PRIEŠ ir PO: 40 kv.m. lofto interjeras Vilniuje

Loftas dažniausiai asocijuojasi su didelėmis ir nestandartinėmis erdvėmis. Buvusiose radijo gamyklos patalpose įsikūręs mini loftas palyginus su savo pirmtakais yra 40 kv.m. ploto nykštukas. Nepaisant savo dydžio, jame yra viskas, ko reikia patogiam ir stilingam gyvenimui, be to, išlaikyta lofto koncepcija – aukštos lubos, nedaug baldų, įrengta antresolė. Savininkai būstą įsigijo nuomai, tačiau interjerą kūrė taip, lyg čia ruoštųsi gyventi patys.

Visų pirma buvo nusižiūrėta strategiškai gera vieta miesto centre, iš kur galima būtų visur lengvai nukeliauti tiek pėsčiomis, tiek dviračiu ar viešuoju transportu. Kūrybinės dirbtuvės buvo įsigytos su už sienos esančiais trimis sandėliukais, kurių vietoje buvo numatyta įrengti vonios kambarį, o virš jo – antresolę su miego zona. Tokiu būdu, pagrindinė lofto erdvė išliktų švari ir vientisa. Plikos mūrinės sienos, aptrupėjusios gelžbetoninės lubų plokštės – pirminis vaizdas daugeliui neatrodė daug žadantis, tačiau šeimininkų galvose jau sukosi idėjos ir kūrėsi planai.


Visą lofto interjerą – nuo santechnikos, elektros instaliacijos įrengimo iki sienų spalvos, apdailos medžiagų ir baldų pasirinkimo – kūrė patys būsto savininkai. Buvo apgalvota kiekviena smulkmena, kiekvienas kampas. Nors patalpos plotas nėra didelis, nuo to užduotis anaiptol nepalengvėjo, priešingai, sąlyginai mažoje erdvėje turėjo atsirasti ir sutilpti visi gyvenamajam būstui reikalingi sprendimai – virtuvė, san. mazgas, sandėliukas, miegamasis, drabužinė, svetainė. Kad būtų lengviau viską planuoti pagelbėjo trimatis modelis, kuriame iš anksto buvo galima suprojektuoti interjerą ir surasti tinkamiausią sprendimą.


Loftui pasirinktas minimalistinis stilius – kadangi erdvės nedaug, nesinorėjo jos apkrauti baldais ir gausybe interjero detalių. Čia vyrauja šviesios spalvos, kurios optiškai didina erdvę ir kartu yra puikus fonas ryškesniems baldams ar kitoms interjero detalėms. Sienos, nors ir baltos, tačiau jų paviršius nėra visiškai lygus. Norėta nenudailinto interjero, kuris primintų industrinę šių patalpų prigimtį, todėl sienos nutinkuotos faktūriniu tinku. Mini lofto interjere dominuoja balta spalva su juodais akcentais (galinė siena, durys), o bendrą vaizdą pagyvina natūralaus medžio detalės (laiptai, stalviršiai, palangė).


Laivo denio tipo grindų danga, kuriai būdingos per visą patalpos ilgį besidriekiančios siauros lentelės, taip pat vizualiai didina erdvę, o juodi intarpai, šį įspūdį dar labiau sustiprina. Pagrindinio kambario lubos yra 4 m aukščio, todėl standartinius baldus pritaikyti buvo sunku. Siekiant išnaudoti patalpos aukštį, prieškambaryje atsirado 3,4 m aukščio drabužių spinta, prie jos priderintame virtuvės baldų komplekte buvo įrengta papildoma pakabinamų viršutinių spintelių eilė. Be abejo, tokiame aukštyje padėtus daiktus pasiekti būtų sunku net ir krepšininkui, tad kopėčios šiame būste yra ne tik stilingas namų akcentas, bet ir funkciškai būtinas daiktas. Galinė juodais kreidiniais dažais padengta siena, už kurios kadaise buvo numatyti sandėliukai, o dabar įrengtas vonios kambarys, yra tarsi riba tarp aktyvios-gyvenamosios ir miegamosios-poilsio zonos.


Už šios sienos slepiasi erdvus beveik 7 kv. m ploto vonios kambarys. Jame įrengtas atviras dušas, kurį nuo pakabinamo klozeto skiria stiklinė pertvara, o už stumdomų durų slepiasi visa buitinė technika – skalbimo mašina, vandens šildytuvas, lentynos įvairiems buities daiktams sandėliuoti. Dėl pasirinktų baltos spalvos apdailos medžiagų patalpa atrodo erdvi ir šviesi. Mažos baltos akmens masės plytelės vizualiai didina erdvę, o juodi plytelių intarpai suteikia žaismingumo, patalpa neatrodo pernelyg sterili. Šalia vonios durų esantys natūralaus medžio laiptai veda į antresolėje įkurdintą miegamojo zoną. Beje, erdvė po laiptais jokiu būdu nepalikta tuščia – čia sumontuotos medinės lentynos daiktams susidėti.

Miegamojo zona suprojektuota skirtinguose lygiuose, tarp kurių yra pusės metro peraukštėjimas. Toks sprendimas priimtas dėl riboto patalpos aukščio. Numatyta, kad užlipus laiptais būtų galima drąsiai atsistoti visu ūgiu, nesibaiminant atsitrenkti į lubas, o miegamojo zona įrengta ant pakylos, kur patalpos aukštis tesiekia 1,6 m.

Kalbant apie natūralų apšvietimą, loftus dažnai įsivaizduojame dideliais vitrininiais langais, per kuriuos sklinda daug šviesos. Šios kūrybinės dirbtuvės turi tik vieną langą ir nors pastarasis yra į pietų pusę, atlikus insoliacijos skaičiavimus, nustatyta, kad natūralios šviesos patalpoje yra per mažai. Lofto lokacija pastate, t. y. viršutiniame jo aukšte, paskatino priimti netradicinį sprendimą – įrengti stoglangį. Palanki stogo konstrukcija – briaunuotos gelžbetoninės perdengimo plokštės, besiremiančios į laikančiąsias metalines stogo sijas, pasufleravo stoglangio įrengimo vietą ir dydį. Taigi, svetainėje atsirado papildomas šviesos šaltinis – matinis kupolo formos švieslangis.


Asmeninio albumo nuotr.


Projektuojant apšvietimą ieškota subtilių, bet unikalių apšvietimo sprendimų. Dėl plačių galimybių susikurti individualų apšvietimą buvo pasirinktos LED apšvietimo sistemos. Lofto savininkams jį suprojektuoti padėjo ir daug praktiškų patarimų davė Giedrius Melnikas, vienos iš LED sistemomis prekiaujančių įmonių direktorius. Šios įmonės darbuotojai sukonstravo ir šeimininkų susikurtus šviestuvus. Vienas jų – kvadratinis aliuminių LED profilių šviestuvas, pakabintas ant varinių strypelių po švieslangiu, atkartojantis pastarojo kontūrą. Antrasis rankų darbo šviestuvas – tai medinis virš baro stalo nuleistas šviestuvas su įmontuotomis LED juostomis, skleidžiantis šviesą tiek žemyn, tiek į viršų. Visi kiti lofto patalpų šviestuvai paslėpti balduose arba įmontuoti sienų ir lubų plokštumose.


Šio mini lofto interjeras yra puikus pavyzdys, kaip iš pirmo žvilgsnio iš visiškai neišvaizdžios patalpos – galima sukurti erdvų, šiuolaikišką ir nuotaikingą interjerą. Vyraujančios šviesios spalvos padidina erdvę ir sustiprina kontrastą tarp ryškesnių akcentų. Žaidžiant su interjero detalėmis – keičiant spalvotus plakatus ant sienų, užrašus ant kreidinių paviršių ir pan., galima greitai ir lengvai susikurti norimą nuotaiką. Individualūs projektiniai sprendimai suteikia loftui išskirtinumo ir padaro gyvenimą jame ne tik stilingą, bet ir funkcionalų.

Visą loftą galite apžiūrėti galerijoje:



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis