100 kv. m loftas Vilniuje – tegyvuoja šviesa (1)

Naujamiesčio mikrorajone Vilniuje įrengtas 100 kv.m ploto loftas pakeri lengva ir skaidria nuotaika, kurią dar paryškina pro didžiulius langus krentanti šviesa. Kurdama šį interjerą dizainerė Renata Mockutė vykusiai išnaudojo ir paryškino erdvės ypatybes – nestandartinį lubų aukštį, didelius langus ir industrinį plytų pastato charakterį.

„Loftas savaime asocijuojasi su atvira erdve. Stengiausi šią idėją maksimaliai realizuoti. Labai džiugu, kad užsakovai nebijo nestandartinių sprendimų ir siekia atvirumo, o ne užsidaryti, pasislėpti uždarose erdvėse. Skaidri nesuvaržyta erdvė – ryškus šio interjero privalumas“, – pasakoja dizainerė. – „Lofto gyventojai, kaimynai – kūrybingos asmenybės, tad norėjome įprasminti industrinės aplinkos ir meniškumo sankirtą interjere.“

Skirtingų tūrių ir proporcijų dermė padėjo sukurti dinamišką erdvę. Joje tilpo atvira virtuvės-svetainės zona, du miegamieji kambariai, vonios kambarys – viskas, ko pageidavo užsakovai. Išryškinant svetainės lubų aukštį buvo palikta dalis pastato autentikos, o tūrinis sprendimas – miegamajam numatyta antresolė – tarsi atskyrė nauja nuo sena. Šis sprendimas taip pat padėjo maksimaliai išnaudoti erdvę pritaikant ją užsakovų poreikiams.

Derindama funkcionalumą su estetika dizainerė nebijojo pažaisti su erdve ir tūriais. Baldai šiam interjerui kurti individualiai, įvertinus konkrečius užsakovų poreikius. Jie taip pat padėjo išryškinti naują funkcinį tūrį.

Interjere derintos skirtingos medžiagos: natūralaus medžio grindys, epoksidinė grindų danga, medžio tekstūros plokštės greta lygios tekstūros klasikinėmis spalvomis dažytų baldų fasadų. Erdvė atrodo vientisa, bet kartu patogiai suskaidyta į funkcines zonas.

Virtuvė projektuota atvira. Pasieniui išdėstytos spintelės, o centre numatyta lengvai iš visų pusių apeinama daugiafunkcė sala. Ji gali būti naudojama ir kaip ilgas valgomojo stalas, ir kaip darbastalis su stalčiais, spintelėmis, šonine gėrimų lentyna.

Svetainė – erdviausia būsto patalpa. Projektuojant ją išlaikytas autentiškas lubų aukštis. Čia stovi minkštų baldų komplektas, TV spintelė, krosnelė.

Pirmojo aukšto miegamasis kambarys – daugiafunkcė patalpa, projektuota atsižvelgiant į planuojamą šeimos pagausėjimą. Patalpa įrengta už virtuvės, nuo jos atskirta sienute. Šios zonos galinė siena tarsi užbaigia lofto erdvę, todėl ją stengtasi išryškinti aukšta mišrios funkcijos sienine spinta. Spinta suteikia daug vietos daiktams pasidėti – ją sudaro ir knygų lentynos, ir uždaros dalys drabužiams, ir integruotas darbo stalas.

Antrojo aukšto miegamasis kambarys – svarbus erdvinis akcentas, paryškinamas specialiai sukurtu linijiniu šviestuvu. Miegamajame telpa drabužinė, erdvi miegamojo zona ir darbo kampas. Nuo likusios erdvės kambarį atriboja specialiai projektuotas vazoninis baldas, veikiantis ir kaip apsauginė atitvara.

Vonios kambarys projektuotas funkciniame tūryje. Šią erdvę sudaro dvi dalys, tarsi du planai. Priekyje įmontuota sienutė su praustuvu ir veidrodine spintele pridengia vonią. Galinėje sienoje esanti niša slepia buitinius prietaisus (skalbyklę, džiovyklę). Veidrodinės spintelės įrengtos ir šoninėje sienoje – jos pagyvina ir padidina erdvę, naudojamos kosmetikai ir higienos reikmenims susidėti. Interjerą pagyvina žaluma, raštai, tekstūros, subtilūs dekoratyviniai akcentai.

Pasak dizainerės, kurti interjerus senesnės statybos pastatuose yra daug sunkiau, bet kartu įdomiau nei naujos statybos namuose. Šioje erdvėje teko numatyti ir įvykdyti ne vien naujus tūrinius-konstrukcinius, bet ir inžinerinius sprendimus, kadangi patogumo dėlei reikėjo perkelti kai kurias komunikacijas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis