Kuriame sodybos interjerą: senėjimo estetika

Sendinimo efektas atsirado kaip priešybė moderniems, lygiems, blizgiems paviršiams, kuriantiems šaltą, sterilų namų įspūdį. Šiuolaikiškuose interjeruose stiklo ir betono gausa, chromuotos detalės, plastikas ir ryškios spalvos dažnai išstumia jaukias, gamtos sukurtas ir laiko paliestas, neapdailintas ir grubias faktūras. Kaip antikvarinių, senovinių objektų alternatyva pradėti kurti specialiai pasendinti daiktai, tinkami komponuoti net ir standartiniuose miestų butuose.

Dirbtinai pasendinti, vintažą imituojantys interjero objektai sukuria ramią senoviškų namų atmosferą, padeda užmiršti miesto šurmulį, atsipalaiduoti nuo švytinčių ekranų, interneto, telefono skambučių ir pasinerti į praeities vertybių kontekstą. Tokį efektą, kartais pavadinamą rustika, galima būtų vertinti kaip europietišką kantri stiliaus analogą. Žinoma, su savais ypatumais ir skirtumais.


Gamintojo nuotr.


Prancūziškas žodis „rustique“ verčiamas kaip „netašytas“, „grubus“, „kaimiškas“. Iškart tampa aišku, kad tokiame interjere vyrauja ne madingos šiuolaikiškos plokštumų dangos ar ryškus šiuolaikiškas koloritas, o iš natūralių medžiagų pagaminti klasikinių linijų ar etnografinių motyvų elementai ir jauki žemės atspalvių paletė.


Gamintojo nuotr.


Sena ir nauja gali puikiai sugyventi vienoje erdvėje. Tokiais atvejais idealiai tiktų daiktai, atkeliavę iš senų namų palėpių, atskleidžiantys epochos skonį. Nebijokite jų derinti prie šiuolaikiškų daiktų ir išryškinti senumą – su rūdimis, įtrūkiais, netobulumu. Tai sukurs natūralumo pojūtį.


Gamintojo nuotr.


Pagrindinis elementas – medis


Medis – bene svarbiausias dekoratyvinis elementas, kuriam suteikiamas sendinimo efektas. Jam tenka ne tik puošybos vaidmuo: medis sendintos stilistikos interjere – ir statybinė medžiaga, ir žaliava baldams gaminti. Spalva – tamsiai arba šviesiai ruda, tarsi nuo laiko papilkėjusi, su grubios rankų darbo apdailos pėdsakais ir trūkumais, kurie tampa privalumais: nusilupusiais dažais, nelygumais, plyšeliais, įbrėžimais, ryškiai matomais šakų pėdsakais medžio lentoje.


Sendintos stilistikos elementai nereikalauja aukščiausios kokybės prabangių rūšių medienos, labai tinka ąžuolas, vyšnia, pušis, bukas. Grubios apdailos paviršius elegantiškai leisis papuošiamas švelnios spalvos (ypač balkšvos) ir grakščios formos daiktais. Subtilumo ir grubumo derinys sukuria tobulą estetišką visumą, o ji paperka kuklia elegancija.


Gamintojo nuotr.


Sendinti daiktai suteikia dideles dekoravimo galimybes. Nebūtina keisti namų ar daryti remonto: nedidelės korekcijos, tokios kaip pritaikyti tapetai ar kilimai, sendinto medžio dekoratyvios detalės, atitinkamais raštais marginta tekstilė, iš esmės pakeis bet kokio kambario įvaizdį.


Sendinto metalo paslaptys


Norėdami sukurti sendinto stiliaus įspūdį, interjerui dekoruoti rinkitės bronzos, ketaus, vario ar žalvario elementus – jie nesiprašo nublizginami, nušveičiami iki veidrodinio švytėjimo. Vario indai, šviestuvai, žalvarinės žvakidės, kalto metalo aksesuarai, dirbtinai pasendintos santechnikos detalės, aprūdijusi skarda, neapdailintos metalinės statybinės konstrukcijos – tokie ir panašūs interjero visumos akcentai padės sukurti praeities dvasia dvelkiančius namus, suteiks jiems istoriškumo pojūtį.


Faktūros estetika


Vintažinio interjero įspūdį padeda kurti smiltainis, klinkeris ir kitokios akmens faktūros, taip pat molinės plytos. Neretai naudojamas ir atidengtas senos statybos namų plytų mūras. Beje, rinkoje didelę paklausą turi senos plytos bei lentos. Jos rūpestingai išrenkamos iš griaunamų senų pastatų, į Lietuvą dažnai atvežama ir vokiškų plytų iš Kaliningrado srities ar Baltarusijos. Tiesa, gaminamos ir naujos sendintos plytos: imitacijų vaizdas išties autentiškas, tačiau tikras žinovas visada atskirs, kuris daiktas turi istoriją.


Natūralumo įspūdis


Natūralu, kad siekiant sukurti vintažinio dizaino interjerą pirmenybė teikiama natūraliems, rankų darbo audiniams, ypač tinka balintas linas ir grubaus audimo drobė. Tokioje erdvėje „suskambės“ ir skiautinių tekstilė. Šių senoviškų gaminių istorinis fonas, savotiškas grubumas (skiautiniams paprastai buvo naudojami geriau išsilaikę padėvėtų audinių gabalėliai) ir technologijos paprastumas, natūralios gamtos spalvos – visi rudos atspalviai, pilka, pastelinė gelsva ir pelkės žalumo – suteikia jiems galimybę net ir šiuolaikiškai aplinkai suteikti išskirtinio, sendintam stiliui būdingo nuoširdumo.


Gamintojo nuotr.


Trumpa dizaino atmintinė


-Kurdami sendintos stilistikos interjerą naudokite daug medžio. Nelakuokite medienos, nemėginkite užglaistyti, nes neapdirbtas paviršius – kur kas išraiškingesnis.


-Spalvų gamoje vyrauja natūralūs, prigesinti atspalviai – visi rudos tonai, pilka, pastelinė gelsva ir pelkės žalumo.


-Naujiems tinkuotiems paviršiams galima suteikti nelygumo, grubumo įspūdį. Tai ne tik suteiks erdvei faktūriškumo, bet ir palengvins remonto darbus – tokiais atvejais sienų nebūtina idealiai išlyginti.


-Prie senų ar sendintų objektų nebijokite derinti būtinų šiuolaikiško gyvenimo atributų – televizoriaus, kompiuterio ar modernių plastiko elementų. Visa tai padeda išlaikyti stilistinę interjero pusiausvyrą ir išvengti kraštutinumų.


Gamintojo nuotr.


Spalvinė gama


Šiuolaikiškuose interjeruose sendinti daiktai dažniausiai komponuojami tarp modernių interjero elementų, tad, siekiant sukurti neperkrautos ir harmoningos aplinkos pojūtį, erdvėms dekoruoti dažniausiai rekomenduojami jaukūs balti atspalviai – neutralūs, išgryninantys akcentus, susiejantys skirtingos prigimties elementus ir kuriantys vientisumo pojūtį. Juolab kad sendinti daiktai dažniausiai būna natūralių žemės atspalvių, todėl ypač dera baltame fone. Kad aplinka nebūtų labai jau monotoniška ir nuobodi, kartais galima pritaikyti ryškesnių akcentų, tačiau ir jų koloritas neturėtų nutolti nuo žemiškos paletės. Tiks vandens mėlynumo, samanų, rudeninės gamtos atspalviai.


Gamintojo nuotr.


Nusižiūrėk idėją


Norimą įspūdį interjere sukursite naudodami atviras lentynas – taip galima nesunkiai sutelkti nedideles panašaus dizaino detales vienoje vietoje, nes išblaškytos erdvėje po vieną jos tarsi išnyksta. Įspūdžiui sustiprinti rinkitės sendinto metalo lentynų konstrukciją. Ji puikiai atrodys įrengta greta tapybiško grubiai apdailinto sienos fragmento.


Gamintojo nuotr.


Naudingas patarimas


Spalvinės gamos pasirinkimas priklauso nuo namų sienų dangos: jei rinksitės baltą ar kitokį neutralų pastelinį atspalvį, tai derės ryškesni baldų arba aksesuarų atspalviai. O jei sienas ketinate dekoruoti tapetais su kokiu nors piešiniu, rinkitės vienspalvius baldus ir prie jų derančias detales.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis