18 kv.m loftas: sumaniai išspręsta mažos erdvės dilema

(1)

Nedidelė ir aukšta patalpa – dažna loftuose pasitaikanti problema, kurią ne visada paprasta išspręsti taip, kad būtų suderinti ir praktiški, ir estetiniai aspektai. Gerų idėjų ir sprendimų gali pasiūlyti šis mažo lofto projektas. Nusižiūrėkite.

Objekto dosjė:

Tipas – lofto tipo butas.

Buto plotas – 18 m², antresolė – 7 m².

Lubų aukštis – 4,2 m.

Projekto autorius – dizaineris Ilja Derkač.


Ilja Derkač


1. Mažose erdvėse išnaudokite palanges – ant žemesnių, paklojus minkštą čiužinuką ir padėjus keletą pagalvėlių, galima įrengti papildomą vietą sėdėti, o aukštesnės gali būti naudojamos ir kaip knygų lentyna.


2. Ant sienos tarp langų įkomponuotas televizorius neužima papildomos vietos. Kad būtų patogu žiūrėti iš įvairių vietų, jam pakabinti parinktas sukiojamasis laikiklis.


3. Aukšti siauri langai uždengti ritininėmis užuolaidomis – jos apsaugo erdvę nuo per ryškių saulės spindulių ir nepageidaujamų žvilgsnių, tačiau, kitaip nei paprastos užuolaidos, visiškai neatima erdvės iš svetainės.


4. Palei langą suformuotoje mini svetainės zonoje parinkta minkšta ir patogi dvivietė sofa, puikiai telpanti į čia esančią nišą. Svarbu ir funkcionalūs minkštojo baldo priedai – miegojimo funkcija ir patalynės dėžė, kur būtų galima slėpti ne tik patalynę, bet ir rečiau naudojamus daiktus.


Ilja Derkač


5. Norėdamas paįvairinti nedidelį butą, dizaineris sugalvojo jam temą. Didelė balta sienos plokštuma palei laiptus dekoruota sienos lipduku su medžio atvaizdu, o antresolė dėl to pavadinta nameliu medyje.


6. Dviem žmonėms skirtame bute užtenka ir nedidelio paaukštinto staliuko su dviem kėdėmis. Apskrita stalviršio forma parinkta ne atsitiktinai – mažose erdvėse toks funkcionalesnis nei kampuotas: jį lengviau apeiti, netrukdo kampai, prireikus prie jo gali susėsti ir daugiau žmonių, nereikia pastatyti dar keleto kėdžių.


7. Metaliniai blizgantys virtuvės baldų apvadai ne tik padeda palaikyti švarą, bet ir sukuria lengvesnės, tarsi pakeltos nuo žemės masyvios baldų konstrukcijos įspūdį.


Ilja Derkač


8. Greta miegamojo buvusioje dar vienoje nišoje suformuota papildoma vieta rečiau naudojamiems daiktams susidėti.


9. Antresolėje sumontuotos medinės žaliuzių tipo durelės, atidaromos „armonikos“ principu ir dėl to užimančios mažiau vietos. Puikus sprendimas, kai reikia išsaugoti privatumą ir užtikrinti, kad į erdvę patektų šviežio oro bei šiek tiek natūralios šviesos.


Ilja Derkač


10. Antresolė įrengta virš prieškambario, vonios kambario ir virtuvės zonų. Visose šiose patalpose lubos šiek tiek žemesnės nei standartinės, dėl to antresolėje galima lengvai išsitiesti visu ūgiu.


Ilja Derkač


11. Talpios sieninės spintos, vonios kambarys ir prieškambaris tilpo po antresole, tad bendrojoje erdvėje pavyko suprojektuoti estetišką, papildomomis detalėmis neapkrautą bendrąją zoną.


12. Po antresole suformuotai nedidelei virtuvei parinkti baltos spalvos fasadai, nusitęsiantys iki antresolės perdangos, – tai padeda išsaugoti erdvės ir šviesos pojūtį.


13. Siekiant išvengti šulinio įspūdžio nedidelėje aukštoje lofto erdvėje, čia parinkta skaidrių, nuo lubų skirtingame aukštyje nuleistų šviestuvų kompozicija – ji vizualiai pažemina aukštą erdvę ir sukuria žaismingą šviesų efektą.


Ilja Derkač


14. Laiptai į antresolę – gana masyvūs, po jais įrengtos praktiškos spintos, kuriose telpa daugybė reikalingų daiktų. Siekiant išsaugoti vientisumo pojūtį, durelės suprojektuotos be rankenėlių, o su specialiu mechanizmu – užtenka spustelėti, ir jos atsidaro.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis