loftų tipo butus su antresolėmis. Tuomet kūrę planus, kaip nestandartinėje industrinės paskirties erdvėje įrengti viengungio studiją, skirtą dirbti, pramogauti ir ilsėtis, šiandien ne vienas jau projektuoja erdvę, pritaikytą gyventi šeimai su mažais vaikais.

Interjeras
Interjeras
Žurnalas "Mano namai"

Planuojant funkcines patalpos zonas, atsisakyta įprasto loftams varianto, kai po antresole suformuojama virtuvė, o virš jos – miegamasis. Miegamajam ir šeimininkų vonios kambariui buvo paskirta dalis erdvės pirmajame aukšte. Po antresole suprojektuoti du sanitariniai mazgai – didelė šeimininkų vonia privačiojoje zonoje ir svečių tualetas bendrojoje erdvėje. Norint šiek tiek paslėpti dešinėje nuo įėjimo durų įrengtą virtuvę ir sukurti perėjimo iš lauko į namus zoną, kurioje galima nusivilkti ir nusiauti batus, įrengtas prieškambaris. Iš klijuotos faneros lentų, sudėliotų su nedideliais tarpeliais, ir metalinių sijų buvo sukonstruotas savotiškas kubas, ribojantis prieškambario zoną, tačiau dėl tarpelių tarp lentų neužgožiantis erdvės.

Interjeras
Interjeras
Žurnalas "Mano namai"
Interjeras
Interjeras
Žurnalas "Mano namai"

Fanerinis prieškambario kubas padėjo išspręsti ir bendrosios erdvės padalijimo problemą. Iškart greta jo, dešinėje pusėje, buvo įrengta erdvi virtuvė, o priešais ją, palei langus, suformuota valgomojo zona. Lofto virtuvė – paprasto, lakoniško dizaino, tačiau patogius ir derančius prie interjero baldus pagal individualų užsakymą pagamino meistrai. Pusbaris, skiriantis virtuvės zoną nuo valgomojo, sukonstruotas iš tos pačios klijuotos faneros plokštės.

Interjeras
Interjeras
Žurnalas "Mano namai"
Interjeras
Interjeras
Žurnalas "Mano namai"
Interjeras
Interjeras
Žurnalas "Mano namai"
Interjeras
Interjeras
Žurnalas "Mano namai"

Galinė lofto sieną, palei kurią suprojektuota virtuvė ir valgomojo zona, išklijuota specialiomis, garsą sugeriančiomis lubų plokštėmis, pagamintomis iš cemento, maišyto su medienos plaušu. Tačiau tokią dangą šeimininkai rinkosi ne tik dėl akustikos – grynos medžiagos, grubi faktūra, tamsiai pilkas atspalvis atitiko šioje erdvėje kuriamo interjero koncepciją. Palei langą įkomponuotus valgomojo baldus – didelį stalą su dviem suolais – šeimininkai suprojektavo patys, o jiems gaminti pasirinko visame interjere pasikartojančią klijuotą fanerą. Netikėtumo įspūdį čia sukuria masyvaus valgomojo stalo galuose įkomponuoti du seni, iš senelių paveldėti retro stiliaus krėslai.

Interjeras
Interjeras
Žurnalas "Mano namai"

Už valgomojo zonos, priešais laiptus, vedančius į antresolę, buvo suprojektuota poilsio zona. Beje, televizoriaus šiuose jaunos poros namuose apskritai nėra, tik galinė poilsio zonos siena nudažyta baltai ir palikta visiškai tuščia – ji atstoja baltą lygų ekraną, kai šeimininkai nusprendžia pažiūrėti filmą, koncertą ar laidą per palubėje sumontuotą projektorių. Todėl ir patogi kampinė sofa su plačia sėdimąja dalimi atsukta šios sienos kryptimi. Greta jos, palei langą, pastatyta sena medinė skrynia ir toršeras – tarsi šeimos istorijos dalis: šie seni daiktai, kaip ir po laiptais įkomponuoti du senoviniai lagaminai, į loftą atkeliavo iš šeimininkės tėvų namų.

Interjeras
Interjeras
Žurnalas "Mano namai"

Antresolėje suprojektuotas darbo kambarį. Sienoje, už kurios įrengtas šeimininkų miegamasis, sumontuotas matinio stiklo intarpas, pro kurį į antresolę patenka natūrali šviesa. Ateityje, kai paūgės sūnus, šeima planuoja pažeminti aukšto miegamojo lubas ir virš jo įrengti vaiko kambarį. Tuomet šis matinio stiklo intarpas taps durimis.

Interjeras
Interjeras
Žurnalas "Mano namai"

Privačiojoje namų zonoje suprojektuotas erdvus vonios kambarys. Kaip ir mažojo tualeto, jo sienos ir grindys išklijuotos tamsiai pilkomis keraminėmis plytelėmis, vienoje sienoje įmontuotas matinio stiklo intarpas, o lubos paliktos betoninės, kaip dažnai būna industrinio stiliaus erdvėse. Kadangi ši erdvė yra tiesiai priešais miegamąjį, iš jo iki pat praustuvės tęsiasi minkšta kiliminė danga.

Interjeras
Interjeras
Žurnalas "Mano namai"
Interjeras
Interjeras
Žurnalas "Mano namai"
Interjeras
Interjeras
Žurnalas "Mano namai"

Už laiptų konstrukcijos, patalpos gilumoje, gana atskirta miegamojo zoną, į kurią veda nedidelis koridorius, atsiremiantis į patogią drabužinę su stumdomosiomis veidrodinėmis durimis. Vonią ir miegamąjį skiriančio koridoriaus lubose vėl kartojamas ažūrinės klijuotos faneros lentų fragmentas, susiejantis interjerą į bendrą visumą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis