20 kv.m. loftas Vilniuje: kaip tokia erdvė gali virsti patogia ir stilinga

Mažytė atnaujinta buvusios gamyklos patalpa su aukštomis lubomis buvo logiškai pritaikyta patogiai gyventi jaunuoliui ar porai, čia sumontavus erdvinį kubą ir pritaikius praktiškus, funkcionalius baldus.

Pritaikius racionalius architektūrinius sprendimus net 20 m² ploto patalpą galima paversti patogia gyvenamąja erdve vienam ar dviem žmonėms. Architektė Dovilė Martinaitytė, gavusi užduotį suprojektuoti atnaujintoje industrinėje lofto erdvėje Vilniuje įrengtą butą, pirmiausia sumanė išnaudoti aukštesnių nei standartinės – 3,7 m – lubų aukštį. Kampe prie pat įėjimo durų buvo suprojektuotas stačiakampio formos 3,7 m² statinys, kuriam architektė suteikė net keletą funkcijų. Ant šio bloko įrengta antresolė su šiek tiek paaukštintais kraštais, joje suformuota miego zona. Siekiant tinkamai padalyti vertikaliąją erdvę, antresolei buvo palikta apie 1,6 m aukščio, kad būtų galima patogiai atsisėsti. Stačiakampio viduje architektė įrengė vonios kambarį su dušine ir patogią drabužinę su stumdomosiomis durimis, padedančiomis taupyti nedidelio prieškambario erdvę. Šios patalpos yra maždaug 2 m aukščio.


A. Narmonto nuotr.


Bendrojoje erdvėje galioja principas „mažiau yra daugiau“ – čia sustatyti tik būtiniausi, neužgožiantys erdvės, bet patogūs ir stilingi baldai.


A. Narmonto nuotr.


Aukšta lentynų konstrukcija su TV zona ir apskritas valgomojo stalas buvo gaminami iš faneros – ši medžiaga puikiai tinka lofto tipo erdvėje.


A. Narmonto nuotr.


Prie mėlynos sienos suprojektuota riešuto spalvos virtuvė tapo viso buto dėmesio ir veiksmo traukos centru.

Ryškiai mėlyna spalva nudažytas architektūrinis blokas tapo pagrindiniu veiksmo koncentracijos centru, nes iš svetainės pusės galinė stačiakampio siena panaudota įrengti nedidelei, bet funkcionaliai virtuvei, kurioje sumontuota visa būtina įranga. Kita vertus, ryški spalva tarsi atitraukia dėmesį nuo likusios patalpos dalies ir taip tarsi užmaskuojamas jos nedidelis plotas.


Už virtuvės zonos, palei didelį, iki pat žemės nusitęsiantį langą galinėje sienoje suformuota svetainės zona. Čia taip pat galioja principas „mažiau yra daugiau“. Architektė stengėsi išrinkti tik būtinus, neužgožiančius erdvės, bet funkcionalius ir stilingus baldus: palei sieną tilpo patogi sofutė su staliuku, palei kitą sieną pastatyta didelė spinta su TV zona ir atvirų lentynų konstrukcija, o greta jos suformuota kompaktiška valgomojo zona.


A. Narmonto nuotr.


A. Narmonto nuotr.


A. Narmonto nuotr.


Geras sumanymas

Siekiant taupyti vietą, į antresolėje įrengtą miegamojo zoną vedantys laiptai integruoti į bloko vidinę erdvę. Kartu jie tarnauja ir kaip suolelis prisėsti persiaunant batus.


A. Narmonto nuotr.


A. Narmonto nuotr.


Vonios kambariui ir drabužinei buvo pritaikytos stumdomosios durys – toks sprendimas neskaido nedidelės prieškambario erdvės, ji atrodo vientisa. Nors už jų suprojektuota vonia vos 2,6 m² ploto, ji gana patogi. Jos įranga atitinka patalpos proporcijas ir atlieka net kelias funkcijas: veidrodis kartu yra ir šviestuvas, virš skalbyklės sumontuotas stalviršis atstoja vonios spintelę.


Projekto autorė – architektė Dovilė Martinaitytė.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis