Minimalizmas – praktiškas stilius, prieinamas kiekvienam

Minimalizmas prieš porą dešimtmečių buvo apibūdinamas kaip estetiškasis asketizmas, o laikui bėgant tapo šiuo tuo daugiau. Tai filosofija, gyvenimo būdas, tačiau tam, kad galėtumėme susikurti švarią erdvę, nereikia atsisakyti patogumų. Šiandien neperkrautoje aplinkoje sutalpinti komfortą kuriančius elementus visai paprasta.

Po istoriškų ir itin dekoratyvių interjerų žmonės ėmė domėtis paprastumu ir elegancija. XX a. pradžioje iš Austrijos kilęs architektas Adolfas Loosas susimąstė: „Kuo kultūringesnis tampa žmogus, tuo mažiau lieka dekoracijų.“ Ne vienas žinomas interjero dizaineris metai iš metų pritarė jo idėjai, interjerai ėmė paprastėti, tapo švaresni, akcentuojamas funkcionalumas.

Shutterstock nuotr.

Įpusėjus XX a., minimalizmas tapo tarptautiniu stiliumi, atsisakyta puošybos, rodančios tam tikrą kultūrą, liaudiškų motyvų. Minimalistinė architektūra ir interjerai traukė modernumu, futuristinėmis idėjomis ir kitokia prabanga, tai sau galėjo leisti mažuma. Tačiau dabar minimalizmas ypač populiarus, ne tik dėl prieinamumo (vis daugiau gamintojų kuria nebrangius, praktiškus, subtilaus dizaino baldus), bet ir dėl ekologijos tematikos – minimalizmo filosofija padeda tausoti gamtą.

Miegamoji sofa
Miegamoji sofa "Berry baldai", pakabinama lentyna "Ikea", stalinis šviestuvas "Dubingiai", rašomasis stalas "House Doctor" ("Cookoo Design House"), kėdė "& tradition" ("Skandinaviški interjerai")
Gamintojo nuotr.

Shutterstock nuotr.

Lietuvoje duris jau atveria parduotuvės, kuriose siūlomi skandinaviško stiliaus baldai bei interjero detalės. Nesunku išsirinkti minimalistinio stiliaus daiktų, kuriais galite apstatyti namus nuo A iki Ž. Greičiausiai kiekviename interjero salone šiandien rastumėte švaraus dizaino baldų ir detalių nuo šviestuvų iki indų.

Kėdė
Kėdė "Virta" ("Simetria"), pintas krepšys "Jysk", laikrodis "Ligne Roset", stalinis šviestuvas "Lumini" ("Simetria"), rašomasis stalas "Signature" ("Ornamentum"), Paveikslas "House Doctor" ("Cookoo Design House")
Gamintojo nuotr.

Kai kursite minimalistinį namų interjerą, patariame pradėti nuo plikų sienų ir grindų, pamažu dėlioti reikalingus elementus, įvertinti jų tarpusavio santykį ir praktiškumą. Jeigu pasiseks rasti tinkamas daiktų vietas, namai ne tik atrodys harmoningi, bet ir bus lengviau sutvarkomi. Skirkite laiko suvokti savo reikmes, gyvenimo tempą ir norus. Tuomet paprasčiau susikursite tinkamą ir patogią aplinką.

Shutterstock nuotr.

Šiandieninis minimalizmas nėra ribojamas taisyklių: galite taikyti mėgstamas spalvas, formas, paviršius, dekoracijas. Kuriant minimalistinį stilių svarbiausia neapsistoti ties griežtomis dizaino taisyklėmis, o atkreipti dėmesį į požiūrį, į gyvenseną, jungti patogumą ir subtilumą. Apgalvotas minimalistinis interjeras užtikrina namų ramybę ir komfortą. 

Fotolia nuotr.

Shutterstock nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis