100 kv.m loftas Kaune: tarp industrinio ir naminio jaukumo

Prieš keletą metų iš standartinio Kauno daugiabučio į buvusioje gamykloje įrengtą lofto tipo būstą persikrausčiusi kauniečių Rimos ir Dariaus šeima pasakojo industrinę erdvę pasirinkę dėl neįprastos, peržengiančios standarto ribas architektūros: aukštų reljefinių lubų, galimybės įrengti antresolę ir suskirstyti gyvenamąsias zonas pagal individualius poreikius. Šviesiuose ir aukštuose naujųjų namų plotuose jie stengėsi sukurti patogią, išskirtinę ir jaukią gyvenamąją šeimos erdvę, kurioje vienas svarbiausių dalykų – savitumo suteikiantys industrinio stiliaus elementai.

Beveik 100 m² ploto patalpą buvusioje Kauno gamykloje įsigiję kauniečiai Rima ir Darius pasakojo, kad iš pradžių ši erdvė net nepriminė būsto: „Pirkome dalį cecho, kuriame mūsų „buto“ ribos buvo tik sužymėtos ant didelio tuščių grindų ploto.“ Nepaisant to, iš standartinio daugiabučio į loftą persikėlusi gyventi šeima nė karto nesuabejojo tokiu savo pasirinkimu: „Nenorėjome keltis gyventi į namą – tai tokia pati „dėžutė“ kaip ir butas, tik be kaimynų, – tikino Darius. – O čia jaučiama erdvė, juk lubos 6 m aukščio, viliojo galimybė įsirengti antresolę ir sukurti nestandartinę, savitą gyvenamąją aplinką.“

Nors naujieji šeimininkai turėjo gana tikslią ir aiškią savo namų viziją, vis dėlto į pagalbą pasikvietė profesionalų architektą Mantą Mickevičių. Jam teko užduotis suvaldyti erdvę ir racionaliai paskirstyti funkcines zonas, pasirūpinti antresolės projektavimu, patarti šeimininkams renkantis industrinėje aplinkoje derančias apdailos medžiagas ir kitus interjero elementus. Kaip pasakojo architektas, zonas paskirstyti nebuvo taip paprasta, kaip gali pasirodyti: „Pramoninės paskirties patalpos aukštomis lubomis buvo sudalintos siaurais segmentais, juose įrengti butai, tad teko nemažai pasistengti, kad ilgoje ir siauroje erdvėje būtų galima patogiai, funkcionaliai ir atsižvelgiant į šeimininkų norus išdėstyti visas gyvenamąsias zonas.“

A. Narmonto nuotr.
A. Narmonto nuotr.

Nusižiūrėk idėją
Dideliame stilingame stiklainyje pragręžkite skylutę laidui – ir originalus šviestuvas beveik baigtas. Jums tereikės gražaus spalvoto laido, dekoratyvinės lemputės ir didelės stiklinės vazos. Toks originalus šviestuvas puošia Rimos ir Dariaus namų laiptų zoną, kurią matote pagrindinėje nuotraukoje.

A. Narmonto nuotr.

Ilgame ir siaurame koridoriuje erdvės pojūtį padeda kurti blizgi stiklinė vonios kambario siena.

A. Narmonto nuotr.

Siekiant neužgožti baldais erdvės ir sukurti industrine stilistika dvelkiantį interjerą, kone visos spintos paslėptos nišose. Panašiu principu įrengta prieškambario drabužinė su tamsiai pilkos spalvos paviršiais.

A. Narmonto nuotr.

Laiptų idėją šeimininkas nusižiūrėjo keliaudamas po Daniją: palei pakopas čia suformuoti didesni laiptai, ant kurių galima prisėsti ar panaudoti juos kaip patogią vietą dekoratyvioms detalėms eksponuoti.

Atsižvelgiant į šeimininkų pageidavimus, pusė pirmojo aukšto buvo paskirta atviram bendrajam kambariui, išsaugant aukštas lubas ir nestandartinės erdvės įspūdį. Čia įrengtos svetainės, virtuvės ir valgomojo zonos, atskirtos tik nedidelėmis kontrastuojančios tamsios spalvos pertvaromis. Kitoje pirmojo aukšto dalyje architektas suprojektavo vonios bei vaikų kambarius, o virš jų sukonstruotoje antresolėje puikiausiai tilpo šeimininkų miegamasis ir darbo zona.

Norėdami išsaugoti industrinės pastato paskirties pojūtį, šeimininkai stengėsi interjere pritaikyti šiai stilistikai būdingų elementų: buvo paliktos autentiškos briaunuotų pramoninių plokščių lubos, sienoms dekoruoti taikyta grubi, natūraliai tekstūruota, kai kur – betono imitacijos apdaila, įterpta blizgių stiklo paviršių. Darius pasakojo norėjęs betoninių viso buto grindų, tačiau Lietuvoje taip ir neradęs gamintojų, siūlančių kokybišką tikro betono grindų apdailą. Dėl šios priežasties teko rinktis kitokios prigimties natūralią medžiagą: visos buto grindys išklotos plačiomis alyvuotomis šukuoto ąžuolo grindlentėmis, vizualiai sušildančiomis buvusios gamyklos erdvę ir padedančiomis kurti harmoningą pusiausvyrą su industrinio stiliaus elementais – baltomis grubios apdailos sienomis, tamsiai pilkomis pertvaromis, matiniais ir skaidriais stiklo paviršiais.

A. Narmonto nuotr.

Originalus sumanymas!
Svetainėje dėmesį atkreipia originalus žurnalinis staliukas, pagal Dariaus projektą padarytas iš senovinio volo – skalbinių džiovinimo ir lyginimo prietaiso.

A. Narmonto nuotr.

Natūralių ramių medžiagų, tokių kaip ąžuolas, betonas, stiklas, erdvinė kompozicija suskaidyta vertikaliomis kontrastuojančiomis, bet viską ir susiejančiomis tamsiai pilko atspalvio plokštumomis – jos dalija loftą į skirtingas funkcines zonas.

Šeimininkams buvo svarbu sukurti ne tik estetišką, stilingą, nestandartinę lofto erdvę, bet ir pritaikyti ją šeimos poreikiams, todėl nemažai dėmesio skirta jaukumo namams suteikiančioms detalėms. Tiesa, jos turėjo derėti prie industrinio stiliaus objektų. Svetainėje savo vietą užėmė lakoniška skandinaviško dizaino minkštoji dalis, aptraukta pilku grubaus audimo gobelenu, prie jos priderintas minkštas ilgo plauko kilimas, kurio centre – originalus stalelis, pagal Dariaus projektą padarytas iš senovinio volo – skalbinių džiovinimo ir lyginimo prietaiso. Svetainės kompoziciją harmoningai užbaigė virš sofos pakabintas paveikslas – ant drobės perkeltas šeimininko nufotografuotas įspūdingas Tytuvėnų vienuolyno vaizdas. 

Valgomojo ir virtuvės zonose, nuo bendrojo kambario vizualiai atskirtose tamsiomis iš baldinių plokščių suprojektuotomis pertvaromis, jaukumą taip pat kuria natūralių medžiagų interjero objektai: masyvus pagal šeimininko projektą pagamintas natūralaus ąžuolo stalas su stilingomis kėdėmis, minimalistinių virtuvės baldų paviršiai su medžio apdaila ir tarp dviejų didelių langų įterpta ketaus krosnelė.

A. Narmonto nuotr.

Rima ir Darius pastebėjo, kad aukštoje, didelėje erdvėje keičiasi daiktų proporcijos – jie vizualiai sumažėja, todėl valgomajame buvo pastatytas pagal Dariaus projektą sukurtas masyvus ąžuolinis stalas su stilingomis kėdėmis, o šią zoną akcentuoja masyvus išskirtinio dizaino šviestuvas.
A. Narmonto nuotr.

Tarp dviejų aukštų langų telpanti matinė tamsiai pilko atspalvio ketaus krosnelė spalviškai dera prie tūrinių pertvarų, sukuria interjere norimą įspūdį ir suteikia aplinkai jaukumo bei šilumos.

A. Narmonto nuotr.
A. Narmonto nuotr.
A. Narmonto nuotr.

Praktiškas sprendimas
Iš baldinių plokščių pagamintų pertvarų šonuose suformuotose lentynėlėse patogu susidėti įvairiausius daiktus: svetainę nuo virtuvės skiriančioje plokštumoje iš vienos pusės padarytos lentynos knygoms ir kitoms smulkmenoms, o iš kitos – vyninė.

Virš ilgo koridoriaus, vaikų ir vonios kambarių architektas Mantas Mickevičius sukonstravo erdvią, bemaž 40 m² ploto antresolę, kurioje šeimininkai įrengė miegamąjį, o greta – darbo kambarį. Siekiant išsaugoti lofto erdvės pojūtį, antresolės turėklams gaminti panaudotas skaidrus stiklas, sukuriantis tokio tipo būstams būdingą atvirumą. Palei stiklinius turėklus buvo įrengta atvira darbo zona: Darius džiaugiasi, kad sėdėdamas prie savo darbo stalo gali kaip ant delno matyti kone visą bendrą erdvę.

Svarbiausiu išgryninto dizaino šeimininkų miegamojo akcentu tapo išskirtinės briaunuotų plokščių lubos, gerokai pažemėjusios dėl antresolės pertvaros ir todėl dar labiau traukiančios žvilgsnį, bei dideli langai, nusitęsiantys iki pirmojo aukšto ir sukuriantys ypatingą jaukumo ir šviesos pojūtį. Iš ankstesnio šeimininkų buto atkeliavusi masyvi minimalistinio dizaino natūralaus ąžuolo lova puikiai pritapo naujajame interjere.

A. Narmonto nuotr.

Rašomasis stalas pastatytas čia pat prie stiklinės antresolės pertvaros, kad būtų matyti visa lofto erdvė.

A. Narmonto nuotr.
A. Narmonto nuotr.

Pagrindiniais miegamojo interjero akcentais tapo reljefiškos lubos, langai iki pirmo aukšto ir masyvi minimalistinio dizaino ąžuolinė lova, dekoruota jaukumo suteikiančiais natūralaus pluošto tekstilės gaminiais.

A. Narmonto nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.

Interjero vientisumą sukuria antresolėje pakartotas tamsiai pilkų pertvarų motyvas: čia jos tarnauja kaip patogios lentynos, kurių viršutinė dalis panaudota kaip praktiškas vazonas, leidžiantis išvengti dulkių valymo ir suteikiantis namams savitumo.

Neįtikėtina, tačiau šeimininkas pasakojo, kad pirmasis šeimos pirkinys, įsigijus butą lofte, buvo išskirtinio dizaino stiklinis praustuvas. Dariui tuomet nė į galvą neatėjo pasvarstyti, kaip šį ilgą, bemaž 180 cm? ilgio objektą įtalpins vonios kambaryje. Su šiais sunkumais jis susidūrė jau projektuodamas vonios interjerą: kadangi buto forma ilga ir siaura, toks yra ir higienos kambarys. Norėdami kuo labiau sutaupyti erdvę, šeimininkai jam atskirti nuo koridoriaus pasirinko matinio stiklo pertvarą. Matinis stiklas, kaip ploniausia siena, buvo panaudotas ir pačiame vonios kambaryje – iš jo suformuota sienelė, palei kurią pastatytas stiklinis praustuvo stalviršis. Be to, ši pertvara padėjo paslėpti kitas vonios zonas: iš vienos pusės už jos įrengtas tualetas, iš kitos – dušinė.

A. Narmonto nuotr.

Pirmajam šeimininkų pirkiniui – išskirtinio dizaino stikliniam praustuvui, vonios kambaryje atiteko svarbiausia vieta: jis įkomponuotas palei matinio stiklo sienelę, už kurios paslėptos kitos būtinos šios patalpos funkcinės zonos.
A. Narmonto nuotr.
A. Narmonto nuotr.

Už stiklo pertvaros įrengta dušinė išklijuota betono imitacijos plytelėmis, tęsiančiomis industrinio stiliaus temą ir derančiomis prie pilka plėvele dekoruotos stiklinės sienos.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Dėmesio!
Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir spalio mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namaiprenumeratą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis