88 kv.m. loftas Vilniuje, iš kurio nesinori išeiti

Lofto Vilniuje šeimininkai – jauna pora – prieš įsigydami netradicines patalpas, kreipėsi į architektą Andrių Byčenkovą su klausimu „ar įmanoma čia bus suprojektuoti patogius namus?“. Architektas įžvelgė šios erdvės potencialą išskirtinių namų trokštantiems žmonėms ir ėmėsi įdomaus, bet visgi nelengvo uždavinio.

Asmeninio albumo nuotr.

Pagrindinė lofto erdvė – tai pailga stačiakampė patalpa su abiejose pusėse esančiais langais. Čia reikėjo suplanuoti svetainės, virtuvės zonas, san.mazgus, miegamąjį bei sudaryti galimybes ateityje įrengti papildomą vaiko kambarį. Erdvė suprojektuota kaip vientisa struktūra kurią numatyta realizuoti per du etapus. Pirmas etapas jau įgyvendintas ir jo metu buvo pasiruošta antrajam: įrengti elektros tinklai, televizija, apšvietimas. Dalis tinklų yra uždengti po grindimis, antrojo etapo metu jie bus atidengti ir pajungti prie bendros sistemos. Patalpa buvo padalinta ir dauguma funkcijų išspręsta dinamiškos formos struktūra – „stuburu“. Tai didžiulis baldas, kuriame sutilpo virtuvės spintelės, drabužinė, ūkinės spintos, lentynos, vonios praustuvas, skalbyklė. Vienoje šio baldo pusėje suprojektuota virtuvės ir valgomojo zona, kuri organiškai įsilieja į erdvią svetainę dideliais langais.

Kitoje „stuburo“ pusėje išsidėstė privačios patalpos: miegamasis ir san. mazgai. Vienintelė visiškai uždara patalpa čia – tai tualetas. Jis atskirtas apačioje matiniu, o viršuje – skaidriu stiklu, kad pertvaros būtų minimaliai pastebimos. Atsiradus poreikiui, dalis svetainės ploto bus atskirta vaiko kambariui, tolygiai pratęsiant esamą struktūrą ir įrengiant antrą „stuburo“ segmentą.

Pasirinkus gyvenimą lofte, norisi, kad jaustųsi esminė tokio būsto ypatybė, jog tai – buvęs pramoninės paskirties pastatas. Dažniausiai tai stengiamasi išlaikyti minimaliai skaidant erdvę, naudojant atitinkamo stiliaus baldus ir dekorą, pasitelkiant charakteringas medžiagas. Šiuo atveju buvo nuspręsta neslėpti išraiškingų betono lubų, sąramų ir kolonų. Pasirinktos ne ką mažiau išraiškingos tamsios medžio grindys. Seno betono faktūra ir tarsi neobliuotos lentos kontrastuoja su lygiomis baltomis sienomis ir blizgiomis centrinio baldo plokštumomis. Blizgus paviršius atgyja atspindėdamas šviestuvų bei dienos šviesą, židinio ugnį. Įdomiai išspręsta prieškambario zona. Čia paliktos betoninės grindys, padengtos specialiu apsauginiu laku. Spinta su suoleliu pakabinta ant sienos, apačioje – nugludintais pajūrio akmenimis išklota vieta batams bei malkomis. Joms dekoratyvumo suteikia po spinte įrengtas apšvietimas.

Visose patalpose panaudoti lengvi, tarsi ore sklendžiantys šviestuvai, sienos papuoštos šeimininkų pirktais ir pačių tapytais paveikslais. Menišką lofto gyventojų būdą išduoda ant sienos sukabintos gitaros. O ir patys namai, akivaizdu, jog yra skirti asmenybėms su polėkiu.

Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis