Mažiausias loftas Rytų Europoje: 12 kv.m. būstas Vilniuje

Ar įmanoma komfortiškai ir patogiai gyventi vos 12 kv. m. bute? „Radio Lofts“ pasiūlė visiškai naują gyvenamojo būsto koncepciją. Buvusios pirmosios Lietuvoje radioelektronikos gamyklos „Electric“, o vėliau ir legendinės elektrotechnikos gamyklos „Elfa“ teritorijoje Vilniaus Kauno gatvėje šiuo metu renovuojamas vienas gyvenamasis pastatas, kuriame per tris aukštus planuojama įrengti vieno kambario lofto tipo būstus. Kiekvieno iš jų bendras plotas svyruos nuo 10 iki beveik 40 kv.m.

Tiesa, kiekvieno buto lubų aukštis siekia 4 metrus, todėl kelis papildomus kvadratus galima pridėti įsirengus antresolę. Ir vis tiek – kas gali ryžtis gyventi tokio dydžio „dėžutėje“ ? Panašu, jog projekto vystytojai pirmiausia nusitaikė į tuos pirkėjus, kuriems reikalingas nedidelis laikinas ar antrasis būstas: tarkim, studentams, atvykusiems studijuoti, ar verslininkams, turintiems verslo reikalų, tačiau nenorintiems dėl to kraustytis į sostinę.

Dizaineriai įrodė: gyventi „dėžutėje“ komfortiškai įmanoma

Vis dėlto vystytojai nusprendė, jog tokio dydžio loftą geriau vieną kartą pamatyti nei apie jį šimtą kartų išgirsti. Dėl to viename 12 kv.m. lofte buvo įrengtas demonstracinis gyvenamasis interjeras, kuriame parodytos tokio būsto galimybės ir kiekvienas galėtų pats nuspręsti, ar jam bus patogu gyventi tokio nedidelio ploto būste. Kūrybinį iššūkį įrengti demonstracinį lofto interjerą priėmė dizaino studijos „Contraforma“ dizaineriai Nauris Kalinauskas ir Dalia Mauricaitė. Ir panašu, jog tai, ko gero, mažiausias loftas ne tik Vilniuje, bet ir visoje Rytų Europoje!

Kas svarbiausia tokiame lofte? „Kiekvienas centimetras“, – atsako dizaineris Nauris Kalinauskas. Po šiuo neoriginaliu ir lakonišku atsakymu slypi ne tik įvairūs kūrybingi ir nestandartiniai sprendimai, bet ir nemažai sulaužytų interjero stereotipų.

Pirmoji netikėta žinia užėjus į šio būsto vidų yra ta, jog čia įrengtas atskiras vonios kambarys su vonia. Dizaineriai pastebi, jog dažniausiai nedideliuose vonios kambariuose įsirengiama dušo kabina, tačiau ir vonia užima ne ką daugiau vietos, todėl joje galima mėgautis ir dušo malonumais. Vonios kambaryje buvo taupomas ne kiekvienas centimentras, bet netgi milimetras. Dėl to sienos išklijuotos ne plytelėmis, bet nudažytos specialiais plaunamais dažais. Beje, taip netgi pigiau ir patogiau, nes nereikia samdyti plytelių klojėjo.

Dauguma baldų šiame interjere yra nestandartiniai. Dizaineriai sako, jog Lietuvoje vyrauja dar vienas mitas apie labai brangų nestadartinių baldų projektavimą ir gamybą. Vos tik pravėrus lofto duris žvilgsnį pagauna geltoni virtuvės baldai. Ši spalva nuteikia pozityviai ir vizualiai nesumažina erdvės. Dizainerio N. Kalinausko suprojektuoti orginalaus dizaino virtuvės baldai užima didžiają dalį šoninės sienos ir visą lubų aukštį.

„Bet tai nereiškia, jog visos spinteles reikia užkrauti puodais ir rakandais, – pastebi D. Mauricaitė, – viršutinės spintelės gali būti skirtos ir kitų daiktų sandėliavimui“.

Beje, apatinės spintelės šiek tiek pakeltos nuo grindų – čia taip pat galima ką nors sandėliuoti. Į antresolę pakylama specialiais N. Kalinausko suprojektuotais laiptais – lentyna.

Antresolėje dar tilpo ir lentynėlė „Air Plus“, kuri gaminama iš vos 6 mm storio klijuotos faneros. Beje, ši lentynėlė ką tik gavo itin prestižinio tarptautinio dizaino konkurso „A‘Design Award&Competition” sidabro medalį.

Sprendimai slypi detalėse ir technologijose

Abu dizaineriai pastebi, kad vien gerų interjero dizaino idėjų norint įrengti komfortišką ir funkcionalų tokio mažo dydžio būstą tikrai neužtenka. Labai svarbu atkreipti dėmesį į įvairias smulkmenas, pasirinkti kokybiškus, žinomų gamintojų produktus ir išnaudoti jų galimybes. Tarkim, sofos kojeles teko šiek tiek kilstelėti aukščiau, nes standartinis sofų aukštis būtų per žemas patogiam darbui ar valgymui prie stalo.

Vonios kambaryje kelis centimetrus pavyko sutaupyti panaudojus žymiai plonesnį už standartinį žinomo santechninės keramikos ir įrangos gamintojo „Laufen“ pakabinamo unitazo rėmą, o pats dubuo taip pat yra pamažinto gylio (beje, lofte stovi ir „Laufen“ vonia, dušo įranga). Vonios kambaryje pastatyta „Electrolux“ skalbyklė turi ir džiovinimo funkciją, nes tokio dydžio bute skalbinių paprasčiausiai nėra kur džiauti.

Virtuvės balduose sumontuota to paties gamintojo dviejų skylių indukacinė kaitlentė su orkaite, todėl net ir tokio dydžio bute galima kepti kepsnius. Mažesnis nei standartinis orkaitės aukštis buvo išnaudotas dar vienai papildomai spintelei.

Dizaineriai sako, jog nusprendė netaupyti vietos šaldytuvo sąskaita. „Pasirinkome šaldytuvą su šaldikliu, kad būtų galima šaldyti ir laikyti įvairius vaisius ir daržoves, – sako Dalia. Tiesiog sveikas maistas – labai svarbus kokybiško gyvenimo elementas“. Virtuvės baldų gamybai panaudota itin kokybiškos „Thermopal“ baldinės medžiagos, o stalviršiui parinktas itin plonas „compact“ laminatas. Šis laminatas savo savo savybėmis prilygsta plienui, tačiau neatrodo šaltas ar nejaukus. Šiame projekte ypač pasiteisino „Thinklight“ instaliuota „protingo namo“ sistema, kuria per atstumą išmaniais įrenginiais galima nustatyti pastovią arba reguliuoti šilumą, taip pat apšvietimą. Tad jei būste negyvenama nuolat, vagis atbaidyti galima vakarais tiesiog trumpam įjungus apšvietimą.

Belieka tik savęs paklausti, ar norėtumėte gyventi 12 kv.m. būste. Nes panašu, jog nuo centimetrų ar metrų skaičiaus gyvenimo kokybė ir komfortas nebūtinai priklauso.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis