72 kv.m loftas Vilniuje

Buvusiame industriniame pastate įrengtame nedideliame lofto tipo bute interjero architektė Indrė Sunklodienė ne tik suprojektavo funkcionalią erdvę išnaudodama kiekvieną jos centimetrą, bet ir sukūrė šiuolaikišką, jaunatvišką bei jaukią gyvenamąją aplinką, kurioje vyrauja skandinaviškam stiliui būdinga pastelė, paįvairinta ryškiai raudonais akcentais.

Vilniaus Naujamiesčio rajone, vadinamajame loftų kvartale, atnaujintoje buvusioje gamykloje įrengtame nedideliame, beveik 72 m² ploto per du lygius suprojektuotame bute, interjero architektė Indrė Sunklodienė pirmiausia ėmėsi erdvės korekcijų. 

Šeimininkai pageidavo suprojektuoti du miegamuosius vietoj vieno numatyto, todėl teko keisti langą, kad būtų galima suformuoti pertvarą. Po rekonstrukcijos bendrasis kambarys tapo šiek tiek mažesnis, tačiau čia įrengtos net trys funkcinės zonos – svetainė, valgomasis ir virtuvė. Bendrajam kambariui dekoruoti Indrė pasiūlė šviesų koloritą, padedantį išsaugoti erdvės pojūtį: sienos nudažytos beveik baltu atspalviu, o viena paryškinta sodresne rusva, prie kurios derinami ir kiti elementai – kilimas ir užuolaidos. Visame bute išlietos blizgios balkšvo atspalvio epoksidinės grindys dar labiau sustiprina šį įspūdį.

Svetainės zonoje buvusią nišą projekto autorė išryškino nudažiusi juodai ir kontrasto principu dekoravusi vertikaliomis baltomis lentelėmis, o šį interjero akcentu tapusį elementą dar labiau pabrėžia paslėptas LED apšvietimas.


Palei dekoratyvią baltų lentelių sieną įkomponuota lietuvių dizainerių studijos „Dizaino virtuvė“ suprojektuota komoda su įdomiu reljefiniu fasadu.


Sofa įkomponuota svetainės centre, tad interjero architektė sumanė aplink ją suprojektuoti knygų lentynas. Toks sprendimas itin patiko daug skaitantiems šeimininkams: lentynos ne tik paįvairino baldo dizainą, bet ir leido maksimaliai išnaudoti kiekvieną kampelį.


Kompaktiška virtuvės zona suprojektuota bendrajame kambaryje, greta valgomojo, už jos įrengta svetainės poilsio zona. Norėdama virtuvę šiek tiek atskirti nuo svetainės, Indrė pritaikė praktišką sprendimą – įrengė virtuvės linijai statmeną baro tipo stalą, kuris iš kitos pusės tarnauja kaip darbastalis. 

Atvirai virtuvei dekoruoti interjero architektė parinko santūraus dizaino vientisus aklinus fasadus, interjere pabrėžiančius kuriamą ramų skandinavišką stilių: apatinėms spintelėms pritaikytos pilko sendinto medžio laminuotos plokštės, o viršutinėms – blizgūs balti paviršiai. Vientisumo įspūdį padėjo sukurti sienai virš darbastalio uždengti panaudotas skaidrus stiklas, padedantis išvengti buitiškumo ir išlaikyti bendrą erdvės estetinį vaizdą.

Šviesų pastelinio kolorito interjerą pagyvina ryškūs akcentai – juodos spalvos detalės sukuria intriguojantį kontrastą, o ryškiai raudonos spalvos aksesuarai, kurių itin norėjo šeimininkai, interjerui suteikia subtilaus žaismingumo.

Greta virtuvės suformuota jauki valgomojo zona, kurioje įkomponuotas baltas apskritas stalas su juodomis modernaus dizaino kėdėmis. Sieną puošia Indrės suprojektuota indauja su atviromis ir uždaromis lentynomis.

Virtuvės zoną užbaigia praktiškas baro tipo stalas, iš virtuvės pusės tarnaujantis kaip darbastalis.

Bendroje erdvėje įrengtai virtuvei dekoruoti interjero architektė parinko santūraus dizaino vientisus aklinus fasadus, padedančius išsaugoti bendrojo kambario estetinį vaizdą.

Į šeimininkų miegamąjį ir greta įrengtą nediduką vaikų kambarį galima patekti tiesiai iš svetainės pro stumdomąsias ąžuolines duris – šios padeda taupyti buto erdvę. Šeimininkų miegamajame Indrė pritaikė panašų koloritą kaip ir bendrajame kambaryje – čia vyrauja ramūs ir jaukūs pilkšvi, rusvi atspalviai su subtiliais juodos spalvos akcentais. Nedidelio kambario architektūrą paįvairina galinėje sienoje suformuota niša, kurioje galvūgaliu įkomponuota lova. Nišos sieną projekto autorė dekoravo geometrinių raštų tapetais, o juos išryškino paslėptu apšvietimu, miegamajame sukuriančiu romantišką atmosferą. Atsižvelgdama į šeimininkų pageidavimus, Indrė stengėsi, kad namai būtų funkcionalūs ir praktiški, todėl palei šoninę miegamojo sieną suprojektavo talpią drabužių spintą su stumdomosiomis durimis.

Šeimininkų miegamajame vyrauja ramūs ir jaukūs pilkšvi, rusvi atspalviai su subtiliais juodos spalvos akcentais, o pagrindiniu dekoro elementu tapo geometrinių raštų tapetais išklijuota niša su įrengtu apšvietimu.


Į miegamąjį veda stumdomosios ąžuolinės durys, padedančios taupyti buto erdvę. O nedidelio kambario architektūrą paįvairina galinėje sienoje suformuota niša, kurioje galvūgaliu įkomponuota lova.

Nedidukas šeimininkų dukrytės kambarys buvo dekoruotas baltai – toks sprendimas padėjo vizualiai padidinti erdvę, o neutralus koloritas tapo spalvingų dekoro elementų, paveikslėlių ir žaislų fonu – tai padėjo sukurti žaismingą, linksmą ir smagią, tačiau neperkrautą vaiko gyvenamąją erdvę. Stengdamasi, kad šioje erdvėje liktų kuo daugiau vietos, interjero architektė išrinko lovytę su paaukštinta miegamąja dalimi – po ja dar liko vietos žaidimų zonai įrengti. Kiti baldai – komoda, vaikiškas staliukas su kėdute – taip pat parinkti baltos spalvos, kad neužgožtų nedidelės erdvės.

Vaiko kambaryje pastačius lovytę su paaukštinta miegamąja dalimi dar liko vietos žaidimų zonai įrengti.


Stilingas raudonas suoliukas – žaismingas prieškambario akcentas.


Palei laiptus suprojektuota spinta su veidrodinėmis durimis ne tik paįvairina ilgos ir siauros patalpos formas, bet ir vizualiai padidina erdvę.

Visos gyvenamosios zonos suprojektuotos tarsi ant pakylos, ant kurios galima patekti iš ilgo siauro prieškambario pakilus keliais laiptukais. Norėdama paįvairinti šią nuobodžią patalpą, Indrė palei laiptus suprojektavo spintą su veidrodinėmis durimis – jos ne tik paįvairina ilgos ir siauros patalpos formas, bet ir vizualiai padidina erdvę. Ilgąją prieškambario sieną projekto autorė dekoravo spalvingais horizontaliai juostuotais tapetais, o jų atspalvius pakartojo ir nedideliame vonios kambaryje su dušine. Baltomis keraminėmis plytelėmis išklijuotą vonios kambarį vizualiai sušildo medžio faktūra, o paįvairina žalsvas ir juodas atspalviai. Norėdama sukurti netikėtumo įspūdį ir nedidelei erdvei suteikti išskirtinumo, projekto autorė šio kambario sienas palei lubas papuošė žaismingais juodais akmenukais, tarsi užsimenančiais apie gamtos motyvą, būdingą skandinaviško stiliaus interjeruose.

Baltomis keraminėmis plytelėmis dekoruotą vonios kambarį vizualiai sušildo medžio faktūra, o paįvairina žalsvas ir juodas atspalviai.

Nuotraukos – Augio Narmonto ir iš asmeninio projekto autorės archyvo. Projekto autorė – interjero architektė Indrė Sunklodienė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis