Žurnalui „Mano Namai“ – 20 metų: gražiausias 2010 m. interjeras

Vieniems, kurie žurnalą skaito nuo pirmojo numerio – nemenkas laiko tarpas. Kiti leidinį galbūt atrado dar visai neseniai – subrendo nauja karta, kuriai šis leidinys reikalingas dabarties etapui: jauni žmonės perkasi butus, statosi namus, kuriasi užmiesčio sodybose. Visada įdomu lyginti: kaip buvo tada, kaip yra šiandien. Tad jubiliejaus proga, kuris jau liepos mėnesį, MANO NAMAI kviečia į kelionę laike.

Stereotipų nevaržomos improvizacijos

Pastaruoju metu vis labiau populiarėjanti menininkų, architektų ir bohemos atstovų pamėgtas loftų stilius nukeliamas ir į įprastus būstus. Interjero dizainerė Virginija Sabaliauskienė naujajame savo šeimos būste pamėgino improvizuoti ir įprastai gyvenamajai erdvei daugiabučiame name suteikė stereotipų nevaržomo lofto įspūdį.

Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

Savo sumanymams įgyvendinti Virginija ieškojo tinkamos erdvės. Anot jos, palėpės ją visada traukė dėl neįprastų formų ir ypatingos atmosferos, todėl iš gyvenamojo namo Vilniaus priemiestyje šeima persikėlė į naujos statybos daugiabučio viršutiniame aukšte įrengtą mansardinį butą per du lygius. Projektuodama 163 m² butą dizainerė buvo įsitikinusi, kad gerą interjerą lemia ne tik stilingi daiktai, įgyvendintos neįprastos idėjos, bet pirmiausia funkcijos ir estetikos darna, todėl iš pradžių aptarti su patogumu susiję klausimai, suplanuota erdvė. Ją šeimininkai paliko kuo didesnę ir atviresnę – kaip loftuose, o tada galvojo apie stilistinę interjero išraišką.

Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

Buto interjerui dekoruoti Virginija pasirinko neutralius, ramius tonus – rusvą, smėlinį, pilkšvą atspalvį. Nors kurdama ji nevengia ir ryškių spalvų, tačiau šio buto erdvę gyvybingumo pripildo pro didžiulius langus į vidų besiveržiančios aplinkos – medžių, dangaus, nuolat besikeičiančio miesto panoramos – vaizdai. Kad interjere kuo labiau atsispindėtų loftų stilius, Virginija rinkosi tam tikras apdailos ir dekoro medžiagas: sienos nutinkuotos faktūriniu tinku, sukuriančiu nelygumo įspūdį, interjere naudojama daug metalo, stiklo elementų, prie kurių priderintos grynos ir tikros medžiagos – medis, akmuo, drobė.

Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

Projektuojant interjerą stengtasi išnaudoti architektūrinius neįprastos erdvės privalumus ir pritaikyti juos svarbiausiame namų kambaryje – svetainės poilsio zonoje. Ji įkomponuota po didžiuoju, per galinę sieną ir lubų plokštumą nusidriekiančiu langu. Stiklinių langų paviršių skleidžiamą sterilumo ir šaltumo įspūdį Virginija prigesino balta drobine draperija, šiek tiek dengiančia stoglangį ir lengvai krintančia ant grindų – saulėtoje svetainėje ji sukuria jaukumo atmosferą, bet neuždengia pro langus matomo medžių ir dangaus peizažo.

Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

Už patogios kampinės sofos, žyminčios poilsio zonos ribas, suprojektuotas valgomasis. Čia dizainerė įkomponavo paprasto, lakoniško dizaino didelį medžio masyvo stalą, kurio šilta, natūrali faktūra tarsi sugeria šaltų, loftams būdingų industrinių paviršių spindesį. Iš kitos pusės valgomojo ribas žymi nedidelis baro tipo stalas, už kurio suprojektuota nedidelė virtuvė, paslėpta bendrojo kambario nišoje.

Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

Pirmajame aukšte išskirtos reprezentacinė ir privačios erdvės. Lauko durys, ties kuriomis suprojektuotas atviras prieškambaris, pirmąjį aukštą skiria į dvi dalis: vienoje pusėje, po stikliniu stogu, Virginija įrengė bendrąjį kambarį, o kitoje, į kurią nuo prieškambario veda ilgas koridorius, – darbo zonas ir šeimininkų miegamąjį su atskiru vonios kambariu. Ši zona išskirta ir apdailos medžiagomis – lubų plokštumoje Virginija paliko nedekoruotą betono plokštę. Natūrali jos faktūra pabrėžia industrinio interjero stilių ir dera prie kitų apdailos medžiagų – metalo, stiklo, medžio.

Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

Pirmajame aukšte Virginija suprojektavo ir pagrindinį šeimininkų miegamąjį, suteikdama jam romantiškos nuotaikos. Šalia miegamojo suprojektuota ir šeimininkų drabužinė, kurią nuo vonios kambario skiria matinio stiklo blokelių siena. Juos Virginija panaudojo norėdama į nedidelę patalpą įleisti šiek tiek šviesos ir sukurti didesnės erdvės įspūdį.

Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

Interjere nuolat pasikartojantys stiklo blokelių fragmentai padeda kurti Virginijos mėgstamą loftų stilių. Ši apdailos medžiaga ne vienam primena sovietmečio gamyklų ar mokyklų fojė erdves, todėl itin tinka industrinio stiliaus interjerui sukurti. Dėl šios priežasties antrojo aukšto pertvaroms, kurios matomos pirmajame aukšte, dizainerė rinko matinio stiklo blokelius. Be to, stiklo blokelių sienos praleidžia šiek tiek šviesos į palėpėje įrengtus kambarius, ir erdvės atrodo didesnės bei jaukesnės.

Projekto autorė – interjero dizainerė Virginija Sabaliauskienė.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis